...Vedrana, Sandra, Seka, Sara, Ana i ja.

Prva sam počela ja o naslovu Doktor Glas, autora Hjalmara Soederberga. Najkraće rečeno, to je "zločin i kazna" u malo stranica na novi način. Psihijatru dolazi pacijentica nezadovoljna brakom sa starijim pastorom koji sve u životu shvaća kao zadaću, pa i seks. Ona ima mlađeg ljubavnika, doktor staje na njezinu stranu, ubija njenog muža i uopće se ne kaje zbog zločina. Osim te glavne niti radnje, autor se dotiče pitanja eutanazije (pravo na smrt bit će veće od prava na glasovanje) te pitanje invalidnih osoba. Autor ima vrlo radikalna mišljenja i zbog toga je knjiga izazvala sablazan kad se pojavila. Svakako ju treba pročitati zbog njezinih oštrih stavova o pitanjima koja ljudi najčešće izbjegavaju.

Dotakla sam se i naslova Olive Kitteridge, koju čita moj čitateljski klub ONE. To je 13 priča povezanih glavnom junakinjom Olive, umirovljenom profesoricom matematike u malom mjestu. Ona nije popularna ni omiljena za razliku od njenog supruga. Roman govori o temama depresije, odnosu svekrve i nevjeste, odnosu prema ljudima čiji je sin ubio djevojku. Priče teku, čitatelji se mogu poistovjetiti s glavnom junakinjom, to su obične priče o običnim ljudima u malom mjestu.

Vedrana nas ponovo upoznaje s naslovom iz hrvatske književnosti, Major Tom, Karmele Špoljarić.

Junak je romana Benjamin L., knjižničar iz zagrebačke gornjogradske knjižnice. On je povučen, neambiciozan, ali vrlo načitan i inteligentan. I jednog se dana na vratima knjižnice pojavi Laura, lijepa, uređena, vedra, nasmijana korisnica. Benjaminu se počela sviđati Laura, koja je nedugo zatim ubijena ili se sama ubila i ta dvojba potiče Benjamina na akciju.

Karmela Špoljarić lakim i tečnim jezikom vodi nas kroz bogatu, nepredvidljivu priču u kojoj se susrećemo s ratnim profiterstvom, politikom, medijima... Roman koji treba preporučiti knjigoljupcima, ali i onima koji vole napete priče smještene u domaći kontekst. Ukratko rečeno, "Major Tom je izvrstan roman o običnom čovjeku u neobičnoj situaciji".

I na kraju se Sara osvrnula na zbirku priča različitih autora, Stroj smrti, napisanu za natječaj na internetu. U budućnosti je sasvim slučajno otkriven "stroj smrti", naprava koja na temelju uzorka krvi kaže ljudima kako će umrijeti. Glavna je ideja nova i drugačija, tim više što su predviđanja stroja smrti često dvosmislena. Tako "starost" može značiti da ćete mirno umrijeti u poodmakloj dobi, ali i da će vas neki starčić pregaziti autom. A tek "gorući sljezov kolačić"...