"Ja sam se vratila u taj grad. Koji je golema ropotarnica, blato i maslinici, divota prašine, večeri na zapuštenoj terasi hotela Ilirija, teški metali u zraku, izmet i borovina, mačke i klizava riblja krljušt na masnom brodskom navozu i more zategnuto sve do studenog, kad zapušu lebići.

Kod povrataka, nekad poznate stvari s vremenom očuđuju, pitate se jeste li ih zaista poznavali ili su oni bili samo slika, ideja, želja da budu točno to što su bile u vašoj glavi.

O stvarima koje ste poznavali, ali zapravo niste, o ljudima koje ste mislili da poznajete ali, uvidjet ćete, možda i niste, zanimljive i emotivne retke ispisuje Olja Savičević Ivančević u nagrađenom romanu iz 2010. Adio kauboju.

Poput Ruzinave, glavne junakinje ovog romana koja se, nakratko, vratila u svoj mali prljavi grad na moru, započevši nekad više, nekad manje poetičnu potragu jedne sestre za smislom u samoubojstvu brata.

"Izvrnula sam Zadar kao svoj džep, a nikad ga nisam sasvim upoznala.", kazala je Olja u jednom intervjuu o gradu u kojem je studirala, a koji se odlično nadovezuje na duh svijeta koji je stvorila u ovom romanu.

Putovanje je ovo drugom stranom mediteranskog obalnog grada, kroz gradske punktove s kojih se ne vidi more, priča bliža brežuljcima, kotlinama, kamenju, pločnicima, zemlji. Olja nudi antiturističku razglednicu, svijet u kojem drukčiji nemaju pravo ulaska, što im dobro i poručuje grafit u njezinu naselju "Stranče, ovdje te zakon ne štiti". Ali i priču o ljubavi, obitelji, pomirenju.

"Naučila sam nešto o istovremenosti: da je sjećanje sadašnjost svih zapamćenih događaja. Vrpca se premotava naprijed-natrag. Fw-stop-rew-stop-rec-play-stop, zaustavlja se na važnim mjestima, neke slike trepere mutno zamrznute u trajnoj pauzi, nejasne. Ali sjećanje je i montažer saboter u stražnjoj sobi koji će rezati i lijepiti, prekrajati do samog kraja ili barem do Alzheimera."

Anotacija u našem katalogu o Adio kauboju kaže: Vestern smješten u malo dalmatinsko mjesto koje zamjenjuje Divlji zapad, ispunjen akcijom i događajima, napetošću, osebujnim likovima, principima, čašću. Tankoćutna priča o odnosima u obitelji, suočavanju sa smrću, odrastanju, traženju istine koja oslobađa, vraćanju korijenima i konačnom odlasku."

Potražite ga.