Termin empat skovan je od imenice empatija, odnosno sposobnosti da se identificiramo s osjećajima, mislima ili stavovima drugih, koja je kod empata mnogo veća nego kod ostalih ljudi. Termin empat prvi put se pojavio 1956. u SF literaturi (autor J.T. McIntosh, priča “Empat” o paranormalnim empatičnim bićima), a u 90-ima termin je počeo označavati visokoosjetljive ljude (eng. HSP - highly-sensitive people).

Empati su hipersenzibilne osobe, no ako ste hipersenzibilni, ne znači da ste i empat, objašnjava psihijatrica Judith Orloff. U knjizi se nalaze i testovi samoprocjene. Orloff je i sama empat, te se ovom temom bavila profesionalno i osobno.

“Empat je emocionalna spužva.”, objasnila je psihijatrica Judith Orloff. “Empati godinama slušaju kako su ‘previše osjetljivi’, mnogi od njih odrastu uvjereni da s njima nešto nije u redu, a istina je da imaju poseban dar.

Ako nisu svjesni svoje prirode, svakodnevne interakcije mogu im nanijeti štetu.” Stoga Orloff kroz poglavlja zdravlje, ovisnost, međuljudski odnosi, ljubav i seks, roditeljstvo, posao nudi strategije za svakodnevni život empata; kako se zaštititi i kako svoju prirodu prigrliti kao blagoslov - a ne kao prokletstvo.

Preporučljivo za one koji traže knjige na temu rasta i razvoja, samopomoći, psihologije...

Provjerite dostupnost knjige "Vodič za preživljavanje empata: životne strategije za osjetljive ljude" na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka ne duža od 1 000 znakova za brzo čitanje. Knjige su malo dulje. :)