Jesen je godišnje doba koje je Mika Antić opisao kao najbudalastiju tugu među tugama, a Nietzsche zaključio kako je jesen više godišnje doba duše nego prirode.

Vrijeme je da s polica skinemo knjigu o bilju i spravljanju čajeva, provjetrimo dekice i naslonjaču damo središnje mjesto u dnevnoj sobi. Odmah uz naslonjač postavite čajni stolić na kojemu predvidite mjesto i za jednu od naših jesenskih preporuka. Krenimo redom.

Vesna Krmpotić - Brdo iznad oblaka

krmpotic-brdo-iznad-oblaka

Pred nama je knjiga koja sadrži elemente pripovijesti, eseja, pa i putopisa, ali je ponajprije dnevnik i inačica duhovne (auto) biografije. To je izvantjelesni bedeker u kojem je Vesna opisala dramatičnu borbu za svog teško oboljelog sina. U uvodnoj bilješci izrijekom se naglašava da to nije literarno djelo ni po ambicijama ni po primjenjenom postupku. Pišući ovu knjigu, autorica je bila vođena disciplinom svjedočenja, odnosno željom da ostavi svojevrsni dokument o misteriju koji se zbivao pred njenim očima. Dosezi Brda iznad oblaka ne iscrpljju se ni u kojem slučaju u neusporedivoj boli jedne žene koja traži sve moguće načine da spasi sinovljev život i u tom traganju uranja u najskrivenije dubine ljudskog bića.


Khaled Hosseini: Gonič zmajeva

gonič zmajeva

Ovo je prvi roman afganistanskog pisca Hosseinija koji je do sada preveden na više od dvadeset jezika, a prava za film odavno su prodana. U središtu romana je priča o životu i odrastanju nepismenog afganistanskog dječaka ispričana od njegovog najbližeg prijatelja kojega životni put vodi od Kabula do Pakistana, a potom u San Francisco. Uz dirljivu priču o dječačkom prijateljstvu nepismenog Hasana i Amira koji je pripadnik izuzetno imućne obitelji, kroz roman se razvija priča o jednoj nesretnoj zemlji uništenoj sovjetskom okupacijom i talibanskim režimom. 


Arundhati Roy: Bog malih stvari 

Bog malih stvari

Suvremeni indijski roman koji je doživio veliki uspjeh na Zapadu. Priča je to o dvoje blizanaca, Raheli i Esthu, koji se susreću nakon dvadeset godina i nakon strašnih događaja koji su im se desili u djetinjstvu, o njihovoj majci i čovjeku kojeg je voljela... Stilom neuobičajenim za bestselere, ovo je roman o "neovlaštenom mijenjanju zakona koji su propisivali tko smije biti voljen i kako. I koliko."...


Xinran: Dobre kineske žene

Dobre kineske žene

Petnaest priča iz života kineskih žena. Autorica je novinarka i književnica koja je na radiju osamdesetih godina vodila emisiju "Riječi na noćnom povjetarcu". Tako su nastale pripovijesti koje su obične kineske žene podijelile s njom i koje otkrivaju bezdušnost i okrutnost kineskog režima.


Robert James Waller: Mostovi okruga Madison

Mostovi okruga Madison

Robert Kincaid, slobodni fotograf, u sparno ljeto 1965. godine svojim kamionetom vozi se cestama Iowe u potrazi za osam natkrivenih mostova koje treba fotografirati za časopis "National Geographic". Ne mogavši pronaći poslijednji, on se obrati za pomoć ženi koju je primijetio na trijemu jedne kuće. Bila je to Francesca Johnson. Za tog su kratkog susreta oboje osjetili neobičnu privlačnost koja je u njihove misli unijela nemir... Ova je dirljiva ljubavna priča, objavljena ovaj puta u Večernjakovoj biblioteci, 1995. godine prenesena i na filmsko platno, s Clintom Eastwoodom (i redatelj) i Meryl Streep u glavnim ulogama.


John Boyne: Dječak u prugastoj pidžami

Dječak u prugastoj pidžami

Tema romana je slučajni događaj u okruženju konclogora za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Glavnu ulogu nosi osmogodišnji dječak sin zapovjednika logora, koji vođen dječjom znatiželjom ulazi u logor i upoznaje židovskog dječaka, zatočenika logora. Njihovo će prijateljstvo prerasti u potresnu i dirljivu priču o strahotama holokausta ispričanu iz perspektive osmogodišnjeg dječaka. Roman preveden na više od 40 jezika dobio je nagradu Irski roman godine i nagradu Bisto za najbolju knjigu godine, a prema njemu je snimljen i istoimeni film.


Jodi Picoult: Čuvarica sestre svoje

Čuvarica sestre svoje

U ovom obiteljskom romanu riječ je o dvjema sestrama, od kojih je mlađa rođena samo zato da bi pomogla starijoj sestri, odnosno pružala joj koštanu srž. Zbog liječničkih tretmana i ona se zapravo osjećala bolesnom. Usmjerena pažnja roditelja prema starijoj sestri pretvara se u manjak pažnje prema mlađoj, Ani, što dovodi do poremećaja u odnosu prema njoj kao osobi. Naravno, i humana se priča s vremenom pretvara u nešto drugo, u ono što je životni roman sam po sebi. Roman je ekraniziran.


David Benioff: Grad lopova

cover

Za vrijeme njemačke opsade Lenjingrada Lev Beniov, Židov, sin obožavanoga ruskog pjesnika koji je nestao u čistkama, uhićen je zbog krađe. U zatvoru upoznaje dezertera Kolju. Kako bi spasili glavu, stavljeni su pred bizaran zadatak: moraju naći 12 jaja za rođendansku tortu kćeri pukovnika nadležnog u okrugu ili umrijeti. To je gotovo nemoguće u zemlji u kojoj se umire od gladi i zime... Opisujući njihov pohod kroz čitavu zemlju, pisac otkriva mnogo o staljinističkim postupcima.


Nicholas Sparks: Zima za dvoje

zima za dvoje

Ovo je istinita ljubavna priča o muškarci i ženi koji su se nakon dugog razdoblja razdvojenosti napokon sreli i ustanovili da je mladenačka ljubav ipak ona prava. Priča počinje i završava u domu umirovljenika, gdje svoju zimu i svoju bitku sa starošću, bolešću i zaboravom proživljavaju dva obična ljudska bića.


Marc Levy: Kad bi to zbilja bila ti

Kad bi to zbilja bila

Romantična priča o ljubavi koja prelazi okvire materijalnog svijeta. Lauren je mlada liječnica koja nakon saobraćajne nesreće zapada u duboku komu. Ipak, njen život se nastavlja u nematerijalnom obliku. Ostavljajući svoje beživotno tijelo, ona odlazi u svoj stan u kojem sada živi mladi odvjetnik Arthur. On je jedini može vidjeti i vremenom se između njih rađa neobična ljubav. Zajedno pobjeđuju smrt, ali buđenjem iz kome cijela priča mora početi ispočetka... Steven Spielberg otkupio je prava za snimanje filma po romanu kojem se predviđa veliki uspjeh.