Epizoda u kojoj George Costanza radi osobne koristi slaže da je morski biolog te se nađe u kompromitirajućim okolnostima ili ona u kojoj Elaine gubi poštovanje ostalih zaposlenika kada apsurdno pleše na poslovnoj zabavi urezane su u pamćenje i povod su za prepričavanje svih zaljubljenika u jednu od najpopularnijih i najutjecajnijih američkih humorističnih serija u povijesti. Kultni Seinfeld za kojeg sami autori kažu kako je serija o ničemu groteskni je prikaz svakodnevice iz koje njezini likovi izlaze kao još gori i ciničniji ljudi.

Seinfeldia nastoji prikazati kako je serija za koju niti njezini komičari Larry David i Jerry Seinfeld nisu mislili da će postati tako gledana i prihvaćena od strane publike i kritike, došla do statusa da su se poznati fanovi poput Jona Voighta, Marise Tomei, igrača Metsa Keitha Hernandeza, Raquel Welch i brojni drugi nudili za gostujuće uloge.

Knjižničari i svi ljubitelji pisane riječi sigurno pamte epizodu kada Jerry saznaje da nije vratio Rakovu obratnicu Henrya Millera, posuđenu još 1971. godine, te da je "slučaj" predan knjižničnom istražitelju, poručniku Bookmanu.

Ono što je za mene nevjerojatno u vezi s knjižnicom jest da je ona mjesto gdje uđete, posudite knjigu koju god želite, samo vam je daju i kažu vam da je vratite kad je pročitate. To me podsjeća na patetičnog prijatelja kojeg su svi imali kad su bili mali, a koji bi ti dopustio da posudiš bilo koju njegovu stvar samo ako mu budeš prijatelj. To je knjižnica. Jadni prijatelj kojeg financira vlada. I zato svi na neki način maltretiraju knjižnicu. Vratit ću knjigu na vrijeme, vratit ću je sa zakašnjenjem. Oh, što mi možeš učiniti? Naplatiti zakasninu?

Seinfeldia pratikronologiju svih devet sezona, prikazuje proces odabira glumaca i nastavak njihovih karijera nakon Seinfelda, istražuje utjecaj serije u desetljećima nakon snimanja posljednje epizode i govori o ostalim kulturološkim fenomenima.

Kako kaže Mr. Bookman: Možda možemo živjeti bez knjižnica, ljudi poput tebe i mene. Moguće. Naravno, prestari smo da promijenimo svijet. Ali što je s tim klincem, koji sjeda, otvara knjigu, upravo sada, u ogranku lokalne knjižnice i pronalazi crteže...? Zar ne zaslužuje bolje? Slušajte, ako mislite da se radi o dospjelim kaznama i nestalim knjigama, bolje razmislite. Ovdje se radi o pravu tog klinca da čita knjigu, a da mu se um ne izobliči!”

Provjerite dostupnost knjige "Seinfeldia: serija ni o čemu koja je promijenila sve" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje. Knjige su malo dulje. :)