Ekipica spremna.

Snježana je pročitala roman Damira Karakaša - Blue Moon. O spomenutom romanu već smo prije pisali, ali kratko bih podsjetila na propalog fanatičnog studenta s kokoticom na glavi. Nepomirljiv antagonizam između oca i sina, surov odgoj i zaostala, zatucana provincija. Središnji je problem glavnog junaka ustaška prošlost obitelji, a jedini način da ovaj čovjek bez perspektive nešto postigne u životu jest zadužiti puškomitraljez i "iskoristiti" rat.

Jelena nas je upoznala s romanom Varamo - Cesar Aira.

Odmah nam je pojasnila da se radi o "teškom" ali pametnom i ludom romanu, romanu s poantom i apsurdom istovremeno. Ovo je pravo malo remek-djelo.

Državni službenik Varamo odlazi na šalter po svoju (ničim zasluženu, aludira autor) plaću. Primijeti da su novčanice krivotvorene, ali ne reagira, ni sam ne znajući zašto. Cijelu priču priča pripovjedač, a povod je priči što je Varamo napisao poemu Pjesma nevinog djeteta. Pripovjedač pokušava napisati književnu kritiku o poemi i ući u trag Varamovim mislima. Njega zanimaju povijesne i situacijske okolnosti iz kojih Varamo crpi inspiraciju. U nizu nevjerojatnih događanja, gdje se kuha preparirana riba, gdje se krijumčare palice za golf (odašiljači), gdje postoji bojazan da crnci zavladaju svijetom, sve je moguće. Moguće je i da Varamo napiše poemu. Prepisavši sve prikupljene papire i tablice (jer nije poznavao književne forme), Varamo postaje svjetski poznat.

Jelena nas je pokušala uvjeriti da je roman odličan.

Velim – pokušala. :)

Nataša ne odustaje od stripova. Jutros je predstavila V kao Vendetta (autor teksta: Alan Moore, autor crteža: David Lloyd).

Moćan ep pisan od 1981. do 1988. Radnja je smještena u London, u distopijsko totalitarističko društvo iz bliske budućnosti, nakon što je razorni rat preoblikovao lice planeta.

U bliskoj budućnosti većina je svijeta u kaosu. Velika Britanija sređena je država predvođena profašističkom strankom i kancelarom Adamom Sutlerom. Tajanstveni čovjek (s porculanskom maskom) bori se protiv režima i nasilja te narodu iznosi istinu. Strip prati misterioznog borca V-a i njegovu štićenicu u njihovoj borbi za slobodu i promjenu socijalne politike. Napetu pripovijest o granicama dobra i zla prati i izuzetno potresan crtež.

Zanimljivost - pripadnici globalnog pokreta Anonymus također nose na licima masku glavnog lika ovog stripa.

Vjerujem da će nas Nataša "navuć" na stripove.

Ja sam predstavila roman o ljubavi, za ljude koji ne čitaju ljubavne romane.

Foenkinos, David: Delikatnost

Tema je život nakon smrti partnera.

Slučajan susret spoji Francois i Natali. Kupido učini svoje, i ove srodne duše zaplove beskrajem ljubavi.

"Gledali su ih kao što se promatra pobjednika. Bili su žuta majica ljubavi."

Na Francoisa jedne nedjelje naleti automobil i on umire. Natalin život potpuno je devastiran. Ona pati za voljenim čovjekom i potpuno se predaje poslu.

Jednoga dana, ona potpuno neočekivano poljubi neuglednog kolegu Markusa. Ovaj "sumorni Šveđanin", bez samopouzdanja, bezličan, čudnog izgleda, gotovo ružan, ostaje šokiran. U očima drugih njih dvoje izgledaju kao Nitko i Netko. Čudan poljubac uskovitla Markusov svijet i on odluči saznati razloge zbog kojih je do toga došlo.

Nespojivo se spoji. Neodoljiva ljepotica izlazi s potpunim autsajderom. Natalie pomalo upoznaje Markusa i osjeti toplinu, smisao za humor, otkrije njegovu posebnost.

Izvanredni likovi sa svojim slabostima i krhkostima. Oda ljubavi. Suptilno i nježno.

Poslastica.

Mene je dotaklo...