Sandra, Vedrana, Seka, Hana, Sara, Vesna i ja: razgovorljiva ekipa pa nema sumnje da će 8 sati odzvoniti i prije nego bi trebalo!

Vedrana nam govori o knjizi Pudli lete na jug (Pero Kvesić). Radi se o kratkim pričama, crticama s puno autobiografskih elemenata. Tema je svakodnevni život, a spominje se puno životinja, jer je autor obožavatelj pasa. Najbolja crtica i jest ona koja govori o smrti njegova psa, a po njoj i cijela zbirka nosi ime. Otac i on gledaju laste kako lete na jug i otac mu objašnjava da se njegovom psu isto tako dogodilo da je morao otići. Ako želite kratki izlet u svijet knjige, a nemate vremena ni volje za tešku literaturu, ova je knjiga, kako Vedrana kaže, pravi izbor za vas!

Vesna K. došla je iz Stribora da bi s nama podijelila Prvu jutarnju! Vesna je pročitala knjigu Bog podzemlja (Ursula Poznanski). Knjiga je poznatija kao Erebos i Vesna smatra da naslov nije bilo potrebno prevoditi. Preporučila bi je mlađim tinejdžerima, a elemenata fantastike u njoj vrlo je malo.

Druga knjiga o kojoj nam je govorila Vesna jest Čelično srce (Brandon Sanderson). Vesna bi ju preporučila starijim tinejdžerima i odraslima. Iako je prvi dio veće cjeline, može se čitati zasebno kao zaokružena priča. Zli stripovski junaci bore se međusobno. Kolektivna petica za ideju, složili su se kako oni koji fantastiku nisu i nemaju namjeru čitati tako i njezini strastveni pobornici.

Sara je čitala knjigu Labirint: nemogući bijeg (James Dashner). I voljela bi da nije. Djeca se probude i nađu u labirintu čiji se zidovi pomiču. Ne znaju ništa osim svoga imena, glavni je lik poseban, a nije sasvim jasno zbog čega, ostali likovi su nedefinirani, a knjiga predstavlja prvi dio jedne buduće cjeline.

Hana nam je ponudila odmak od fantastike: baš naprotiv, odlučila nam je govoriti o knjizi Ljubav malim slovima (Francesc Miralles). Poruka ove jednostavno pisane knjige jest da se mala čuda događaju svakodnevno i da ih trebamo početi zamjećivati. Jedan samac sretne djevojku za koju misli da je njegova ljubav iz djetinjstva. Dotada nije primjećivao svijet oko sebe, a nakon tog trenutka počinje zamjećivati male stvari i ljude na ulicama Barcelone. Jednostavno pisano i toplo djelo koje se lako čita.

Očito je ovaj ponedjeljak dan "lakih štiva". Iako sam bila sigurna da ću s kolegicama podijeliti vrsnost pisanja posljednjega nobelovca, odlučila sam se za puno "lakše note": govorila sam o knjizi Kako se riješiti Matthewa (Jane Fallon). Ako je knjiga takozvani "chick lit" (a ova to jest), morala bi biti ultraduhovita da bi zadržala moju pažnju. A Jane Fallon upravo tako i piše: duhovito, bez pretjeranih dodataka, ma baš onoliko koliko treba da se uživimo u priču i likove, upitamo što bismo mi učinili na njihovom mjestu i od srca nasmijemo. Helen je djevojka u kasnim dvadesetim, a njezin ljubavnik Matthew gospodin u kasnim četrdesetim, suprug i otac dvoje djece. Jednoga dana Matthew odluči napustiti suprugu i useliti k Helen. Ona ubrzo shvaća da na to nije bila spremna i čini sve da se on predomisli kako bi ona nastavila živjeti svoju rutinu, koja joj toliko nedostaje...

Približavalo se 8 sati pa nam je bilo vrijeme krenuti u nove radne pobjede. Iako ponedjeljak, iako kiša, iako pretrpan i nedovoljno adekvatan prostor za rad, sve se nekako čini ljepše nakon Prve jutarnje!