...zaposlenik izdavačke kuće koja je i objavila knjigu iz preporuke te ona oduševljena naslovom koji je predmet njezine preokupacije započinje čitati roman i barem u mislima, ako ne u stvarnosti odluta u priču kojoj je željela pripadati (...jer nije nikad uspjela osnovati bend).  

Napisi o nedavno objavljenom ovogodišnjem dobitniku nagrade Drago Gervais i njegovom gostovanju u Središnjem odjelu - Filodrammatici poslužili su kao podsjetnik na roman koji je 1997. godine osvojio treću nagradu istoimenog natječaja. Tinejdžerska pripovijest Bend Silvana Simčića prikaz je riječke rock-scene osamdesetih godina, snova o osnivanju benda, ljubavi prema glazbi, uz Rijeku kao idealnu kulisu za prikaz odrastanja u tada istinskom rokerskom okruženju.

"(...) Siđem iz diližanse i lelujajući pokraj Mrtvog kanala nehajno prijeđem most preko rijeke Rječine da bi se odšetao Titovim trgom prema kavani Kontinentala..."

Bez obzira na period življenja ili kreativnog djelovanja, svim je generacijama uvijek bila zajednička borba protiv bilokakvog ugnjetavanja, prisile, nametanja mišljenja, kao i potraga za identitetom bez odricanja od vlastitih ideala. Biti buntovnik s razlogom uvijek je imperativ, a slušanje glazbe koja daje odgovore ili barem otvara pitanja o vječnim dvojbama predstavlja osobito zadovoljstvo. Vječni antagonizam šminkera i onih koji to nisu duhovito je prikazan i u ovom tinejdžerskom romanu.

... kako je to izgledalo na Kontu...

"(...) Šminkeri – snobovske face koje se pale na dobru odjeću, automobile, nakit i lovu – sastaju se u njegovom gornjem dijelu, u takozvanoj slastičarnici. Dolje, u kavani, okupljaju se pankeri, hipici, ćelavci, teškometalci i ostala rokerska čeljad..."

Vratiti se nakratko na stari Kont i u Palach, možda Milde, Četrdesetosmicu, pogledati film u kinu Jadran, prolistati omladinski list Val ili skoknuti do diskokluba Mimi nakon maturalne u Kvarneru, sve to možete u ovom zabavnom živopisnom romanu.

Za sve alternativne srednjoškolce koji žele vidjeti kako je prije dvadesetak godina izgledala riječka rokerska priča, one koji se žele prisjetiti proživljenog ili samo žele provjeriti je li punk mrtav i može li se rockom mijenjati svijest mladih, ovo je i više nego prava knjiga. Ovako je to činio bend Sretni mrtvaci glavnog junaka ove priče.

"(...) Radismo na novim stvarima i paralelno preslušavamo ploče mnogih grupa koje nas trebaju nadahnuti i glazbeno osvijestiti: hard-core pankera Partisansa i Dischargea, Dead Kennedysa, ali i fascinantne Peru Ubu, New Order, Gang of Four, kao i mnoge druge punk i novovalne bendove..."

... da bismo zaključili...

"Grad Rijeka ima bogatu rock'n roll scenu u kojoj dominiraju punk bendovi. Punkerima je manje stalo do glazbe, a više do izražavanja protesta zbog osobnih i društvenih frustracija."

Progresivni napredak riječkih alternativnih bendova u posljednje vrijeme možda je upravo dokaz protesta o kojem autor i govori u navedenom citatu.

Pronađite Bend na našim policama.