Thor Heyerdahl bio je strastveni zaljubljenik u more, stare kulture i ... žene. Sve navedene ljubavi njegova života isprepliću se međusobno. Bio je uvjeren da more spaja narode i kulture oduvijek pa je tako tvrdio da su narodi Južne Amerike puno prije vremena Kolumba naselili Polineziju. Da bi i svijet uvjerio u te svoje tvrdnje, napravio je splav kakvu su imali davni narodi od uz pomoć tehnologije i materijala iz davnih doba, a jedini trag civilizacije na splavi bio je radio aparat. Na put je krenuo s još petoricom istraživača, a sa sobom su ponijeli suhu hranu i 56 limenki pitke vode. Hranili su se i ribama koje bi ulovili na putu. Ekspedicija je završila tako što se splav razbila o greben na području arhipelaga Tuamotu, a po Heyerdahlovu ekipu je došao jedan norveški brod.

Opisi njegova puta natopljeni su ljubavlju prema moru (a posebno prema podmorskom svijetu):

"Čim bismo očima zaronili ispod površine, učinilo bi nam se da svjetlost više ne dolazi iz nekog određenog smjera, kao što je to u našem nadmorskom svijetu. Koliko je svjetlosti dolazilo odozgo, toliko je refleksa bilo i odozdo. Sunce više nije sijalo, nalazilo se svugdje. Kad bismo pogledali gore, vidjeli bismo obasjano čarobnom svjetlošću čitavo dno splavi, devet velikih greda i splet priveznih konopaca. Sve je to okićeno vijencem mlade morske trave, koja se lelujala po bokovima i duž cijelog kormilnog vesla. Fanfani plivaju strogo poredani s prugama kao zebre u ribljoj koži, dok velike zlatoskuše kruže unaokolo u nemirnim, budnim i naglim pokretima tražeći plijen. Kad obasja svjetlost očno crveno drvo kobilice, kaja visi ispod dna i strši iz procijepa između greda, a na njoj spokojno živi čitava naseobina bijelih lupara, koji ritmički mašu svojim resastim žutim škrgicama tražeći kisik i hranu." ... (Str. 127.)

Znate li kako je ekspedicija dobila ime Kon-Tiki? Kon-Tiki je staro ime boga sunca Inka, a na ideju je Heyerdahl došao kad je, boraveći na prilično pustom otočju Marquises (na svom prvom medenom mjesecu!) upoznao jednog starog kanibala koji mu je pričao o Kon-Tikiju.

Kon-Tiki nije bio jedina avantura Thora Heyerdahla. Još je nekoliko puta plovio, ratovima i svjetskim problemima unatoč. U braku je bio triput, a sve njegove ljubavi s njim su postale pravi moreplovci, sve ih je vodio na ekspedicije. Umro je 2002. godine.

Ljubitelj prirode, mora posebno, i u svojim je knjigama poticao čitatelja na razmišljanje o kvaliteti života. Evo nekoliko svevremenskih redaka:

"Odjednom shvatismo kako je zapravo svejedno da li je sad 1947. prije ili poslije početka naše ere. Živimo, a to smo tako silno ćutjeli. Spoznali smo da je i život ljudi prije tehničke ere mogao biti bogat utiscima a u nekom pogledu i mnogo bogatiji i ljepši od života modernog čovjeka. Bilo kako bilo, vrijeme i razvitak za nas su iščezli. Sve što je stvarnost danas i vrijedi sada, bilo je uvijek i vrijedit će uvijek." (Str. 138.)

Pronađite Kon-Tiki : na splavi preko Tihog oceana na našim policama.