Varljivo bucmasta knjiga atraktivne tipografske naslovnice, Faktologija, iz ujedinjenih pera troje članova švedske obitelji Rosling, raritet je u suvremenom nakladništvu.

Ne jer je namijenjena obrazovnim stručnjacima - iako bi im svakako mogla pomoći. Niti stoga što će svoje najgorljivije čitatelje potražiti među redovima onih koji su se, u nekim drugim vremenima, dičili čitanjem enciklopedija (a i danas povremeno, poskrivećki, izguštiraju k’o prase na wikipediji). Već zbog toga što je riječ o knjizi o pristupu znanju, reklo bi se, stvorenoj za negdašnje renesansne pojedince.

Faktologija je knjiga koja poput čekića udara na dva izrazito bolna mjesta: naše percipirano opće znanje o svijetu što nas okružuje, i naše stvarno neznanje o onome što se krije “preko plota”.

Doista, ako smo ikada mogli podignuti neku knjigu i za nju reći “to se zove alat”, Faktologija je ta knjiga. Dok se autori na ovim prozračnim, atraktivno složenim stranicama, najviše osvrću na postojeći i percipirani jaz između “nas” i “njih” - gdje su oni, naravno, svi oni drugi, oni bez hrane, oni bez vode, oni bez osnovnih ljudskih prava - svakako se obraćaju i našim drugim pretpostavkama, razotkrivajući ih, u konačnici, kao ono što one zapravo jesu: predrasude.

Tako da, ako ste se (od)nedavno našli u situaciji gdje se vaši poznanici razmeću brojkama, grafikonima i svakojakim (ne uvijek izvorima potkrijepljenim izvorima, op. knjiž.) informacijama koje “svi znaju”... bacite oko na stvarne brojke.

I bacite oko i na samu Faktologiju - kako se drugi puta ne biste našli među neobranim bobicama svjetske pošasti općeg (ne)znanja.

 

Potražite knjgu na našim policama.