Autor je dvije zbirke poezije i tri romana: Butcher's Crossing, Stoner te August za koji je dobio književnu nagradu National Book Award.

Roman Stoner prvi je puta objavljen 1965. godine te ostao nezapažen od čitatelja gotovo pola stoljeća.

Čitajući kratki sadržaj roman se ne bavi baš ičim bitnim, opisuje životni put samozatajnog profesora engleske književnosti Williama Stonera na malom sveučilištu u Missouriju.

Njegov životni put gotovo je pravocrtan, bez uspona i padova, na prvi pogled dosadan ali nekoliko prijelomnih događaja ipak je obilježilo život skromnog profesora.

Stoner je bio jedino dijete roditelja zemljoradnika koji su stoički nastojali izvući najviše iz jalove zemlje. Mladića zainteresira studij agronomije, ali otkriva književnost što će mu promijeniti životni put. Diplomirao je 1914., ali za razliku od najboljih prijatelja Gordona Fincha i Davida Mastera ne odlazi na europsku bojišnicu sa koje se Dave neće vratiti.

Stoner postaje predavač na sveučilištu na kojemu je studirao, upoznaje i ženi krhku Edith, a da je zapravo nije bolje upoznao.

Edith užasavaju tjelesni kontakti sa Williamom, on se povlači poštujući njezine želje. Po rođenju kćerkice Grace, Stoner je taj koji brine za bebu sve dok se nakon više godina Edith ne "probudi" i odluči preuzeti odgoj kćeri u svoje ruke. WIlliam Stoner i na to bez rasprave pristaje.

Godine prolaze, prijatelj iz mladosti Gordon Finch postaje dekanom, Stoner ne želi prihvatiti mjesto voditelja odsjeka pa to mjesto preuzima Hollis Lomax sa kojim Stoner ne uspijeva izgraditi dobar odnos.

U 43. godini života Stoner je predavač talentiranoj i marljivoj Katherine Driscoll, među njima zaiskri ljubav koje se oboje odriču nakon što se o tome pročuje.

Život se nastavlja, Lomax Stoneru zagorčava život, ali Stoner vrlo elegantno a naizgled pokorno uzvraća udarac.

Taj dio romana mi je briljantan, tako nešto i sama bih napravila, ali žalim što se Stoner zadovoljio životom u sjeni i po pravilima drugih jer je očito da su njegovi potencijali bili veći.

Profesor Stoner odbija umirovljenje sa navršenih 65. godina života, ponovno se sukobljava sa Lomaxom i maestralno ga pobjeđuje ali život je imao druge planove.

William Stoner ima zloćudnu bolest zbog koje spušta oružje i živi pomiren sa sudbinom.

Sad mi izgleda kako sam napisala lektiru, ali toliko se toga još u romanu događa da je nemoguće ne označiti bar kostur romana.

Ne raspravljam se često sa likovima, neki mi se svidaju, drugi ne, ali Stoneru bih za početak održala propovijed nastojeći ga probuditi.Proživjeti život svjesno se odričući života, vlastitih želja i odluka teška je misija.

Iz onih nekoliko bljeskova vidimo da u Stoneru postoji jedan drugačiji, odlučniji, samopouzdaniji Stoner, ali sve ostaje na tih nekoliko proplamsaja zapretene vatre. Da li je vrijedilo tako proživjeti život?

Ovaj roman pročitala sam nakon Augusta, jer je svojedobno iskakao odasvud što u meni izaziva nelagodu.

August mi se svidio iako je potpuno drugačiji tip romana (negdje u prosincu 2018.napisala sam osvrt), pa ajd da pročitam i Stonera, sam se u knjižnici postavio pred mene.