Duhovit, zabavan i topao roman donosi mnogima poznatu i blisku priču iz školskih klupa. Prvi je tjedan šestog razreda i slušamo ispovijesti dvanaestogodišnje Tinke koja priča o svojim školskim i obiteljskim dogodovštinama. Stvari stoje ovako: Tinkina mama i baka iznad svega cijene znanje i, kako kažu, opću kulturu. Zato je ona odlična učenica koja voli čitati i posjećuje knjižnicu, a pisanje joj ide toliko dobro da njezin sastavak pobjeđuje na literarnom natječaju.

S druge strane, u razredu ne stoji baš najbolje. Tinka sjedi sama u klupi, a jako bi rado da ju popularne Kim i Vanessa prime u svoje društvo. Dan za danom, od ponedjeljka do nedjelje, nižu se raznoliki događaji, a u razred stiže i novi učenik. Tinka ga već dobro poznaje s ljetovanja u Vodicama i izgleda da je prva ljubav na pomolu…

Rečeno-učinjeno drugi je roman za mlade Julijane Matanović. Prvi roman One misle da smo male tiskan je u čak pet izdanja te je dobio brojne nagrade za najbolje prozno djelo za djecu i mlade u 2010. godini – nagrade Anto Gardaš, Kiklop, Mali Princ i Biser mudrosti. Taj i još jedan za mlade, koje je napisala Julijana, a nosi naslov Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom, potraži u knjižnici kad opet otvori svoja vrata.