Upoznajte nešto drugačijeg Eca ili onoga što voli ponavljati svoje ime, a ponekad i sam sebe zove, kako se autor ironično osvrće na svoje prezime koje na talijanskom označava jeku.

Na isti način, ironijom, duhovitošću i apsurdnošću, Eco esejistički obrazlaže pojave suvremenog društva i daje uputnice pri probijanju civilizacijsko-administrativnih blokada ukorijenjenih u suvremeni način života. Npr. doznajte kako organizirati javnu biblioteku, kako uraditi sve po zakonu, kako se ophoditi s taksistima, kako ne koristiti mobitel i još cijeli niz naputaka, idealnih za brzo čitanje ili čitanja s prekidima.

Npr. knjige koje treba ponijeti na godišnji odmor, po Ecovim savjetima:

Netko tko je mlad (...) mogao bi sa sobom ponijeti barem tri od šest svezaka Einaudijeva izdanja humanističkog geografa Gian Battiste Ramusia, koji se mogu čitati tako da se jedan drži u rukama, drugi pod pazuhom, treći između slabina i bedara. Čitati o putovanjima na putovanjima vrlo je bogato i poticajno iskustvo.

Ukoliko krenete putovati s lososom, savjetujemo da pokušate i Lov na losose u Jemenu Paula Tordaya, štivo koje se na sličan način bavi apsurdnošću suvremenosti 

Kako putovati s lososom u katalogu: http://bit.ly/13y9uY4