Malo drugačija preporuka – za mlade roditelje koji zbog novog malog člana u obitelji nemaju puno vremena za čitanje, a imaju puno dvojbi oko odgoja svoje bebe ili mališana.

Pomoći bi im mogle dvije knjižice, kratke, ali sadržajno vrlo vrijedne. To su knjige psihologinje i majke troje djece Nevene Lovrinčević: Naučite dijete spavati i Zamke za roditelje.

Prva nas uči isprobanom metodom korak po korak kako naučiti dijete da se samo uspava, a pri buđenju tokom noći da nastavi spavati bez roditeljske intervencije (nošenja, ljuljanja, hranjenja, pjevanja i slično).Dobro spavanje važno je i za dijete, ali i za roditelja, jer neispavan roditelj teško da može dobro funkcionirati i biti sretan roditelj.

Zapravo su svi problemi spavanja rješivi. Loše spavanje (osim nekoliko prvih tjedana), nije nužno zlo roditeljstva.

Druga knjižica upućuje kako prepoznati i izbjeći najčešće roditeljska pogreške. Razni dobronamjerni savjeti zapravo nas dovode u zamke za roditelje, a probleme za djecu. U sadržaju knjige navedene se sljedeće zamke:

- ne navikavaj ga na ruke

- pusti ga da plače

- šiba je iz raja izašla

- ne želim frustrirati svoje dijete

- ovo je samo faza

- ja sam svome djetetu najbolji prijatelj

- najbolji si

- moglo je to bolje... ti to ne možeš...

- ja ti želim najbolje... moraš...

- pusti, ja ću... meni nije teško...

- i to mi je hvala!

Ova je knjiga napisana s ciljem da vam olakša roditeljstvo omogućujući vam da neka stajališta i pristupe promotrite iz nove perspektive i tako pronađete rješenja za različite situacije u kojima se možete zateći. Ta će rješenja sigurno koristiti i vama i vašemu djetetu.