Jelena se dala u istraživanje putopisa koji to i "nisu", a nisu zato što su ih knjižničarske struke odredile romanom.

Bill Bryson: Ni tu, ni tamo

Amerikanac Bryson otisnuo se na put u Europu. Posjećuje Francusku, Englesku, Norvešku, bivšu Jugoslaviju pa tako sve do Istanbula. Njegov je cilj upoznati male, nepoznate gradove i osjetiti ljude, njihov mentalitet i spoznati bit jednog naroda. Zanimljivo je da baš svima pronalazi mane, te na jedan podrugljiv način prenosi svoje impresije. U knjizi se spominje Francuska, koja je divna, ali treba jako paziti da te na pješačkom ne pregazi automobil, jer Francuzi "grozno" voze. U Splitu je prenoćio u apartmanu i cijelu noć razmišlja kako mu je to zadnja, da bi ujutro shvatio kako su ljudi ovdje iznimno dobri i uljudni...
Gdje je sve bio i što spoznao, jesu li subjektivni stavovi “pojeli” objektivnost, je li roman ili putopis?
Ostavljamo čitateljima na razmišljanje.

Bruce Chatwin: U Patagoniji

Četveromjesečno putovanje Južnom Amerikom, Chatwin prolazi isključivo pješice. Upoznaje narode koji potječu iz različitih sredina, ali pod utjecajem klime postaju veoma slični. Na svome putu upoznaje mornare, misionare, gauče, domorodce, doseljenike, lutalice i mnoge druge, te slika priče i pejzaže.
Životopisan roman – putopis učinio mi se vrlo zanimljivim štivom.
Peh!
Svi primjerci već su posuđeni.

Nataša je jutros predstavila dvije knjige na temu tinejdžeri.
Ana Kandare Šoljaga – Tinejdžeri : praktični vodič za roditelje i Jesper Jull - Obitelji s tinejdžerima (knjiga kupljena i uskoro stiže na naše police).
Dr. sc. Ana Kandare Šoljaga naša je sugrađanka, psihologinja i psihoterapeutkinja privatne prakse. Dugogodišnjim iskustvom i motiviranošću za tinejdžersku problematiku nastaje ovaj jedinstveni priručnik. Poremećaji i problemi opisani su vrlo jednostavno, a konkretnim pitanjima ponuđene su razumljive smjernice. Nataši je znakovita činjenica koje smo se do sada svi "držali": kako je prvih 5 najvažnijih, a autorica nas upoznaje s novim znanstvenim spoznajama. Naime, ulaskom u tinejdžerske godine djeca postaju drugačija zbog intenzivnog razvoja mozga koji će tijekom spomenutog razdoblja doživjeti preobrazbu. Dok su ti dijelovi mozga u razvoju, tinejdžeri nisu spremni koristiti se kapacitetom svog mozga onako kako to čine odrasli.
Jesper Juul svima je poznat autor. U knjizi Obitelj s tinejdžerima govori o tome kako roditelji i djeca lakše mogu preživjeti burna vremena. Koncipirana je u obliku korespodencije između autora i roditelja te autora i mladih.
Doznajemo da se tradicionalnim odgojem može odgajati samo do 12. godine, nakon toga slijedi odgoj kroz odnos. Autor upozorava na veliku važnost upravo tog odnosa, jer tinejdžer se druži s vršnjacima, ali trebaju mu dom i obitelj, a odnos u obitelji vodi roditelj. Roditelj je sparring partner, on ne naređuje, ne kontrolira...
I naravno, nema recepta kojim u "pet koraka" stižemo do novog odnosa, samo treba širom otvoriti oči i ne zaboraviti na zdrav razum.
E pa samo da znate, među nama su jutros i majke tinejdžera, i majke budućih tinejdžera i majke bivših tinejdžera. I vjerujem da je svaka od nas osjetila strah-dilemu: jesam li pogriješila, hoću li pogriješiti, samo da ne pogriješim…

Ja sam jutros predstavila izuzetan roman A. Piperna – Nerazdvojni. Radi se o sagi obitelji Pontecorvo, a Nerazdvojni je drugi dio diptiha. (Može se čitati kao zasebna cjelina.)
Obitelj Pontecorvo pripada visokostaleškoj rimskoj obitelji. Majka, sinovi i izopćeni otac Leo. Ugledni dječji onkolog Leo Pontecorvo lažno je optužen za napastovanje djevojčice. Roman Nerazdvojni donosi viđenje nemilog događaja iz perspektive supruge i njihovih sinova Fillipa i Samuela.
Da bi zaštitila svoju djecu, supruga Rachel podiže zid i odvaja ih od stvarnosti. Bez oklijevanja i pitanja jesu li optužbe protiv supruga utemeljene, udaljava ga iz svog života i ljubavi djece, te prisiljava na potpunu fizičku i duhovnu izolaciju.
Leo živi zatvoren u podrumu, gdje poput kakva kukca dočeka i svoj turobni kraj. On je očajno slab muškarac i nije se branio ni odupirao napadima javnosti. Svoju obitelj ostavlja u tišini, a time dolazi do njihovog potpunog udaljavanja. Nekada nerazdvojni dječaci, postaju naglo razdvojeni i bez ikakve bliskosti. Patnje o kojima se nikada nije govorilo i koje se nikad nije rješavalo, postale su štrajkom šutnje, a posljedice će ostati zauvijek.
Prošlo je 25 godina, a braća odrastaju i svatko vodi svoj život. Fillipo ženi bogatu neuspješnu glumicu i završava medicinu. Uživa u crtanju stripova i iznenada doživljava planeterni uspjeh animiranim filmom o djeci u kriznim područjima... Duboko potisnute rane iz djetinjstva i iskrivljeni odnosi ne dozvoljavaju mu zdravorazumsko sagledavanje životnih problema.
Brat Samuel odgovoran je i ambiciozan menadžer ugledne banke. Krivom procjenom i rizičnim ulaganjem gubi poslovnu stabilnost i doživljava krah. Samuel pati od impotencije i rijetko konzumira svoju vezu s dugogodišnjom djevojkom.
Iznenadnim okupljanjem u domu Pontecorvijevih dolazi do raščišćavanja odnosa. Nakupljene frustracije, nikad izgovorene riječi i predbacivanja, oslobađaju emocije i istina koje su se svi članovi obitelji odrekli konačno izlazi na vidjelo.

Jednostavno ne mogu ne ponoviti: – Preporučujem! Preporučujem!