Rijetka zvjerka povijesnoumjetničke literature na našem području, monografija pokojnog (profesora emeritusa) Brune Milića putniku namjerniku - zaljubljeniku u arhitekturu, ali i povijest - nudi istovremeno i golicanje intelekta (u svojem tekstualnom dijelu) i vida (u bogatoj likovnoj opremi izdanja koje se pripremalo čak jedanaest godina).

Nasumičnim listanjem ove knjige - koja, bez obzira na svojih četristotinjak stranica, zbog svog mekog uveza ne prijeti putniku namjerniku iščašenim ramenom ili laktom, poput mnogih drugih - pred očima nam se otvara, primjerice, plan grada Rijeke iz 1850. godine, poglavlje Gradovi i kašteli feudalaca s impresivnom fotografijom bribirske stare gradske jezgre, idejna skica idejnog rješenja Sveučilišne aleje u Zagrebu iz 1993. i skica bitke kod Siska.

Prije nego što nam se ova knjiga našla pod rukom, bili bismo čak skloni zakleti se na Jansona da je nemoguće, u jednom jedincatom svesku, sažeti povijest razvoja domaćih gradova staru čak dva i pol milenija (!), no, drago nam je da nam se dokazalo da bismo u tom slučaju bili, nadasve i potpuno, u krivu.

 

Potražite knjigu na našim policama.