Pavijan je izraz koji se u danskom jeziku često koristi kao simpatičan prijekor djeci koja se loše ponašaju. Ova zbirka kratkih priča napisana je u vrijeme gospodarskog procvata Danske u kojem su na površinu isplivale najgore ljudske osobine. Secirajući čovječanstvo koje je dovedeno do krajnje površnosti i otuđenosti Aidt želi poslati moćne i oštre kritike.

Petnaest mračnih minimalističkih priča koje su uglavnom sastavljene kao slijed scena s vrlo malo informacija o tome kako se likovi osjećaju, pobuđuju čudnu ravnotežu između znatiželje i tjeskobe kod čitatelja. U konstantnoj ste borbi da li suosjećati s likovima ili gledati na njih s prezirom jer nema mnogo simpatičnih. 

Atmosfera je neugodna i uznemirujuća, intelektualno vas pokreće i poziva na otvorenost i znatiželju. Susrećemo tu majku koja tuče svoje dijete, izgubljene ljubavi, mizoginiju, bolest, očaj, preljub, krađe koje izmiču kontroli, a ponašanje likova s vremenom poprima neku bizarnu logiku. 

Zastrašujuće priče koje se mogu ispričati samo u ovom kratkom formatu, jer čitatelj više od toga ne bi mogao podnijeti, priče koje izazivaju tjeskobu uz osjećaj da čitate izvještaj o tuđim noćnim morama, frustrirajuće i hladno, za one koji uživaju u ekscentričnom i atmosferičnom, genijalno i osvježavajuće, samo su neke od reakcija čitatelja. A što vi čekate?

Provjerite dostupnost knjige "Pavijan" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje u hodu.