Vincent Sinovčić: Kolumbo: Hrvati u Španjolskoj i Americi

Kolumbo

Vincent Sinovcic Amerikanac je hrvatskoga podrijetla, a u svojoj knjizi o Kolumbu piše na intrigantan način o ulozi Hrvata u istraživanju i otkrivanju Novoga svijeta. Tako autor pretpostavlja da je Kolumbo bio hrvatski bjegunac iz Venecije odnosno mletački bjegunac iz Dalmacije. Također ispituje koliko je Hrvata sudjelovalo na četiri Kolumbova putovanja i jesu li Dubrovčani bili u Americi prije Kolumba, te koji su znameniti moreplovci bili podrijetlom Hrvati.


Carmen Domingo; Cesar Samaniego: Velika knjiga istraživača

Velika knjiga istraživača

U knjizi su objedinjena nevjerojatna putovanja i životne avanture najvećih svjetskih putnika. Petnaest priča donosi postignuća, kao i zanimljive crtice neustrašivih pomoraca i istraživača (Kristofora Kolumba, preko Jacquesa Cousteaua, Marka Pola, Ibn Batute), te jedne pilotkinje, zoologinje i spisateljice ( Amelie Earhart, Diane Fossey i Mary Kingsley). Uz knjigu je vezana i aplikacija pomoću koje se čitateljima omogućava pristup multimedijskim sadržajima proširene stvarnosti (virtualni prikazi, glazbena podloga, igrica o Francisu Drakeu). Pri kraju se nalazi karta Istraženi svijet koja prikazuje spomenute ličnosti na područjima koja su istraživali, te njihove kratke biografije. Naslov je namijenjen čitateljima od 9 do 12 godina.


Richard Platt: Istraživači koji su postavili nove granice

Istraživači Koji Su Postavili Nove Granice, Richard Platt

Ova knjiga donosi priču o istraživačkim putovanjima morem, rijekom, kopnom i ledom kroz povijest geografskih otkrića. Opisana su putovanja i otkrića svjetskih putnika. Na kraju knjige nalazi se indeks najznačajnijih istraživača te internetske stranice o njima.


Hendrik Willem van Loon: Brodovi i njihovi putovi : sedam tisuća godina pomorstva

Brodovi putovi

Reprint knjige o povijesti moreplovstva iz 1937., koja obuhvaća povijest ljudske plovidbe od samih njenih početaka do prve polovice 20. stoljeća. Autor knjige, američki povjesničar Hendrik van Loom, pokušao je objediniti u jednom djelu sedam tisućljeća ljudske plovidbe.


Veliki jedrenjaci 18. stoljeća: Pierre-Henry Straeter; Pierre Brochard

Veliki jedrenjaci 18. stoljeća

Veliki jedrenjaci 18. stoljeća knjiga je iz edicije Povijest ljudskog roda. Zasluženi nazivi za 18. stoljeće su “veliki vijek”, “vijek svjetlosti”, ali isto tako je to bilo stoljeće mora i pomoraca. U ovom bogato ilustriranom izdanju saznajte o gradnji broda, umijeću manevriranja, piratima i gusarima, opasnostima mora te mnoge druge zanimljivosti…

Ovaj članak objavljen je povodom održavanja festivala Fiumare. Detaljan program provjerite na linku.

Rudolf Baumgardt: Fernando Magellan: plovidba oko svijeta

Magellan

Ovo je roman o jednom epskom putovanju s početka 16. stoljeća, putovanju koje je riješilo dotad mnoge nedoumice. Magellana koji je u službi španjolske krune krenuo na put beskrajem oceana te i praktički dokazao da je Zemlja okrugla, pratila je zla kob i niz patnji te osobno nije doživio sreću uspjeha. Njegovo je ime, međutim, zlatnim slovima ostalo zabilježeno u svjetskoj povijesti. Romansirana biografija velikog moreplovca uzbudljivo je pustolovno štivo koje se prati sa zanimanjem.


Kristof Kolumbo: Putovanje u Novi svijet: brodski dnevnici, izvještaji, pisma i svjedočanstva očevidaca

Kolumbo

Ovo je drugo, prošireno i podacima obogaćeno izdanje, izašlo povodom petstote obljetnice otkrića Amerike. Mnogi tekstovi u ovoj knjizi objavljeni su prvi put, kao i podaci do kojih su došla novija istraživanja. Sam izvornik Kolumbova Dnevnika je izgubljen, a njegovi zapisi, bilješke, pisma i prepiska rađeni su na temelju djela "Historia general de las Indias" Bartolomea de Las Casasa. Vjerojatno je da će ti tekstovi baciti novo svjetlo na Kolumba čovjeka, istraživača, moreplovca, lovca na zlato.


Marko Polo: Putovanja

putovanja Marka Pola

Mlečanin dalmatinskog podrijetla Marko Polo (rođen 1254. u Korčuli) ostavio nam je jednu od najslavnijih putopisnoznanstvenih knjiga srednjeg vijeka. Libar o njegovim putovanjima, Milion, bio je obvezna lektira svih avanturističkih duhova koji su kasnije otkrivali pomorske putove i nepoznate kontinente.


James Cook: Putovanja oko svijeta

James Cook

Knjiga donosi dnevnike s tri putovanja po Tihom oceanu koje je engleski pomorac James Cook poduzeo u drugoj polovici 18. stoljeća, otkrivajući i istražujući njegove obale i izrađujući karte novootkrivenih područja, po zadatku ali i izvan zadataka postavljenih od Admiraliteta Britanske imperije. Prvo putovanje (1768.- 1771.) odvelo ga je na Pacifik (Tahiti) i, poslije, u Južni Pacifik, gdje je tražio tajanstveni kontinent Terra Australis. Prilikom drugog putovanja (1772. - 1775.) otputio se u ledena područja na krajnjem jugu i posjetio neke pacifičke otoke, a tada su riješene dileme oko Terre Australis. Treće putovanje (1776. - 1779.) donijelo je otkriće Havajskih otoka. Ovdje je James Cook čiji je cilj bio "Doći donde, dokle je moguće čovjeku doći. Doprijeti dalje negoli je dopro ijedan čovjek prije mene", izgubio život.