Večernji su sati siječnja, a ti stojiš pred prozorom nosa priljubljenog uz staklo. Staklo se od disanja zamagljuje, ali to te ne sprečava da oči naprežeš do krajnosti gledajući u smjeru lampe ulične rasvjete. Mama te zove na večeru i opominje da nisi završio zadaću za školu, ali ti se ne osvrćeš. Na računalu ti je otvorena stranica “Pljusak” i svako malo pritišćeš “refresh” ne bi li vidio kolika je trenutna temperatura. Nestrpljivo ju čekaš jer rekli su da bi noćas mogla doći. I evo je, vidio si ju… Siguran si da je to ona. Stigla je prva pahuljica.  

Ako je ovaj uvod savršen opis tebe samog imamo dijagnozu. Nije riječ ni o čem opasnom, ali moramo reći, “virus” je to koji ostaje cijeli život. Naime, obožavaš proučavati meteorološke prilike, promjene i predviđanje vremena. Voliš izražene promjene vremena (kišu nakon dugotrajne suše, snijeg nakon preduge južine….), ekstremne pojave (ledenu kišu, orkansku buru, 30+ cm snijega…), aplikacije na mobitelu ti imaju predznak “meteo” ili “weather”, član si Crometeo foruma, a na Facebooku “lajkaš” Rimeteo…  I to sve ne radiš zato jer ti je tata ribar, pomorac ili poljoprivrednik - život tvoje obitelji je, naime, savršeno “urban” i vezan uz gradski asfalt, ali svejedno ne možeš odoljeti zovu neba i meteorološke znanosti.

Ne bi li taj put bio nešto lakši, uz obilje online izvora, tu su i knjige pa ćemo kroz naredne mjesece predstaviti nekoliko njih koje su posebno upečatljive i korisne.

Danas nam valja krenuti od najjednostavnijih, ali i najzabavnijih početaka. U rukama nam je “Mali meteorolog”, rad čak četvero autora i jednog ilustratora. Nastanak “Malog meteorologa” potaknuli su sami vrhovi hrvatske meteorološke znanosti - Državni hidrometeorološki zavod, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i HAZU. Jednostavan je to pregled osnovnih meteoroloških pojmova, ali i prava zbirka znanstvenih recepata i tehnoloških projekata  - tako npr. možeš naučiti kako sam napraviti maglu, grmljavinsku oluju ili pak izraditi vlastiti termometar. Teksta nema previše, a ilustracije su šaljive i motivirajuće. Recimo i da je predgovor napisao Zoran Vakula čija će te karikatura na kraju čitanja i ispratiti u svijet vlastitog bavljenja meteorologijom…

Drugo, jednako slikovito i vrlo čitko djelce, izradio je Milan Sijerković, legenda hrvatske meteorologije koju možda ni ne poznaješ ako imaš manje od 20 godina (koliko je dugo bio naš vodič kroz vrijeme sačuvano je na YouTubeu.)    

Sijerković meteorologiju u "Pričama iz predškolske škrinjice" pretvara u zabavnu priču za predškolce i učenike rane školske dobi. Neopterećen apstraktnim znanstvenim pojmovima čitatelju približava osnove znanosti i atmosferske procese, a tu je i njemu omiljeno povezivanje s narodnim mudrostima inspiriranima vremenskim (ne)prilikama. Na kraju knjige i Sijerković pruža prijedloge i opise nekoliko pokusa koji će tebe, kao malog meteorologa, posebno zabaviti. Ako vam ovo nije dovoljno tu su još tri Sijerkovićeva rada koja ćete lako razumjeti: Čudesan svijet oblaka, Mala meteorološka početnica i Čarolije snježne pahulje.

Očekivati svoju pahulju uz ove jednostavne knjige bit će ipak malo lakše.

Fotografije: Mala meteorološka početnica/Joško Marušić, Milan Sijerković