Svakako bi bilo dobro da ih zapamtite, pa budete li u prigodi, iskoristite ih u društvu i budite jedini koji zna još pokoji "morski" naslov osim velikog klasika iz 1952. :)

Nikola Pulić: More i more

more i more

U zavičajno-putopisnoj prozi "More i more" Nikola Pulić intezivno doživljava i izražava bogatim poetskim jezikom svijet oko sebe i u sebi. Autor nas svojim slavonskim putnim zapisima vodi kopnom nekadašnjeg Panonskog mora, preko Dunava do pustih istarskih gradića, otoka Molata i Prukljanskog jezera. Pulićeva knjiga je njegov intimni dnevnik osebujnih skitničkih putovanja, prožet novelističkim anegdotama.


John Banville: More

Bonewille

Suvremeni irski književnik svojim novim romanom (prvim prevedenim u Hrvatskoj) predstavlja vlastiti osebujan stil koji se odlikuje filozofičnošću, realističnošću, crnim humorom te propitivanjem krajnjih ljudskih stanja, emocija i misli. Glavni junak Max Morden, povjesničar umjetnosti, porijeklom iz siromašne, irske, radničke obitelji koji je davno, iz želje za uspjehom, otišao izvan vlastite društvene stepenice - u Englesku, što označava i odlazak iz nacionalne određenosti. U svojim odraslim godinama, nakon smrti supruge, vraća se u Irsku i grad svog djetinjstva čime otvara paletu (more) osjećaja, žudnji, žaljenja i trauma iz prošlosti koje ostaju kao pečat usprkos moćnoj sadašnjosti.


Jorge Amado: Mrtvo more

Mrtvo more

Roman Mrtvo more brazilskoga pripovjedača Jorgea Amada govori o sudbinama siromašnih ribara i moreplovaca u gradu Salvadoru da Bahiji početkom dvadesetoga stoljeća, o teškom životu punom patnje i stradanja na moru, ali i o ljubavima, ljubomorama, pričama i legendama ljudi čiju je sudbinu jednom za svagda odredilo more. U svijetu napučenom božanstvima iz narodne predaje i afrobrazilske religije candomblé, junaci Mrtvog mora trude se djelovati u skladu sa zakonima prirode i moralnim zakonima zajednice u kojoj hrabrost i odanost predstavljaju najviše vrijednosti. Protagonisti romana su Guma i Lívia, mladi par kojem zavidi cijela zajednica: Guma je hrabar i sposoban moreplovac, a Lívia najljepša žena na dokovima. Ali život na moru pun je pogibelji i Lívia je u neprestanom strahu za Gumin život. Riječi stare pjesme govore kako je „nesretna svaka žena koja pođe za muškarca s mora“. Ženama mornara suđeno je postati udovicama, baš kao što je njihovim supruzima suđeno jednoga dana završiti na dnu mora, gdje ih u zagrljaju čeka božica Iemanjá, majka i ljubavnica svih moreplovaca.


Tomaž Šalamun: More

More Tomaž Šalamun

Nova stihozbirka najpoznatijeg slovenskog suvremenog pjesnika (rođen u Zagrebu, živi u Ljubljani, ali većinom izbiva po Europi, SAD-u i Meksiku), koji je uvelike utjecao na mnoge hrvatske pjesnike, a vjerojatno je i najprevođeniji pjesnik iz jugoistočne Europe (zbirku je preveo Edo Fičor, a peta je prevedena na hrvatski). Šalamunovi stihovi iskazuju svoju avanturističku radikalnost već na razini stila, kada se pjesma sama raspada i fragmentizira, segmentira i drobi, da bi time pokazala nekakav kriterij "odgovornosti" kojom se legitimira jezik suvremenog vizionarstva. Pjesnik afirmira lakoću izraza, dezintegraciju forme, smjelost izražavanja, novi rječnik, vitalnost drugačijeg življenja, kao novi prostor poezije. Bez filozofiranja o bitku i nebitku, bez okolišanja, nemilosrdno čisteći riječi od pridjeva i oslobađajući se okova pravopisa i tzv. društvene odgovornosti, zalazi beskrajno hrabro u samu srž stvarnosnih tema.


Miranda Krestovnikoff & Jill Calder: More: istražimo naš plavi planet

istražimo naš plavi planet

Britanska televizijska voditeljica prirodoslovnih emisija napisala je knjigu o elementu koji zauzima najveći dio našeg planeta. Kroz znanstveno utvrđene podatke o staništima i životinjama, autorica donosi svu raznolikost života u moru. Zanimljive crtice namijenjene su djeci od 7 do 12 godina, a sadrže obilje interesantnih činjenica o koraljnim grebenima, polarnim morima, bioluminiscenciji ili dubokomorskim čudnovatim organizmima koje je svojim umjetničkim izričajem dočarala nagrađivana britanska ilustratorica. Tekst završava autoričinom napomenom o negativnom utjecaju odbačene plastike koja završi u moru. Hrvatsko izdanje ovog naslova sadržajno je prilagođeno i nadopunjeno podacima za Jadran.

Ovaj članak objavljen je povodom održavanja festivala Fiumare. Detaljan program provjerite na linku.

Božo Lovrić: More: roman iz dalmatinskog života

More  roman iz dalmatinskog života Božo Lovrić

Knjiga sadrži roman "More" i tri pripovijetke: "Buha i pauk", "Paljetkovanje" i "Plemenito srce" hrvatskog pjesnika i prozaista s početka 20. stoljeća. Opisujući primorski, dalmatinski krajolik i obogaćujući svaku priču liričnošću, autor opisuje strastvene likove hrvatskih, primorskih krajeva s puno didaktičnosti, poanti i etičnosti. Pogovor koji pobliže predstavlja autora i njegovo djelo potpisuje Jaroslav Urban.


Amitav Ghosh: More makova

More makova

Ovaj izuzetno složen roman zapravo je povijest kolonizacije dalekog Istoka. Vrijeme je to opijumskih ratova krajem 19. stoljeća u kojima su kolonijalne sile (britanska prije svega) želeći steći pozicije na kineskom tlu dopremale opijumom uzgojen na Srednjem istoku i Indijskom potkontinentu. Jedrenjak Ibis plovi Indijskim oceanom prema Calcutti, a vodi ga šaroliko društvo na čijem je čelu mlađahan Zachary Reid. Potom ih Ibis morem vodi prema Kini. Cijela je ovdje galerija Indijaca i zapadnjaka koji će osnovati dinastiju, braću-po-brodu koja će povezati kontinente, rase i naraštaje zahvaljujući unosnim poslovima. Prvi dio trilogije o Ibisu.


Rafael Alberti: More i anđeli

More i anđeli

Rafael Alberti (1902) poznat je ponajprije kao pjesnik mora, i to jedan od najvrsnijih. Napisavši rano vrlo svježu knjigu stihova o moru ("Mornar na kopnu") kasnije se priklanja nadrealističkom načinu izražavanja ("O anđelima"), da bi nakon građanskog rata emigrirao i pisao patriotsku poeziju i pjesme pune nostalgije i ljubavi ("Svi narodi slobodni, a Španjolska?"). Njegove pjesme pune su ljubavi i sugestivnosti. Dobitnik je Nacionalne nagrade u Španjolskoj i smatra se njenim značajnim pjesnikom. "ŽIVJETI U PLIMI, dakle živjeti... NIKAD umrijeti u oseci, ne nikad."


Pavao Pavličić: More i voda

More i voda

Knjiga istoimenih kolumni objavljenih u "Vijencu" u razdoblju od 2010. do 2014. godine. Autor pristupa zahtjevnoj temi odnosa između hrvatskog sjevera i juga s pozitivne strane svjesno zanemarujući neugodnosti, tvrdeći i svjedočeći svakim zapisom da se radi o razlikama, a ne o sukobu. Na neobično životan i slikovit način, autor piše o ljudima, životu, navikama, tradiciji, jeziku, posebnostima jednih i drugih, društvenom i kulturnom životu, pa čak i književnosti. Prolog i epilog autora.


Neal Ascherson: Crno more

Crno more

Knjiga škotskog publiciste i novinara koja sveobuhvatno zahvaća područje Crnog mora od najstarijih vremena do danas s različitih gledišta: povijesnog, zemljopisnog, političkog, kulturološkog... i nudi utemeljene izvore za razumijevanje jednog od najzanimljivijih i najturbulentnijih prostora europske povijesti.