Moja jutarnja ekipa: Jelena, Nataša, Sandra, Senka, Ivana, Lidija i ja.

Jelena nam je približila roman Patricka Modiana, dobitnika Nobelove nagrade za književnost - Ulica mračnih dućana.

Tema je romana traženje identiteta. Guy Roland (ili Pedro) privatni je istražitelj koji doživi potpunu amneziju te odlučuje istražiti svoje porijeklo. Roland luta, susreće zanimljive likove, prisjeća se izgubljene ljubavi Denise, dolazi do Pariza i Bora Bore, pa opet gubi nit. Potraga ga dovodi do Ulice mračnih dućana, na adresu koju je usput dobio i saznaje da se tragedija dogodila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ponovno novi identitet, ponovno novo ime, nova sjećanja i neprestana potraga. Besprijekornim stilom Modiano priča intimnu priču o drami pojedinca, njegovoj potrazi za korijenima te osjećaju praznine i napuštenosti. Roman atmosfere, nostalgije, ljubavi i izgubljenosti.

Pročitat ćemo svakako, a sigurno i preporučiti korisnicima.

Nataša nas je jutros zainteresirala za jedan strip. Prvi put saznat ćemo što se krije iza slika i oblačića, a kako Nataša veli, radi se o vrlo zanimljivoj autorici.

Nina Bunjevac: Zemlja otaca
Slikarica, kiparica, profesorica i stripašica Nina Bunjevac rođena je u Kanadi, a odrasta u Srbiji. Spomenuti strip govori o nestaloj zemlji i njezinim fantomima i avetima, a intimno priča o lažima i krivotvorenim obiteljskim albumima. Autoričina majka bježi s kćerima od života s četničkim aktivistom, u Srbiju, dok u Kanadi ostaje njezin sin Pety. U intimnoj ispovijesti govori o odnosima unutar ideološki suprostavljene obitelji te saznajemo povijest balkanskih država i povijest naroda ovih prostora.

U prvom dijelu stripa pod nazivom Plan B upoznajemo Ninin život u Torontu, na koji se tehnikom montaže nadovezuje djetinjstvo i odlazak u Srbiju.
Drugi dio U egzilu objašnjava očevo teško djetinjstvo i disidentske godine.
Autorica je raščistila povijest svoje obitelji i osudila bilo koji oblik ekstremizma.
Što se tiče crteža, Nataša zaključuje da je vrlo minuciozan i sjajno psihološki karakterizira likove.
E pa, hvala ti, Nataša! Svakako ćemo zaviriti.

Aimee Bender – Okus tuge u torti od limuna
Kako može jedna torta imati okus tuge? Još k tome rođendanska?
Rose je mlađe dijete obitelji Edelstein. Ona posjeduje sposobnost čitanja osjećaja - okusom. Prvi se put suočila sa svojim darom kada je kušala maminu tortu za deveti rođendan. Okus stiješnjenosti, osjećaj stezanja, nemira, šupljine i odsutnosti prevladavao je nad okusima fine čokolade, svježih limuna i sjajne kreme. Kako je djevojčici bilo suočiti se s majčinim najdubljim emocijama i tajnama? Majčin smijeh, njezine ruke i vedrina skrivale su istinu – majčinu bračnu nevjeru.
Obitelj Edelstein čine prezauzeti otac, kreativna majka i stariji brat Joseph. Joseph je majčin miljenik i uzdanica, genijalac opsjednut znanošću.

...voljela sam brata, ali osloniti se na njega bilo bi isto kao uhvatiti se šakom za zrak...
za majku je Joseph bio geoda – neugledan izvana, prekrasan iznutra. Rose je bila... staklo iz mora, ono lijepo zeleno... a njezin suprug... čvrsta, tvrdoglava siva stijena...

Rose je rasla i neprestano kušala emocionalna stanja onih koji pripremaju hranu. Znala je jasno razabrati misli berača rajčica, znala je osjetiti toplinu sunca u Toscani i bolna leđa žeteoca, znala je što osjeća radnik u tvornici tjestenine, a svaka nova spoznaja izazivala bi određenu nelagodu i emocionalni udarac. Kroz hranu se mijenja i njezin pogled na svijet. Rose shvaća koliko je teško nekoga voljeti kad o njemu znaš sve.

Aimee Bender pripadnica je magičnog realizma. Ovim romanom istražuje konture života između odraslih i djece, između braće i sestara, između nutrine i vanjštine.

Vrlo neobična i topla priča prožeta tugom, a tugu mogu osjetiti i oni koji zaista vole kolače.