SLIKOVNICE

BEBE

Ku-ku! Jabuka / Medo / Sunce

ku ku

Pokretne slikovnice za razvoj motorike

Serijal od tri izvrsno dizajnirane, interaktivne slikovnice prilagođene bebama - jednostavnog crteža, jednostavnog teksta, u svakoj po deset skrivalica/otkrivalica koje pozivaju na igru traženja/interakciju s bebom kojoj se slikovnica pokazuje/daje na igru otkrivanja, izvrsno nijansiranih finih, pastelnih boja i na kraju svake - iznenađenje u vidu zrcala u kojem beba vidi - svoj lik. Autorica je švedska ilustratorica i dizajnerica poznata po dizajnu igračaka i jednostavnim, razumljivim interaktivnim slikovnicama za najmlađe. Izdavač kojem vjerujemo da za nas iz svjetske ponude bira najbolje - Planet Zoe.

 

SLIKOVNICE

Medo Bruno Hitna pomoć / Morsko blago / Pizza-majstor

Medo Brundo

Pokretne slikovnice za razvoj motorike

Medo Bruno nametnuo se vrlo brzo kao omiljeni lik djece rane dobi, 1-3 godine. Slikovnice svojim šarenilom i ilustracijama s puno detalja nisu baš ogledni primjer slikovnica za djecu rane dobi, a opet, dinamika ovog lika i njegove popularne uloge koje u svakoj priči preuzima, čini ove slikovnice baš toj djeci zanimljivima. I ove su slikovnice interaktivne, s povlačilicama “za spretne prstiće” uz pomoć kojih dijete-čitatelj postaje “pomoćni”, “dopunski” ilustrator i sustvaratelj priče. Ove se priče nadovezuju na već ranije pristigle avanture Meda Bruna (na farmi/u raketi/u vrtiću/vatrogasac).

 

SLIKOVNICE

PROBLEMSKE

Serijal 5 Tinovih savršenih rješenja

Bojis li se mraka

Bojiš li se mraka?, Ljutiš li se često?, Prvi dan u vrtiću i Stiže beba tematizira strah, ljutnju i prilagodbu djeteta na nove i važne životne situacije na vrlo simpatičan, mlađoj djeci primjeren način.
Namijenjeno djeci 3-5 godina. Duhovito ispričane i kao dječjom rukom ilustrirane priče pomoći će djeci savladati čudovišta koja se obično skrivaju u ormarima, vulkane koji iznenada buknu u trbuščiću, naučiti zašto iz naših nogu ne niče korijenje i zašto je dobro da se kolica s bebom ne mogu lansirati u svemir. I još puno korisnih savjeta. Svaka slikovnica nakon izvrsne priče donosi mali priručni SOS za roditelje – 5 jednostavnih i praktičnih savjeta psihologa kako konkretni problem lako i bezbolno riješiti.

 

SLIKOVNICE+

PROBLEMSKE

Pongrašić

Iva Bezinović-Haydon, Hana Tintor: Moja baka ne zna tko sam

Topla priča o starenju i umiranju, o baki koja počinje zaboravljati, o baki koju počinjemo gubiti kao što ona gubi nas, još za života. O tome kako se nositi s takvim promjenama, kako prihvatiti život sa svim njegovim fazama, kako u svojim sjećanjima pospremiti tugu i sreću istovremeno. “Moja je baka sve znala i mogla. Dok jednoga dana više nije.” Jednostavno i s mjerom ispričana teška tema, s potrebnom nijansom optimizma i prihvaćanja. Priča koja razvija empatiju kod djece i senzibilitet prema starijim osobama i starenju uopće. “Volim se smijati s bakom, čak i kada ne zna tko sam. Ja ću uvijek pamtiti tko je ona.” Uz ovu priču, ako vam se svidjela, preporučujemo nešto stariju slikovnicu vrlo slične poruke i senzibiliteta “Zašto se baka ljuti?” slovenskih autorica Lele B. Njatin i Alenke Sotler.

 

Alma Pongrašić, Hana Vrca: Tofu i Tuna i pčela

Dopadljiva pričica za djecu 4-6 godina o djevojčici s dva psa ljubimca, njihovom natjecanju za gazdaričinu ljubav i pažnju, o njihovoj konačnoj spoznaji, nakon što jedan od njih noć provede kod veterinara, da jedno bez drugoga ne mogu. Ilustracije ovogodišnje gošće TDDK-a Hane Vrca uspjeliji su sastojak ove slikovnice. 

 

Ema Pongrašić, Korina Hunjak: Zašto je medo prestao uzdisati

Lijepa, topla pričica za djecu 4-6 godina o starom medvjediću “s posebnim potrebama”, medi bez jednog oka, koji u plišanom kutku trgovine igračaka uzalud čeka trenutak u kojem će otići s nekim djetetom u zagrljaju. Nakon još jedne, nad crnom sudbom proplakane noći, djedica, vlasnik trgovine, trpa medu u crnu vreću i taman kad se naš junak pomirio sa sudbinom… dogodilo se divno čudo. Priču koja bi u djece trebala poraditi na razvoju empatije i senzibiliteta za osobe s posebnim potrebama ilustriralo je “dijete” prve generacije Striborove Stripaonice, Riječanka Korina Hunjak. 

 

Zoran Pongrašić, Marijana Jelić: Što sve mogu sa svojih šest nogu

Priča o djevojčici koja ne može hodati, o djetetu u invalidskim kolicima, a koja svoje stanje ne vidi kao hendikep već u njemu nalazi prednosti. Lik neodoljivo podsjeća na Pollyanu, poznati dječji klasik o djevojčici koja za sve loše što joj se događa ima pozitivan pristup i pristupa riječima “Tako je dobro što…” Ova slikovnica se doima kao pojednostavljena verzija Pollyane, Pollyana za predškolce. Priča ima namjeru djelovati na razvoj senzibiliteta kod djece za djecu s poteškoćama.

 

SLIKOVNICE+

EKOLOGIJA

Anna Casals, Paolo Ferri: Priče za spas planeta

Price za spas planeta

Izvrsna knjiga sastavljena od 6 ekoloških priča primjerenih djeci predškolske i mlađe školske dobi, a svaku priču prate dvije uz temu priče vezane ekološke teme s nizom pitanja i odgovora, savjeta i činjenica. Djeca tako uče nove termine i važne informacije vezane uz očuvanje okoliša i održivi razvoj. Svaku priču prate odjeljci Dobre vijesti! i Spasi planet! koji donose optimizam i motiviraju djecu na aktivno promišljanje teme. Posljednjom pričom Majka Priroda se pismom obraća djeci, moli ih za pomoć i iskazuje povjerenje u njihovu suradljivost. Kombinacija priča i dokumentarnih podataka čini ovu knjigu posebno vrijednom - djeca mlađe dobi kroz pričicu, identifikacijom s likovima osvješćuju potrebu za očuvanjem prirode, a razgovorom nakon priče doznaju činjenice iz stvarnog svijeta o stanju prirode danas i odnosa čovjeka prema prirodi. Dopadljivo ilustrirana knjiga, font prigodan i za učenje čitanja, izdanje Planet Zoe.

 

DJECA

UČIM ČITATI

Nives Madunić Barišić: Hana i Janko i dječak koji nestaje

Hana i Janko i dječak koji nestaje

Romančić za djecu mlađe školske dobi, pogodan za malo naprednije početnike čitanja (stadij: prve priče – prvi kratki romani, 8 godina). Nove zgode djevojčice i dječaka, učenika prvog razreda osnovne, zanimljiva priča blago začinjena malim detektivskim zapletom i detaljem koji tematizira poteškoće u izgovoru slova r i objašnjava pojam i posao logopeda. Autorica pišući promovira prave vrijednosti, u ovom se romanu osvrće kritikom na porugu prisutnu među djecom. Ovo je treći u nizu kratkih romana o Hani i Janku.

 

DJECA

PRIČE

Silvija Šesto, Boris Kugler: Tko je to rekao?

Tko je to rekao

Zbirka vrlo kratkih (jednostraničnih) priča namijenjenih djeci mlađe školske dobi, zanimljivo koncipirana - naslovi priča su narodne izreke, današnjoj djeci često besmislene jer im ne mogu naći poveznicu sa stvarnim svijetom (i jer premalo čitaju!). Od podnaslova “Blago nama, narodno blago koje nam nitko ne može ukrasti” do posljednje priče “Tko se zadnji smije, najslađe se smije” autorica kroz svojstvenu joj igru riječi i šaljive priče, na djeci primjeren način objašnjava narodne poslovice.

 

DJECA

HUMORISTIČNE PRIČE

Zoran Pongrašić, Boris Kugler: Bezbroj puta ispričana priča

Bezbroj puta ispricana prica

Priča koja je podijelila selektorski tim - nekima se ludo svidjela, nekima se jednako tako ludo nije. S pravom su oba mišljenja. Prvo zastupa tezu da je priča ispričana izuzetno duhovito, u maniri autorovih prvih radova i realnih mogućnosti, da je dobro djeci skidati paučinu s očiju, poticati ih da propituju stereotipe i predrasude (kad smo kod predrasuda, riječ je uredno objašnjena u jednoj od nekoliko duhovitih fusnota!). Priča kaže da život često ne prati bajke i da je svatko krojač svoje priče ili kovač svoje sreće, otprilike tako. Prvo mišljenje moglo bi se, stoga, smatrati zanesenim. Drugo mišljenje je trezveno razmišljanje. Njegovi zastupnici (s pravom) se pitaju koja je publika ove slikovnice, tko će ju i koliko puta posuditi, hoće li ju oni kojima je namijenjena razumjeti. Riskirali smo. Kupili smo po jedan primjerak odabranim odjelima i probat ćemo (čitanjem naglas) priču testirati na djeci, ha, mlađe školske dobi. Iako, realno, bila bi to prava priča za tinejdžere. Kad bi oni htjeli slušati (naše) priče. Uglavnom, priznat ćete, da ni jednom ne iziđe, neće biti ni prva ni zadnja kojoj se nije posrećilo. Sve nakraju ipak ovisi o nama. Hoćemo li pravu knjigu sljubiti s pravim djetetom i hoćemo li knjigu pogurati van. Uostalom, pročitajte ovu priču i prosudite sami. Nemojte da vas zavede naslov koji tvrdi da je to bezbroj puta ispričana priča. Jer nije. Iako neki tvrde da je. :D

 

Mladen Kopjar, Frano Petruša: Djed Mlaz

Djed Mlaz

Naše prosudbeno povjerenstvo za odabir štivaca razveselio je lik Djeda Mlaza u ove vruće dane dok još nisu krenuli godišnji odmori, vrućine su nesmiljene, a pomisao na Božić hladi glave i podsjeća da će doći i ugodniji dani. Lik Djeda vodoinstalatera koji prstom u špini pokušava spriječiti poplavicu daje nam nadu da ćemo se nasmijati čitanjem ove knjige. A krećući s čitanjem momentalno se sjetimo zašto volimo Mladena Kopjara i zašto ga, što je bitnije, vole djeca. Priče su tople, pozitivne, duhovite, obiteljske, a pripovjedač je dječak, što je uvijek dobar potez jer priče na taj način pružaju privid autentičnosti. Mali čitatelj vjeruje „malom“ pripovjedaču i taj spoj je uvijek dobitna kombinacija. Ove priče su pritom i dovoljno kratke i pisane prigodnim fontom da mogu poslužiti dobro i kao priče za vježbanje čitanja. Eto ovoj knjizi dovoljno dobrih razloga da poživi dugo i dinamično.

 

MLADI

TEEN ROMANI

Ivana Šojat: Oblak čvoraka

Oblak čvoraka

Sjajno leži u rukama ovaj romančić za mlade vrsne autorice Ivane Šojat i radujemo mu se unaprijed pišući ovu preporuku na nečitano. Svi njeni uspjesi s polja lijepe književnosti za odrasle i svi njeni nastupi koje imamo priliku pratiti u medijima daju ovoj preporuci za pravo da bude pozitivna iako knjiga prije ide u svijet no što je stigla biti pročitana. Priča, odnosno kratki, čini se, udahučitajući roman govori o potrazi za identitetom, za svojim mjestom u mnoštvu u kojem smo jedinke samo takve. Lucija ima 14 godina, usred je puberteta i fizičke preobrazbe, a dodatne probleme doživljava upoznajući podjelu na one koji imaju i koji nemaju, u surovom materijalnom svijetu u kojem mladi odrastaju danas. Vrijedna tema, predivno ilustrirana naslovnica (Shutterstock, slobodne ilustracije, oblikovanje i prijelom Ana Pojatina, Ram), knjiga koja i formatom odgovara/dobro leži u rukama tinejdžera. Očekujemo da opravda naše povjerenje. :)

 

MALI SVEZNALICE

ZANIMLJIVOSTI

Krešimir Mišak: Čudno!

Mišak Čudno

Genijalni almanah misterija i čudesa za velike i male. 18 naslova koji raspiruju maštu i znatiželju - ukleti brodovi s kojih nestaju putnici, zamišljeni svjetovi u unutrašnjosti Zemlje, legendarna čudovišta koja možda postoje, a možda i ne, mumije, vampiri, telepatija… Istraživač čudnih priča - Krešimir Mišak konačno donosi izbor misterija i za mlade - dinamični knjižuljak, pun kratkih priča, ilustracija, fotografija, boja, zanimljivosti i i iznad svega, čudesa. Već kratak uvod pod naslovom “Krešo vas vodi u “čudno”!” dokazuje autorov zaigrani literarni um, a ostatak knjige onaj njegov istraživački nerv, na rubu znanosti. Užitak je držati ovu knjigu u rukama i spremati se uroniti u nju. “Gdje počinje čudno, počinje i mašta. (...) Uostalom, želimo li doista da svijet bude toliko mali da ga možemo obuhvatiti svojim razumom?” <3

 

POZNATE OSOBE

Martina Bitunjac: Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa

Lea Deutsch

Vrijedan dokument, sažeta i djeci lako čitljiva, a i odraslima informativna biografija glumačkog “čuda od djeteta”, djevojčice koja je od svoje druge do šesnaeste godine osvajala srca i divljenje zagrebačke i jugoslavenske kazališne publike i kritike, da bi njen židovski “pedigre” početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća u okrutnim ratnim vremenima postao važniji od njenog talenta i svih njenih uspjeha i popularnosti. Njena zrela, ljudska i očajna molba Rasnom odjelu Ministarstva unutrašnjih poslova Nezavisne države Hrvatske za poštedom od zabrane bavljenja glumom, potpisana podrškama mnogih uglednih građana i umjetnika toga doba, nije polučila pozitivnim rezultatom. Lea Deutsch je zabranom glume krenula lagano umirati i prije no što ju je strašna smrt uskoro i stigla. Ova mala “hrvatska Shirley Temple” postala je tako tragična “hrvatska Ana Frank” odživjevši u kratkom periodu iznimno intenzivni život talentirane “male dive”, a skončavši tragično u stočnom vagonu na putu do Auschwitza. Osim jednog kamena spoticanja postavljenog u jesen 2020. u Zagrebu ispred dvokatnice u kojoj je živjela Lea Deutsch, danas nema nikakvog drugog podsjetnika na tu iznimnu malu veliku umjetnicu, “najmlađu kći zagrebačke božice Thalije”, žrtvu fašizma.

 

Menno Metselaar, Piet van Ledden: Sve o Anne Frank

Sve o Anne Frank

Ilustrirana, a gustim tekstom dokumentirana potresna priča o životu i vremenu te povijesnom kontekstu u kojem je živjela Anna Frank. Mnoštvo fotografija i promidžbenih plakata onog vremena, sačuvane koraspondencije, iskaza svjedoka i rezultata istraživanja te dosad neobjavljenih povijesnih materijala čine ovu knjigu izuzetno bogatim izvorom informacija, ujedno i krajnje dojmljivim dokumentom vremena i tragične priče o kojoj smo mislili da znamo sve, a samo smo zagrebli u sadržaj. Mnoštvo pitanja koja djeca postavljaju prilikom posjeta Kući Anne Frank u Amsterdamu provlači se kroz knjigu kao vodič za priču autorima koji mladima ovom knjigom skreću pažnju na opasnost koje nose antisemitizam, rasizam, diskriminacija te ukazuju na važnost slobode, jednakih prava i demokracije. Izuzetno vrijedna knjiga koja bi kao podsjetnik na opasnost zla i ludila trebala biti obveznim štivom svakog djeteta školske dobi i predmetom rasprave na satovima povijesti i razredne nastave.

 

SLIKOVNICA

PREPORUKA

Oliver Jeffers, Sve što ćemo sagraditi: planovi za našu zajedničku budućnost

Sve cemo sagraditi

Slikovnica s preporukom za djecu 4-7 godina. Nova krasotica ilustratora Pastela i autora dviju zapaženih autorskih slikovnica. Ova je korak više od dosadašnjih. Topla priča o vječno posebnoj vezi oca i kćeri, o izgradnji jednog neraskidivog odnosa koji mala i velika ruka pune povjerenja zajedno mogu stvoriti. Odličan font, suodnos ilustracije i teksta te rečenična rima mogu biti od pomoći i za učenje čitanja.

 

Ljerka Rebrović, Ivana Pipal: Ptica rugalica

Ptica rugalica

Basna s (pre)porukom za djecu 4-7 godina. Prekrasno ilustrirana i lijepo ispričana priča o tome koliko je važno razumjeti i prihvaćati različitosti. Ovaj autorski dvojac (majka i kći) već nam je donio jednu krasoticu (Plavi grad, žuti grad), koristeći drugačiju slikarsku tehniku zbog čega ne bismo lako primijetili isti ilustratorski potpis.

 

Jasna Jasna Žmak, Dubravka Kolanović: Psi u svemiru

Psi u svemiru

Slikovnica s preporukom za djecu 4-7 godina. Razigrana priča o ljubavi prema psima i “učilica” o psima koji su letjeli u svemir.

 

Jan De Kinder. Veliki Vuk, a boji se šume

Veliki vuk

Duhovita priča s preporukom za djecu 4-7 godina. Vuk s traumom iz druge bajke. Njegov sin, Mali Vuk pokušava mu pomoći prebroditi strahove i sprijateljiti ga sa šumom, ali nije lako. Trag crvenog plašta među drvećem otežava situaciju.

 

Petra Šuštar, Zorana Živić: Smaragdna šuma želja

Smaragdna suma zelja

Slikovnica s preporukom za djecu koja vole (slušati) bajke. Bajkovite meditacije biblioterapijskog učinka. Može se čitati nasamo, no za bolji učinak savjetuje se čitati udvoje - priređeno je za interpretativno čitanje i slušanje zatvorenih očiju. Smirujuća, lijepo ilustrirana priča.

 

Sophie Blackall: Ako dođeš na zemlju

Ako dodjes na zemlju

Slikovnica s preporukom za djecu 6-9 godina. Vrlo zanimljiv koncept ilustrirane knjige koja dijete vodi kroz sve oblike (su)života i stvaranja na zemlji, o potrebi da budemo pažljivi i nježni prema planeti Zemlji, kao i jedni prema drugima. Priča i crtež nastali su inspirirani autoričinim angažmanom u organizacijama Unicef i Save the Children, djeca diljem svijeta bila su poticaj za rađanje ove priče. Posebna slikovnica.

 

SLIKOVNICA

PROBLEMSKA

PROBLEMSKA SLIKOVNICA

Katie Daynes: Zašto sve umire?

Problemska slikovnica za djecu 3-6 godina. Za razliku od ostalih slikovnica iste tematike, ovo je mala “stručna knjiga” koja kroz djeci primjerena pitanja donosi isto takve odgovore podrške  ovoj vrlo osjetljivoj temi. Hoće li moj medo umrijeti? Trebaju li i odraslima zagrljaji? Želiš li djedovu kravatu? i niz drugih pitanja na simpatično oslikanim popularnim “prozorčićima” ispod kojih se nalaze odgovori.

 

Benas Berantas, Vilija Kvieskaite: Baubauk

Problemska slikovnica za djecu 4-6. O strahu u kojem su velike oči, čak i kad zažmiriš. Slikovnica mladih litavskih autora u izdanju Ibis grafike.

 

Tom Percival: Mišini novi prijatelji

Problemska slikovnica za djecu 4-7 godina. O djevojčici Miši kojoj je problem stvarati prijateljstva, ali zato rukama čuda stvara. Poput prethodnih naslova istog autora, Gitine brige i Posve Norman, i ova je autorska slikovnica iz niza “Veliki važni osjećaji” lijep spoj simpatične ilustracije i dopadljivo napisane priče. Može poslužiti i za vježbu čitanja.

 

Jasminka Tihi-Stepanić: Plavi dan

Problemska slikovnica za djecu 4-7 godina o autističnoj djevojčici.

 

SLIKOVNICA

KNJIŽNIČARSTVO

Željka Horvat-Vukelja, Andreja Živko: Magdalenina knjižnica na kotačima

Magdalenina knjiznica na kotacima

Knjižničarska slikovnica za djecu 4-8 godina. Veselo ilustrirana priča o mladoj knjižničarki i njenom entuzijazmu da knjige koje razvozi bibliobusom spoji s njihovim čitateljima. Vječni trud putujućih knjižničara prikazan na simpatičan način. Knjižicu je objavila Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica a priča je i nastala kao plod suradnje koprivničkog bibliobusa s autoricom.

 

DJECA

PRIČE

Djeca Priče

Slavko Sobin: Šapice

Priča o životinjama i prijateljstvu među različitima za djecu mlađe školske dobi. Neki od nas uspjeli su pročitati ovu priču popularnog glumca i svidjela im se. Neki su pak morali knjigu prepustiti korisnicima jer o njoj već pročulo se. Izgleda da je stvarno dobra. Provjerite i vi. P.S. Stvarno je dobra. :)

 

Jere Bilan: Hobotnica Nika i prijatelji, zbirka dječjih priča

Edukativna slikovnica za djecu predškolske dobi i učenike mlađe školske dobi o prijateljstvu, povjerenju, ekologiji… 9 priča / basni; nakon svake priče pitanja za razumijevanje (cilj autora: razvoj odnosa i komunikacije između odraslih i djece). Osim hobotnice Nike pojavljuju i druga morska bića - raža Mara, škrpun Bepo i škarpina Bepina, lignja Luca, sipa Kate, dobri dupin Divko, dobroćudni morski pas Gricko….

 

DJECA

POEZIJA

Djeca poezija

Marijana Križanović, Branka Hollingsworth: Pijanist Mago Drago

Priča u stihu za djecu 8-10, koja su već savladala vještinu čitanja, a kod koje želimo probuditi ljubav prema glazbi ili već imaju taj senzibilitet pa će ova priča leći na plodno tlo. Nakon priče priložen je rječnik glazbenih pojmova koji se spominju u priči. Razigrane rime i crteži donose potreban šarm. Jedna od onih priča koje vas poraduju dok ih čitate.

 

Anders Holmer: Kiša

Poetski dragulj za mlađu školsku djecu i sve starije ljubitelje dragulja. Desetak hajgi čini ovu prekrasnu slikovnicu ukoričenom izložbom sanjivih ilustracija i nježnih haikua. Estetska i literarna poslastica. 

 

MUMINI

Mumini napadaju…

Tri knjige o muminima, jedna nadahnuta djelima autorice, druge dvije autorska djela.

Mumini

Pustolovine u Mumindolu: nadahnuto djelima Tove Jansson.

Zbirka priča namijenjena mlađoj djeci, 4-6 godina, u boji ilustrirana knjiga.

 

Tove Jansson: Nevidljivo dijete i druge priče iz Mumindola

Zbirka priča za djecu mlađe školske dobi, za samostalno čitanje.

 

Tove Jansson: Mumini i velika poplava

Kratak romančić za djecu mlađe školske dobi, prva knjiga iz serije od devet knjiga o Muminima velike finske spisateljice koja je pisala na švedskom. Priča je nastala za vrijeme 2. svjetskog rata, dopola napisana 1939., dovršena i objavljena 1945., a tematizira egzistencijalnu nesigurnost, nestanak Mumina i poplavu - realnost tog vremena. Priča je to o optimizmu, upornosti i nesebičnom međusobnom pomaganju.

 

DJECA

PROBLEMSKE PRIČE

Nataša Šunić problemske priče

Serijal problemskih priča za djecu mlađe školske dobi:

Nataša Šunić:

Pjev riječi: mucanje

Ljepota razlika: autizam

Vedrina suncokreta: Downov sindrom

Ples slova: disleksija, disgrafija, diskakulija

Malo duže priče za mlađu školsku djecu, na kraju svake slikovnice je informativni dodatak s pitanjima i odgovorima te bitnim informacijama o pojedinoj temi.

 

DJECA

STRUČNICE

Djeca stručne

Miljenka Kuhar: Astro kuharica

Astronomska, a ne astrološka kuharica za djecu mlađe školske dobi. Jela sa zvijezdama.

 

Michael Holland: Sunce za doručak: slavlje biljaka iz cijeloga svijeta

Stručna knjiga iz prirode/biologije o svijetu biljaka, pisana primjereno djeci predškolske i rane školske dobi. Ponuditi kako djeci tako i odgojiteljima.

 

Leo Potion: Savršeno nesavršene priče

Stručna knjiga o poznatim osobama, sportašima, umjetnicima, znanstvenicima koji su preko trnja došli do zvijezda. Otvoreno o problemima mentalnog zdravlja i raznim poremećajima danas slavnih i poznatih.

 

Daniela Celli: Sva čuda svijeta

Atlas za male sveznalice, djecu školske dobi. Poznati arheolozi, carevi, graditelji… predstavljaju nam znamenitosti diljem svijeta, a pri posjeti svakoj od njih doznajemo kako pozdraviti na jeziku zemlje u koju dolazimo / o kojoj čitamo.

 

Signe Torp: Osjećajte se kao kod svoje kuće

Putovanje svijetom od Kambodže do Vanatua, od Nizozemske do Mongolije, koje nam otkriva 10 najneobičnijih i najposebnijih domova u kojima ljudi danas žive - od iglua do plutajućih kreveta. ”Ben Fogle” knjiški dokumentarac za klince.

 

Mira Peteh: Kriš, kraš, Matijaš: u igri zajedno

Nova kvalitetna zbirka brojalica i gestovnih igara za djecu predškolske dobi i odgojitelje poznate autorice umirovljene sveučilišne profesorice dr.sc. Mire Peteh.

nova Anica, nova Maša, novi Findus, novi (7.) Timi Promašaj, novi Greg, novi Čovpas, novi Walliams, novi Baddiel...

 

MLADI

FANTASTIČNI ROMANI

Fantastični romani

Sophie Anderson: Kuća na kokošjim nogama

Mitopejina krasotica za djecu, mlade i sve nas koji nismo rano ostarili.

Obojano bajkovitim i mitološkim motivima. 

 

nastavci:

Jessica Townsend, Čudesnjakinja: poziv Morrigan Crow

Nastavak Nikadgrada

 

Catherine Doyle: Izgubljeni ratnici mijena

Nastavak Otoka čuvara oluja

 

Cressida Cowell: Čarobnjaci iz davnine: i drugi put Magija

Nastavak Čarobnjaka iz davnine.

 

RODITELJSKA ZBIRKA

IZAZOVI I PROBLEMI

Elaine N. Aron:  Visokoosjetljivo dijete

Visokoosjetljivo dijete

Dubina obrade, laka prekomjerna stimulacija, opća emotivna reaktivnost rezultat koje je i posebno jaka empatija te svjesnost suptilnih podražaja četiri su temeljna aspekta karakteristična za visokoosjetljive osobe. Ili, da pojednostavimo:

Kolega vam je malo pretjerano „sitničav“? Žamor glasova i mnoštvo ljudi u prostoru koje vi uopće ne registrirate njemu su buka i šušur koji ga čine napetim? Primjećuje vaš nemir i onda kad mislite da ste ga dobro sakrili, gotovo da vam se čini kako vam čita misli? Prema tonu vašeg glasa, pogledu, trzaju ili malom znaku ohrabrenja mijenja se i njegovo raspoloženje?

U svakoj radnoj sredini 20 je % šanse da uz vas živi i visokoosjetljivo biće uz koje će vam se činiti da je vama teško, ali vjerujte, njemu je još teže. Kako biste ga bolje razumjeli uzmite ovu knjigu u ruke i budite temeljiti, poput vašeg visokoosjetljivog kolege. Pročitajte je od korica do korica i upoznajte sve osobitosti ove vrste. Olakšat ćete život i sebi i njemu.

Ovo je knjiga o visokoosjetljivoj djeci. A sva djeca jednom odrastu. Putem odrastanja visokoosjetljiva djeca uspiju se nabosti na daleko više trnja, ali uz trnje idu i ruže – grmovi njihovih ruža posebniji su od grmova onih 80% neosjetljivih suputnika. Naučite li pravovaljano komunicirati s njima, i vaši će grmovi ljepše cvasti.

Izvrsna knjiga koja objašnjava mnogošto što ste mislili da je potpuno neobjašnjivo.

 

RODITELJSKA ZBIRKA

RAZVOJ I ODGOJ

Stefanie Stahl: Dijete u tebi mora pronaći dom

Dijete u tebi

Još jedna od onih knjiga koje se mogu čitati na više razina - govore o razvoju i odgoju djeteta pa budućim i mladim roditeljima i odgojiteljima mogu poslužiti kao priprema i prevencija, a istovremeno nam pomažu da objasnimo sami sebe kako bismo lakše živjeli s ljudima koji nas okružuju.

Jer svi smo mi rezultat nekog razvoja i odgoja, u svakom od nas čuči dijete na koje se vremenom nataložio život. Unutarnje dijete zbroj je svih dobrih i loših trenutaka iz djetinjstva i koju god mi sliku o sebi gradili, ono će uvijek biti poticaj naše podsvijesti. One iste koja u 80 do 90% slučajeva upravlja većinom naših doživljaja i činjenja.

Uz niz konkretnih primjera i korisnih vježbi promišljanja ova nam knjiga pomaže čitati i tumačiti vlastite osjećaje, reakcije i ponašanja izrasle na korijenima nesvjesnog malog ja. Uz njega u svakom od nas živi i svjesno i namjerno odraslo ja čija je uloga biti razum nad osjećajima.  Ova nas knjiga vodi za ruku kroz suživot tih dvaju bića unutar nas s namjerom da život sa sobom i među drugima učinimo kvalitetnijim.

 

SLIKOVNICE

Donaldson Julia i Scheffler Axel: Grubzon, dodirni me, osjeti me

Grubzon

Iako Grubzonu nikad nije trebala reklama da bi našao svoj put prema vratima, odabiremo ga za nositelja ovih preporuka jer već pogled na njegovo lice razvedri radni dan. Nek sunce grane s Grubzonom!

Neodoljivi slatkiš zubiju na parove razbrojs, mami nas crnim čuperkom u ovu opipljivu slikovnicu za ručice od 1 do 3. Oštre kljove, kvrgava koljena, otrovni prišt (na vrhu nosa, fuj!), jezičina na kojoj možemo rašpati noktiće…. naš stari prijatelj čvrsto spava i izaziva da ga poljubimo za laku noć! Poljubac u meki, dlakavi grubzonovski trbuh možda nije u duhu trenutnih epidemioloških mjera, ali, hej, što nas ne ubije, to nas ojača! Tko uspije odoljeti, postat će jači od Grubzona! Testirajte svoju volju! I snagu!

 

UČIM ČITATI

PRVE PRIČE

Žodan, Branka; Supanz Marinić, Valentina: Strka u galeriji slika 

Strka u galeriji

Simpatična pričica podesna za učenje čitanja, recimo, za prvaše nakon što izbore bitke sa slovima, a čak više za drugaše koji su izborili (nadamo se) bitke i s riječima i rečenicama (tražimo previše?). Pričica prati mišju braću koja švrljaju po muzeju, isprva spretno i nezamjetno, a onda uđu u kadar i tu muzej odjednom oživi, ukratko. :) Dobar font za početnike, i fini omjer lustracije i teksta,  lijevo slika, desno tekst - dijete čita, zastane, pregleda ilustraciju, lakše shvati pročitano. Preporučujemo.

 

DJECA

PRIČE 

Mackesy, Charlie: Dječak, krtica, lisica i konj

Dječa konj krtica

Knjiga prekrasnica koja konačno stiže i na dječje odjele naše knjižnice, gdje svom svojom ljepotom prirodno pripada. Iako obično zaziremo od razvikanih uspješnica, “najprodavanijih” knjiga i onih koje drže vrhove top-ljestvica, ova nas je ljepotica sve redom, k’o domino složila i stala na posebno mjesto naših osobnih i profesionalnih polica (duše). Ilustracije koje mame da ih ovjesite na zidove, lijepe misli koje pogađaju baš tamo gdje ste najmekši, ovo je knjiga za odrasle koji nisu zaboravili biti djeca i za čitanje djeci kako bi postali bolji odrasli. Mali princ u epruveti iz koje se rađa uvijek iznova. Zavucite se s njom među police svaki put kad vam dan bude previše siv, a južina previše južna. (nešto kao danas!) I ne zaboravite na tortu!

 

DJECA

ZBIRKA PRIČA

Madunić Barišić, Nives; Vončina, Pika: Zelena princeza i druge kvrgave priče

Zelena princeza

Autorica teksta Nives Madunić Barišić potvrdila se itekako svojim romanima o mačku detektivu Melkioru koji su djeca prepoznala, u novije vrijeme stiže sa serijalom o Hani i Janku (zgodne za početnike čitanja), a ovdje se okušala s aoristom i imperfektom, koristeći svoj vrckavi, nasmiješeni um, pa je rezultat opet za preporuku. Ilustracije Pike Vončine samo pospješuju put ove knjižice prema vratima knjižnice. Zbirka pričica i bajki za sve koji žele slušati/čitati, a posebno one od 5 do 8.

 

DJECA

FANTASTIČNI ROMANI

Vuković Runjić, Milana: Tajna Šuplje kule

Tajna šuplje kule

Milana Vuković Runjić propisala je za djecu još 2016. motivirana svojom djevojčicom, kako to često biva, međ’ piscima, a i inima. Upotrijebivši već tada svoje znanje i umijeće knjižarskog zanata, “Vladimir i Matilda” privukli su svojom opremom, ilustracijom, odabirom boja…, no priča nas nekako nije ‘zela. Kombinacija stvarnog i nestvarnog svijeta bila je nekako, tada nam se učinilo, previše nategnuta, “nesljubljena”, nespretno našivena. Knjigu nismo pročitali do kraja, ali smo ju uvijek nekako, slažući druge uz nju, čeznutljivo gledali… (i povremeno pogladili). I već kad smo mislili da je toj priči kraj - gle, stiže nastavak! Milana se ne predaje tako lako, to nas i nije iznenadilo, poznavajuć ju. Ovaj put - još bolja oprema, upravo prekrasno izdanje kojeg se ni Mitopeja ne bi posramila… Bacamo pogled na priču i nekako nam se čini da je u ovih pet godina i ona sazrijela (priča, naime). Odlučujemo joj pružiti drugu šansu, a ako ju stvarno iskoristi, pružiti ju i sebi, da Vladimira i Matildu pročitamo drugim očima. Možda iz druge progledamo!

Romančić za one koji vole živjeti i tu i tamo, i ovostrano i onostrano, s ljudima i s čarobnjacima, paralelno. A možda i za one koji ne vole, ali moraju...

 

RODITELJSKA ZBIRKA

RAZVOJ I ODGOJ

Druckerman, Pamela: Zašto francuska djeca ne bacaju hranu

Zašto francuska djeca ne bacaju hranu

Stigla nam je još lani, ali dok smo se sve izredale čitajući ju, eto nama i (n)ove godine. Sad jednoglasno potvrđujemo: izvrsna knjiga, duhovita, gusta, zanimljiva, korisna! Autorica mlada majka, Amerikanka, udata za Britanca, s privremenom pariškom adresom. Rastrgana između iskonske američke potrebe za projektnim pristupom roditeljstvu i “zavisti”/ divljenju prema nepodnošljivoj francuskoj lakoći roditeljevanja, ova simpatična, duhovita žena trči kroz vlastito prvo majčinstvo sumanuto tražeći recept za miran san i osobni suverenitet. Putem otkriva jednostavne, prostom oku često nevidljive razloge koji čine razliku između nemogućeg i normalnog. Zašto francuske majke spavaju cijele noći, “u komadu”? Kako Francuskinje uspijevaju čavrljati dok im se djeca uz njih mirno igraju? Zašto francuska djeca jedu sve što im ponudite? Možda će vas ova knjiga potaknuti na razmišljanje o „uslužnom“ roditeljstvu koje se neprimjetno uvuklo i u naše redove, o prirodi koju smo, tražeći više i bolje, s vremenom zanemarili i o ljepoti intuitivnog roditeljstva koje oslobađa i daje dodatni smisao. U svakom slučaju, knjiga koja potiče misliti i raspravljati!