Pokazati se online, obično na faceu, važno je. Većina učenika, čak i osnovaca, ima facebook profil. Neki stalno vise tamo, a oni koji više uče, imaju druge aktivnosti ili ih roditelji više nadziru, na face odlaze rjeđe. Svi vole objavljivati fotografije. Uz malo photo editora mogu stvoriti sliku o sebi kakvu žele poslati svijetu, odnosno svom svijetu, svojim facebook prijateljima, a ponekad i prijateljima prijatelja. No što kad s druge strane ne stigne lajkanje, nego nešto drugo, manje ugodno?

Internetski svijet, iako virtualan, itekako je stvaran. Poznato je da na interentu, kao i u stvarnom životu, postoje pravila dobrog ponašanja koja treba poštovati. Nažalost, uvijek postoje oni koji ne brinu o osjećajima drugih pa ima i neugodnih razgovora, ruganja, ismijavanja, ogovaranja... Nasilje (bullying) dobiva dodatak cyber, a strah, sram i bol žrtava ista je kao i kad se sve događa uživo.

Bez obzira događa li se licem u licem, putem e-maila, SMS-a, chata, bloga, facebooka ili web stranice, nasilje uključuje: nazivanje pogrdnim imenima, širenje glasina i mržnje, prijetnje, poticanje drugih da budu podli prema nekome i da ga izbjegavaju, procjenjivanje koliko je netko ružan ili glup, okrivljavanje ljudi za nešto što nisu učinili. Usporedimo li elektroničko nasilje s događajima u stvarnosti, shvatit ćemo da nasilništvo putem interneta izaziva jednako ozbiljne sukobe i može imati ozbiljne posljedice. Jesmo li svjesni toga dok bezbrižno fotografiramo i na internetu objavljujemo gdje smo jučer bili ili kada, recimo, duhovito komentiramo nečiji izgled?

Cyberbulling: Učini nešto, prekini lanac elektroničkog nasilja priručnik je za mlade koji dobar dio života provode na internetu. U njemu autorica Robyn MacEachern objašnjava osnovne pojmove elektroničkog nasilja i objašnjava kako ga (baš kao i nasilje uživo) mnogi koriste za zabavu, zastrašivanje, isključivanje ili osvetu. Navodi brojne primjere koji pomažu prepoznati što jest, a što nije zlostavljanje, savjetuje kako na neugodne događaje odgovoriti te kome se obratiti za pomoć. Priručnik donosi i zanimljive testove za provjeru prepoznavanja nasilja u različitim životnim situacijama, primjerice u objavljivanju fotografija snimljenih mobitelom u svlačionici poslije sata tjelesnog, u kreiranju stranice mrzitelja neke osobe/grupe ili liste zgodnih i ne-zgodnih cura u razredu. Testovima su pridodana i rješenja koja uče kako prepoznati zlostavljanje, kako ga emocionalno prihvatiti i kako odgovoriti. Na posljednjoj stranici, što je vrlo važno, nalazi se popis telefonskih linija za pomoć djeci te popis web stranica na kojima se može pronaći još dobrih savjeta.

Ova tanka, ilustracijama Geraldine Charette obogaćena knjižica sjajan je vodič kroz nesigurno područje nasilja na internetu. Činjenica da se udarci ne vide otežava prepoznavanje zlostavljanja, a nasilnici, skriveni iza sigurnosti ekrana, postaju hrabriji. Ovaj zanimljivo napisan i ilustriran, tekstom i slikom mladima primjeren i privlačan priručnik svakako treba pročitati. Takve se stvari događaju, budimo spremni!