...i ja.

Prva je Sandra počela o knjizi autorice Sacerdoti, Daniele Čuvaj me. To je životna drama koja se odvija u malom selu u Škotskoj. Isprepliću se dvije životne sudbine: žene koja pokušava postati majkom i pri tome gubi kontakt s mužem, a majka i sestra ju maltretiraju. Druga je sudbina samohranog oca koji se brine o svom djetetu i sagradio je obrambeni zid oko sebe. Romanom se provlači škotska mistika u obliku ženinog duha koji želi spojite te dvije duše koje pate.

Knjiga se može preporučiti čitateljicama koje vole životne priče.

Donatella je pričala o knjizi autora Gaimana, Neila Ocean na kraju staze, koji pripadu žanru fantastike, a autor je “čudan” i za pojmove tog žanra.

Roman je pisan u 1. licu, nigdje se ne spominje ime glavnog lika, a radnja počinje njegovim povratkom u rodni kraj, gdje se prisjeća svog djetinjstva u kojem je imao samo jednu prijateljicu. Ona je u stvari vrlo stara, živi s mamom i bakom na imanju i ne izlaze van. Bave se protjerivanjem zlih stvari i kod jednog rituala dogodi se nesreća te je dio duha ostao u njemu, a djevojčica se morala žrtvovati da bi ga spasila.

Djelo je plod imaginacije i može se preporučiti odraslima koji vole mistiku.

Nataša je govorila o knjizi autora Pfeiffera, Hermanna Drži se čvrsto za mene i požuri. Zanimljivost je ovog djela da je to priča o istinitom događaju sudionika koji je zapisao u dvije bilježnice, a njegova unuka ih je sredila i objavila. Njezina djeda i obitelj zatekao je početak 1. svjetskog rata na Malom Lošinju, gdje su ljetovali i morali su se hitno vratiti u Graz. Ukrcali su se na brod Baron Gautsch koji je doživio nesreću u pulskom akvatoriju naišavši na mine. Djed i sin su se spasili, dok je mama stradala.

Djelo je emocionalno i nježno, prava lirska proza.

Na kraju sam ja rekla nekoliko riječi o djelu švicarske autorice Jenny, Zoe Soba cvjetnoga praha (djelo za Čitateljski klub One), koje se bavi otuđenjem modernog čovjeka. Otuđenje vlada u obitelji, u odnosu majke i kćeri, među poznanicima (jer prijateljstava nema). Knjiga se može preporučiti pravim čitateljima koji vole suvremene teme.