U zadnje vrijeme, od kada imam svog malca od dvije godine, nemam vremena za iščitavanje neke "ozbiljne" literature i svjetski poznatih romana, ali zato uživam u još većem zadovoljstvu koje dijelim sa svojim sinčićem, a to je zajedničko čitanje prilagođeno njegovoj dobi. Uživamo u čitanju slikovnica, istraživanju i upoznavanju svijeta kroz slike i knjige te upoznavanju maštovitih likova. Pročitali smo ih već mnogo, a srećom ima ih još mnogo više koje ćemo pročitati, istražiti, upoznati...

Zadnjih nekoliko tjedana uživamo u slikovnici koja nam je trenutno hit, a to je "Avanture maloga Juju". To nam je već dugo najdraža pjesmica, pa ne moram reći koliko smo se oduševili kada smo pronašli slikovnicu i upoznali maloga Juju. Kroz prekrasne ilustracije koje su oslikane do najsitnijih detalja pratimo priču o malome Juju, njegovim roditeljima i strašnom krokodilu, usput i zapjevamo, a čitajući ilustracije, čak smišljamo i vlastite priče. Mogu reći da se jako dobro zabavljamo uz ovu slikovnicu koju je napisao Žarko Roje, a ilustrirala Ivana Guljašević. Na kraju priče obavezno pustimo i CD s poznatom pjesmicom, i još nekoliko veselih, pa i zaplešemo. Probajte, sigurno ćete se i vi dobro zabaviti.

Među svim prekrasnim slikovnicama koje ćemo pročitati i istražiti neke sam, u nestrpljenju, već pročitala i jedva čekam ponovno druženje. Među najljepšim su slikovnice o medi Hrkalu, medi koji hrče najglasnije na svijetu i sanja najstvarnije snove. Prvo što me privuklo ovim slikovnicama preslatke su digitalne ilustracije, a kada sam zavirila u tekst, oduševila sam se spojem dobre priče i kvalitetne ilustracije. Medo Hrkalo različit je od drugih životinja, što je njima i zasmetalo pa su ga otjerale, no kada su shvatile da im nedostaje, molile su ga da se vrati i na kraju prihvatile različitog. Priča uči djecu da je u redu biti različit i da se trebamo prihvatiti međusobno i uživati u svojim razlikama, pa će nam suživot biti bolji i život kvalitetniji jer svatko ima svoju svrhu i mjesto u društvu."Hrkalo", "Hrkalo i Kamilica" i "Hrkalo i Drijemalo" čine niz slikovnica o medi i njegovim prijateljima koji si nesebično pomažu. Nadam se da će dobiti još puno nastavaka i da će generacije odrastati uz njihove avanture.

Autorica je knjiga o Hrkalu Jelena Pervan, a ilustratorica koja ih je oživjela - Jelena Brezovec. A ja sam Jelena Sireta. :)