...pisac i pokretač nekoliko časopisa, blogova i web-stranica kojima je cilj konačno vrednovanje i priznanje stripa kao sredstva umjetničkog izražavanja.

Može li nam strip promijeniti život? (…) Može li? Promijeniti nekome život? Strip?

(…)

Jer, istina je, vjerojatno bismo bili osobe kakve jesmo i da stripove nismo čitali. Kao što je vjerojatno istina i da smo stripove jednostavno morali čitati jer smo osobe kakve jesmo.

Neke su veze takve, sudbinske.

Stripocentrik je izbor svojevrsnih dnevničkih zapisa koje je Macan jedno vrijeme pisao i objavljivao u internetskom tjedniku Strip Vesti i oni su prava riznica autorove mudrosti, dugogodišnjega iskustva i savjeta. U 122 sakupljena zapisa Macan se prisjeća svojeg upoznavanja i zaljubljivanja u strip te kao posvetu prerano preminulome crtaču Edvinu Biukoviću donosi cijelu priču o njihovom proboju na američko i svjetsko tržište stripom Grendel Tales (Ponos vragova). Katkada dirljivim, a češće i vrlo zabavnim stilom Macan vodi čitatelja (možda potencijalnog budućeg strip autora?) kroz sve svoje uspone i padove, dijeli s njime neke trikove dobroga pisanja, upozorava ga na stranputice i usmjerava na putu samoostvarenja. No, Stripocentrik uvijek ostaje intiman poput dnevnika i on je više od svega Macanovo samoispitivanje. Knjiga sadržava i 15 „ispovijedi“, egzistencijalnih refleksija kojima autor pokušava odgovoriti na pitanje: „Tko je Darko Macan?“ te preispituje razne aspekte svoje osobnosti, od svojega poziva kao pisca, crtača i umjetnika da bi na kraju istražio svoje stanje duha kao klinca koji nikada nije odrastao. Povremeni odušak (koji će vas baciti sa stolice od smijeha) Macan si daje pišući o tome „koliko je zabave previše za jednoga čovjeka“, o tome kako od autora tražiti posvetu ili o tome koje su ideje dobre.

Kad sam bio mlađi bilo mi je dosta bitno što ljudi misle o meni, trsio sam se biti „autor“ i silno me brinulo je li strip umjetnost te kako će me povijest zapamtiti. Sada sam nakupio godine i kile i sve mi je manje stalo što tko misli ili će misliti o meni. Kada bih uspio nestati, a da moje priče i likovi žive, ne bi mi bilo žao, činilo bi mi se da sam puno postigao.

Stripocentrik je knjiga koju bar jednom treba pročitati svatko tko sanja o pozivu umjetnika ili svatko tko se možda pitao o tome kako uspjeti u poslu. Ona je vrelo inspiracije koje čitatelja potiče da krene i sam stvarati te da izvuče ono najbolje iz sebe.

Hrvoje Crnjar