Ne samo zbog slika koje vas neupitno mame i gutaju, već i zbog poetski ispripovijedane priče koja vas za ruku vodi ljupko i nenametljivo, poput djevojčice.

Iako se čitajući upoznajemo s djetinjstvom i životom Berte Hansson, pravo pitanje koje nas opsjeda kad zaklopimo korice je: tko je Sara Lundberg?

Zašto je vršljala dnevnicima, pismima i slikama manje poznate švedske slikarice Berte Hansson, koji je njen unutarnji motiv?

Ako pažljivo pogledaš, možeš vidjeti
Evu, skrivenu Bogu iza leđa.
Čeka da na nju dođe red da postane.

Fascinirana hrabrošću male Berte da svoj unutarnji poziv suprotstavi očekivanjima obitelji i društva toga vremena i odabere svoj put, slikarica i književnica Sara Lundberg  ovom pričom piše odu zahvalnosti svim ženama umjetnicama koje su svojim protestom i hrabrošću omogućile i njeno slobodno stvaralaštvo danas. Kistovima i riječima, nesavršenim savršenstvom oslikala je album života jedne umjetnice.

Ako se skvrčim,
izgledam kao usnula ptica.

Priča je ovo o pticama zatočenim u krletkama i njihovoj potrebi da nađu vrata kroz koja će nesputano poletjeti van. Motiv ruku koje stvaraju, koje rade, (sanjaju da) grle, skoro se dodiruju, daruju, odustaju, ruke kroz koje Berta ponovno otkriva sebe, provlači se cijelim putem.

Kad zažmirim i prepustim se, osjetim
Kako mi ruke bride. Kao od struje.

Priča je to o djevojčici koja se usudila zaplivati protiv struje.

Autorica ove knjige otišla je puno dalje. Ona danas živi od svoje umjetnosti i za nju osvaja nagrade.

Sara Lundberg dobitnica je književnih nagrada The August Prize i Snöbollen za 2017. godinu za knjigu Ptica u meni leti kamo hoće.

Potražite knjigu Ptica u meni leti kamo hoće na našim policama.