U putopisima nalazimo znanstvene činjenice, fotografije, statističke podatke. U njima se kriju i autorovi doživljaji puta, prirode i ljudi koje sreće. Putopisi nam dočaravaju nepoznate krajeve na način da čitajući stječemo dojam da smo uistinu tamo. U nizu tekstova Ovaj tjedan putujemo... zajedno krećemo na put, startna je točka Palača Modello, dom publicistike i znanosti Gradske knjižnice Rijeka.

Ovaj tjedan putujemo...

...na Aljasku.

Znate li tko su Nunamiuti? Narod koji živi na sjeveru i sjeverozapadu Aljaske. Norveški istraživač Helge Marcus Ingstad 1949. godine došao je na Aljasku i devet mjeseci živio s Nunamiutima: snimao njihove legende, učio jezik, sudjelovao u ribičkim ekspedicijama. Zanimljivo je da su se Nunamiuti toliko oduševili Ingstadom da su jednu planinu u svojoj regiji poželjeli prozvati njegovim imenom. To im je 2006. godine službeno i uspjelo! Po povratku kući autor je napisao knjigu Nunamiuti: među Eskimima na Aljasci. Živio je s Nunamiutima i upoznao njihov karakter i običaje. Inače, autor je po struci bio pravnik. A na Aljasku ga je dovela tvrdnja da su stara skandinavska plemena preko Aljaske još prije Kolumba prešla na anglosaksonsko tlo!

Izrazito lirskim tonom, s pregršt krasnih opisa prirode, autor nas vodi "na kraj svijeta", u kojem nas izlaže ciči zimi i uvjerava da je najvažnija ona toplina koja grije nečije srce.

Otputujte, nećete požaliti!

"Divljina, svuda naokolo sama divljina. Zemlja bujnih šuma, divljih pećina i svjetlucavih rijeka. Nigdje se ne vide naselja, nigdje se ne vije dim tvornice. Tek gdjegdje se opažaju tragovi čovjeka; samotna koliba lovca na krznaše uz rijeku, napušten logor kopača zlata s pješčanim humcima ili kanoa na riječnoj površini." (Str. 5.)