Da bismo ublažili šok radnoga naziva "Ponedjeljak", odlučili smo tjedan započeti "Razgovorima o knjizi uz kavu".

Dakle, svakog ponedjeljka u 7.15 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka, iza još uvijek zatvorenih vrata, vaši se knjižničari razbuđuju toplom kavicom i razgovorom o pročitanim knjigama: kud ćeš ljepšeg početka tjedna!

Te naše male velike trenutke odlučili smo podijeliti s javnosti, jer toliko je dobrih rečenica izrečeno za izvrsna djela na predivan način svakoga ponedjeljka u 7.15!

Svakoga tjedna u rubrici Po našem guštu i seriji "Prva jutarnja" otkrijte koja se to knjiga vaše knjižničarke posebno dojmila, jer možda je to upravo ono što već neko vrijeme tražite, a niste se usudili pitati!

Uživajte! 

Ponedjeljak. Svi znamo da se poslovi odgađaju do ponedjeljka, znamo da  se važne odluke odgađaju do ponedjeljka, znamo da se neugodni razgovori odgađaju do ponedjeljka, ali… ovo je bio ugodni razgovor uz kavu -  u ponedjeljak.

Bura.

Grijanje još nije počelo.

Bit će!

Kažu.

Kolegice se okupile za pultom. Čavrljamo.

Snježana, Ljubica, Hana, Sara, Lidija, Marija i ja.

Veselim se. Tko zna što ću danas novoga čuti.

Hvatam šalicu kave (trema) i započinjem priču o Nurdani i njenim sagovima. Priču o djevici iz Mavisa, priču o umjetničkim prstima i čarobnim čvorovima, priču o ljepoti i osjećajima, o magičnoj auri što se preslikava u utkane potke, priču o Nurdani koja živi čistoćom tijela i duha i sve riskira za ljubav.

”Kada Alah nešto uzme od tebe, onda ti zauzvrat nešto i da...”

Ljubica i Sara upoznale su nas s romanom Robopokalipsa ( Daniel H. Wilson), romanom pisanim u obliku dnevničkih zapisa. Ispričale su nam priču o robotima koji zavladaju svijetom i najave rat ljudima. Dovele su nas i do obrata, jer roboti počinju nalikovati ljudima, a tada se u njima probudi osjećaj ljubavi... A to nipošto nije “robotski” osjećaj… Pa i nije!

Snježana je ljubiteljica Jergovića. Ovoga ljeta uživala je u knjizi Rod. Snježana voli povijesne i autobiografske priče, a Rod to zaista i jest. Upoznali smo Jergovićevu obitelj, njegove djedove, pretke koferaše, Sarajevo i još mnogo, mnogo više... Zanimljiv je taj Jergović!

Marija nas je odvela u Harlem među crnce i zlostavljane djevojčice. Potresna priča životom izmučene, polupismene, ali iznimne djevojke Claireece, ipak nam je ulila nadu jer… ona uzima život u svoje ruke, prigrli svoju djecu i u potpunosti mijenja tijek sudbine. Knjiga Guraj (Sapphire) tematikom nas je podsjetila na roman Boja purpurna (Walker). 

I za kraj... nije mi jasno zašto se taj ponedjeljak baš toliko odgađa?

Jer nama je zaista bilo ugodno, a i kava uz priču je poseban gušt!