Mladen Šutej: Čigra i ja

Čigra i ja

Hrvatski jedriličar Mladen Šutej gotovo 50 godina plovi Jadranskim, ali i svjetskim morima i oceanima. U jeku Domovinskog rata, 1993.g., dolazi na ideju sagraditi vlastitu jedrilicu i s njom krenuti u novu pustolovinu. Unatoč teškim vremenima uspio je naći dovoljno sponzora, entuzijasta, kao što je i on, prijatelja koji su mu se priključili u Ekspedicija Arktik-Antarktika.

U svibnju 1994. jedrilica sa sedam članova posade kreće na putovanje od 37 mjeseci, iz Kraljevice, preko Jadranskog i Sredozemnog mora, Atlanskog oceana do Arktika, te uz zapadnu obalu Sjeverne i Južne Amerike do Antarktika. Uz teškoće koje takvo dugo putavanje donosi, ekspedicija je imala ogroman sportski, znanstveni ali i promidžbeni uspjeh (npr. Hrvatska je Čigra oborila svjetski rekord u brzini prolaska kroz labirint "Arktika a Northwest passage").


Petar Kuničić: Hrvati na ledenom moru

Hrvati na ledenom moru

Ovo je knjiga s početka stoljeća Petra Kuničića, koji je po izvještajima Juliusa Payera prepričao doživljaje austrougarske ekspedicije po Sjevernom moru, a u kojoj je 13 Hrvata provelo teških i opasnih 812 dana (1872.-1884.). Opis djeluje još uvijek živo, pogotovo u lijepom i bogatom jeziku pa će ovaj pretisak djela o junaštvu i moralu naših predaka oživjeti vrijednosti koje se gube zaboravom. Knjiga je ilustrirana s 58 slika, na spomen i posvetu hrvatskim sokolovima. Ovaj pretisak sadržava predgovor Milorada Stanića i pogovor Miljenka Smokvine.


Ivica Ivo Orlić: Fiu Odiseja: pod jedrima oko svijeta

Fiu Odiseja

Brodski dnevnik o plovidbi oko svijeta jedrilicom, koja je započela u Puntu na otoku Krku koncem ljeta 2003. godine. Plovidba se nastavila preko tri oceana - Atlantskom, Tihom i Indijskom i oko 50 tisuća milja. Autor je s posadom oplovio svijet te se dvije godine kasnije vratio u Punat. Tekst dnevnika, objavljen na preko četiristotine stranica, ilustriran je brojnim fotografijama, a posebno su označeni, kurzivom, praktični savjeti za jedriličare.


Mladen Šutej: Ocean i druge priče

Ocean i druge priče

Ova zbirka putopisnih priča Mladena Šuteja svojevrstan je nastavak zbirke Priče s oceana, objavljene prije deset godina. U trinaest priča autor nam pripovijeda jedan mali dio svog bogatog dugogodišnjeg jedriličarskog iskustva. Tijekom mnogih putovanja, bilo je puno lijepih trenutaka, ali i onih drugih, te mnogo neplaniranih događaja koji su često znali promijeniti zadanu rutu. Uz opise putovanja i izazova koje su ona sa sobom nosila, Šutej nam iznosi i svoja razmišljanja, dileme i strahove, koji su često bili prisutni u neizvjesnim situacijama.


Robyn Mundy & Nigel Rigby: Epska putovanja: Magellan, Cook, Shackleton, Heyerdahl, Chichester

Epska putovanja

Knjiga donosi pregled nekih od najvećih i najznačajnijih morskih istraživačkih putovanja i pothvata od 16. do 20. stoljeća. Prikazuju se Magellanovo putovanje prema začinskim otocima i otkriće prolaza kroz južnoamerički kontinent; putovanja Jamesa Cooka i njegova istraživanja Tihog oceana, Shacletonova plovidba na Antarktiku, Heyerdahlova plovidba drvenim splavom od Južne Amerike do Polinezije i plovidba oko svijeta jedriličara Chichestera. Knjiga je bogato opremljena fotografijama, ilustracijama, skicama i detaljnim zemljopisnim kartama raspoređinima na običnim stranicama, stranicama na preklop i stranici veličine postera.

Ovaj članak objavljen je povodom održavanja festivala Fiumare. Detaljan program provjerite na linku.

Emily Hawkins i A. J. Wood: Oceanologija: istinita priča o putovanju Nautilusa kako ju je zapisao Loticus de Lesseps, 1863.

Oceanologija

Kakve velike tajne leže skrivene ispod morskih valova? Neke od njih otkrivaju se mladom čitatelju kroz izuzetno maštovito i raskošno dizajniranu knjigu - slikovnicu koja sadrži priču o putovanju kapetana Nema istraživačkom podmornicom Nautilus, napisanu u obliku (izmišljenog) dnevnika Zoticusa de Lessepsa. Ovaj šesnaestogodišnjak se kao pomoćnik profesora Aronnaxa zajedno s njime, kapetanom Nemom i posadom, 1863. godine zaputio u istraživanje velikih koraljnih grebena, arktičke ledene ploče, brodskih olupina, podvodnih vulkana, Atlantide i drugih tajni podmorja. Kao jedini preživjeli s ovog putovanja koje je nesretno završilo, svoje je pustolovine zapisao i povjerio nekom čovjeku po imenu Jules Verne. A s obzirom na to da je od ove pustolovine prošlo mnogo vremena, te da je u istraživanju oceana odnosno oceanografiji došlo do velikog napretka, rukopisu dnevnika dodana su brojna objašnjenja kako bi se priča što bolje približila današnjem čitatelju.


Nenad Vlahović: Zov dalekih obala: jedrilicom oko svijeta

Zov dalekih obala

Prvi dio trilogije o autorovom putovanju oko svijeta, u kojem je opisan početak tog njegovog velikog projekta: ideja, planovi, teškoće na koje je nailazio te različite pripreme kao što je gradnja broda koja je trajala deset godina. Također, autor donosi i opis prvog dijela puta - iz Zadra do Paname. Knjiga sadrži obilje fotografija sa zanimljivih putovanja, ljudi, krajeva, situacija...


Joža Horvat: Besa: brodski dnevnik

Besa

Kultni brodski dnevnik hrvatskog književnika izlazio je periodički u tisku šezdesetih godina za vrijeme njegova putovanja oko svijeta, a od 1973. do danas ostvaruje nova izdanja na hrvatskom i drugim jezicima. Ovo je novo izdanje u velikom formatu vremešni pisac proširio! Uz tekst ilustriran fotografijama pisca i njegove žene Renate, u knjizi su kritički osvrti vrlo uglednih pisaca, koji iznose značenje dnevnika u kontekstu novijih književnih spoznaja.


Joshua Slocum: Jedrilicom sam oko svijeta

Jedrilicom sam oko svijeta

Autor je prvi sam oplovio svijet na jedra u jedanaestmetarskom brodu i opisao ga pa se njegova autobiografska ispovijed i opis puta čitaju i danas s velikim interesom. Knjiga je postala kultnim brodski dnevnikom u kojem je opisan pomorski put, zapažanja, doživljaji i vještine te odnos prema svijetu i životu naroda koje je autor upoznavao na svojem putovanju. Ilustrirana je crtežima prema izvornom izdanju.


Mladen Šutej: Priče s oceana

Priče s oceana

Pomorske priče izabrane su iz domaće i inozemne periodike. Čitaju se kao putopis, ponajviše u opisu ljudi i običaja na svim meridijanima. Na takav način uljudbu može sagledati samo putnik, pomorac koji zahvaća mahom daleka na kojima obitava čovjek.


Šime Stipaničev: Ocean i sam, preko Atlantika s bocom maslinovog ulja

Ocean i sam

Autor opisuje vlastito pomorsko iskustvo pri sudjelovanju u jedriličarskoj regati Mini Transat 2007, u kojoj je preplovio Atlantik (Francuska-Brazil) u maloj jedrilici (6,5 m) bez motora, u 27 dana, sam, bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, ali i s bocom svog najboljeg tribunjskog maslinovog ulja. Knjiga je istovremeno informativna kao dnevnik pomorca, ali i uzbudljiva poput avanturističkog romana. Stipaničev prikazuje svoj put od početnika u klasi "minija" (malih jedrilica), način dolaska do svog "broda" pa sve predregate, do one glavne - put preko Atlantika.