Kako stojite s prvom Jugoslavijom? Vjerojatno opstaje kao opskurno školsko gradivo, set sporazuma, osoba, entiteta objedinjenih više europskim sjećanjem na Veliki rat doli nacionalnim. Kako naša službena kultura sjećanja na inu ostaje pisana malim slovima, svako kritičko sagledavanje, podržano ili ne obljetnicom, čini se vrijednim uzimanja u ruke.

Lucija Balikić, doktorandica i predavačica na Srednjoeuropskom sveučilištu u Beču i Budimpešti, odlučila je pitanju prve Jugoslavije pristupiti iz očuđujuće pozicije za naše dosadašnje sagledavanje poznate događajnice. Naime, njenoj genezi Najbolje namjere: britanski i francuski intelektualci i stvaranje Jugoslavije pristupa iz kuta britanskih i francuskih liberalnih intelektualaca koji su aktivno u svojim zemlja promišljali i predlagali koncepte buduće Jugoslavije.

Dijakronijski sagledavajući razvoj liberalne, intelektualne scene u Velikoj Britaniji i Francuskoj intrigira promatrati kako se njihove konceptualizacije isprepliću s onima koje izrastaju na području prve Jugoslavije; jednostavno, integralna ideja prve Jugoslavije svoju mogućnost duguje krizi liberalizma, porastu nacionalizma, a onda i raspadu Velikom ratu. S obzirom na to kako se primarno ide u širinu, redaju se imena, časopisi, veze koje nas upoznaju s intelektualnim svijetom koji je aktivno radio na razrješenju drugog problema (pitanje buduće Jugoslavije) zbog prvog problema (pitanje liberalne demokracije i imperijalnih interesa Zapada). S obzirom na to kako knjiga ne nudi odveć konteksta, preporuka je uzeti jedan pregled radi podsjetnika i stvaranja slike, a onda i spojiti kockice s versajskim ugovorom.

Provjerite dostupnost knjige "Najbolje namjere" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*