I današnje hladno zimsko jutro započele smo razgovorom o pročitanim djelima.

Prva je bila Sara, koja nas je upoznala s djelom Circle, autora Eggersa, Davea. Glavna junakinja Mae radi u tvrtki Circle, tehnološkoj firmi tipa Facebook. Firma je san svakog čovjeka jer ima za svoje zaposlenike i dvoranu za vježbanje, dječji vrtić, japanski vrt. Ali taj "raj" ima i svojih mana: zaposlenik mora biti na usluzi firmi 24 sata te biti aktivan na društvenim mrežama. Mae nije objavila na mreži da je tog vikenda bila na veslanju. Prekršila je firmin slogan da svi sve moraju znati i da je privatnost laž. Čitajući ovaj roman, postavlja se pitanje: Gdje je granica između privatnog i javnog? Vrlo aktualna tema koja može zainteresirati veliki krug čitatelja.

Vesna je predstavila knjigu Šarm & špijunaža, autorice Gail Carriger, 1. dio Škole za dame. Radnja se događa u alternativnoj viktorijanskoj Engleskoj, svi moderni strojevi rade na paru. Glavni lik ima 12 godina i odlazi u internat, školu za mlade dame, koja ispada – škola za tajne špijunke. Karakteristike romana su brza radnja, prikladno kičast, ali pitak stil, a likovi su inteligentna djeca i mladi skloni prozrijevanju urota. Može se preporučiti mlađoj populaciji koja voli povijesne i fantastične teme, ali i odraslima koji vole znatiželjne likove poput junakinje romana Slast na dnu pite (Bradley).

Vedrana je govorila o Brdu, Ivice Prtenjače, u kojem je glavni lik muškarac, bavi se odnosima s javnošću i sve mu ide na "živce". On je nesretan lik, ne vidi nikakvog smisla života i odlazi na brdo na otoku. Posao mu je čuvati otok od požara. Jedino društvo mu je magarac. Gledajući s brda kroz "oko", spoznaje da su ljudi još gori nego što je mislio. Djelo je napisano nenametljivim stilom i može se preporučiti velikom broju čitatelja. Ostavljamo vas na pola brda da pročitate kako se urbani čovjek susretne sa samim sobom.

Vedrana se kratko osvrnula i na knjigu Pouzdan izvor, autorice Arslani, Merite. To je krimić koji se odlikuje jednostavnošću stila, brzom radnjom i vrlo je prijemčljiv. Može se preporučiti širokoj čitateljskoj publici.

I na kraju ja sam se osvrnula na Blue Moon, Damira Karakaša, koji se u kratkom romanu bavi hrvatskom temom – ustašama i četnicima te Domovinskim ratom. Prednost je ovog romana autorova objektivnost u iznošenju činjenica i neopterećenost ideološkim stavovima.

Još sam se kratko osvrnula na dva naslova: Četvrtkom u parku, autorice Boyd, H. i Nitko to ne radi utorkom, Bloom, T., knjige koje se mogu preporučiti čitateljicama koje u literaturi traže opuštanje i razbibrigu.