*opisi knjiga preuzeti su iz katalog.gkr.hr

Miles Davis: Miles – Autobiografija

Autobiografija Milesa Davisa u kojoj uličnim žargonom priča detaljno o svom umjetničkom putu i svakodnevici, spominjući u njoj sve velikane jazza s kojima je u životu svirao i družio se privatno, pravi je homage jazzu, pisana rukom jednog od najvećeg među najvećim jazz glazbenicima.

Crtež bez naslova (74)


Patti Smith: Tek djeca

Autobiografska knjiga cijenjene rock pjesnikinje najvećim je dijelom posvećena neobičnom umjetničkom i emotivnom odnosu autorice s fotografom Robertom Mapplethorpeom i njihovom usponu iz anonimnosti i oskudice do statusa poznatih i priznatih umjetnika.

Crtež bez naslova (75)


Woody Guthrie: Na putu do slave

Autobiografija jednog od najvećih i najutjecajnijih kantautora u povijesti američke popularne glazbe, ilustrirana njegovim crtežima, prvi je puta objavljena 1943. godine. Njegova je glazba ukorijenjena u bluesu, baladama i proživljenim nesrećama; stihovima je progovarao u ime podjarmljenih i siromašnih, istovremeno pjevajući i o ljepoti Amerike koju je promatrao na svojim brojnim lutanjima. Na kraju knjige je i kratka bilješka o Guthrieu. Ovo je prvo hrvatsko izdanje njegove autobiografije.

Crtež bez naslova (76)


Elijah Wald: Bijeg iz Delte

Da bi pojasnio paradoks Roberta Johnsona, možda najvažnijeg blues glazbenika svih vremena, tj. odgovorio na pitanje zašto je trebalo proći 30 godina od njegove smrti da ljudi počnu otkrivati kvalitetu njegove glazbe, publicist i znanstvenik Elijah Wald vodi nas na putovanje kroz povijest bluesa.

Polazeći od Delte Mississippija, "kolijevke i svetog mjesta bluesa", autor analizira radove i živote najvažnijih blues glazbenika 20. stoljeća. Polazeći od života i djela Roberta Johnsona kao glavne osi, autor nam zapravo predstavlja osnovne obrise cijele povijesti blues glazbe.

Crtež bez naslova (77)


Elijah Wald: Narcocorrido : Putovanje u glazbu oružja, droge i gerile

Autor opisuje svoje jednogodišnje iskustvo s ljudima iz svijetu nortena, meksičke country glazbe. Narcocorrido, pjesme tog glazbenog žanra, melodijom podsjećaju na tugaljive mediteranske napjeve, dok tekstovi govore o surovoj borbi za preživljavanje u okruženju bezakonja gdje je krijumčarenje droga izvor zarade za prehranjivanje obitelji. 

Narcocorrido je neobičan anakronizam, to je pjesma u stilu srednjovjekovne balade čiji se Robin Hood danas naoružava automatskom puškom i šalje avionsku pošiljku kokaina.

Crtež bez naslova (78)


Legs McNeil, Gillan McCain: Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk

Kažu da je ovo pankerska biblija. 

Crtež bez naslova (37)


Michael Azerrad: Naš bend mogao bi biti vaš život: Prizori iz američkog Indie Undergrounda, 1981–1991

Bilježi karijere nekoliko underground rock bendova koji su, iako su pronašli mali ili nikakav mainstream uspjeh, bili od velikog utjecaja na uspostavljanje američkih alternativnih i indie rocka , uglavnom putem gotovo stalnih turneja i izdavanja ploča na malim, regionalnim nezavisnim izdavačkim kućama . Azerrad je obavio mnogo intervjua s članovima benda, a također je proveo opsežno istraživanje starih fanzina , kao i uobičajenih novina i knjiga.

Crtež bez naslova (38)

Jon Savage: Engleski snovi – Sex Pistols i punk rock

Knjiga se bavi glazbenim pokretom punka (1976-78) i pristupa mu kao društveno-političkom fenomenu. Izgrađena je na temeljitom istraživanju, a u prvom planu je Malcolm McLaren, menadžer legendarnih Sex Pistolsa. Punk se pojavio kao provokacija, rušenje tabua, omalovažavanje građanske kulture, a odgovor države je bila represija, desničarska histerija u tabloidima i širenje moralne panike.

Knjiga najviše prati grupe Sex Pistols i Clash, ali dosta kazuje i o njihovu utjecaju na druge bendove. Na kraju je i dodatak s popisom važnijih albuma i singlova koji u širem smislu pripadaju punku, uz kratke komentare.

Crtež bez naslova (79)

Keith Richards: Život

Gitarist, pjevač i suosnivač Rolling Stonesa opisuje svijetle i mračne trenutke te britanske rock grupe osnovane 1962. godine. Iznosi svoju jedinstvenu životnu i rokersku filozofiju. Bez skrupula i zadrške govori o svojim danima na kokainu i heroinu, o ženama, odnosu s Mickom Jaggerom te o brojnim velikanima rock'n'rolla koji su prodefilirali kroz njegov život.

Crtež bez naslova (80)


Bob Dylan: Kronike: Prvi dio

Pisana bez pravilnog kronološkog slijeda, u pomalo prustovskoj maniri, knjiga prati razvoj karijere ovog glasovitog glazbenika. S jedne strane, ona se može iščitavati kao portret jednog hipersenzibilnog čovjeka, umjetnika nadahnutog jedanko klasičnom književnošću, kao i starim folk/blues majstorima, s istančanim stavom o svijetu u kojem živi, a s druge strane kao svojevrsna priča o 20. stoljeću i korijenima suvremene popularne kulture. Riječ je o prvom dijelu "Kronika", koji je odmah po objavljivanju doživio golem uspjeh.

Crtež bez naslova (81)


Sam Shepard: Kotrljajuća grmljavina: Putni dnevnik s turneje Boba Dylana

Knjiga pisca i glumca Sama Sheparda priziva davno i slavno putovanje, glazbenu turneju Boba Dylana i glazbene grupe kojoj su se pridružili i prijatelji Joan Baez, Allen Ginsberg, Ramblin' Jack Elliot te Sam Shepard u ulozi scenarista za planirani film o putovanju.

Turneja polovinom sedamdesetih po Novoj Engleskoj (SAD) nije urodila filmskim svjedočanstvom, ali je zato Shepard vodio dnevnik i sastavio knjigu u dinamici toga projekta i druženju glazbenih duhova toga vremena, dojmljivo prikazujući glazbena događanja, posebno prilike iza kulisa. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama i vođena markantnim odrednicama o ljudima i doživljajima.

Crtež bez naslova (82)


Steve Turner: Čovjek zvan Cash

Opsežna biografija legendarnog kantautora "country" glazbe koji je svojom posebnošću, ustrajnošću i burnim privatnim životom (ispunjenim vječnim traganjem za ljubavlju i vjerom) obilježio mnoge generacije glazbe, ne samo "country" žanra.

Knjigu otvara predgovor Cashovog dugogodišnjeg prijatelja, također pjevača Krisa Kristoffersona. Kroz četrnaest poglavlja, autor predstavlja Cashov privatni život i glazbenu karijeru (koji se ionako ne može strogo razgraničiti), od najranijih dana do smrti. Knjiga sadrži intervju s Cashom "Slijedim svoje srce" te poglavlje "Kronologija događaja" koja precizno i po godinama i mjesecima predstavlja cijeli Cashov život, a daje uvid i u razvoj američke glazbene scene sredine pedesetih godina 20. stoljeća pa nadalje.

Crtež bez naslova (83)


Henry Rollins: Upadaj u kombi: Na putu s Black Flagom

U ovoj knjizi dnevničkih zapisa poznati rocker zabilježio je svoja intimna razmišljanja, često potresna i blago dementna, prijezir prema američkom načinu življenja, prema radničkoj klasi, obitelji, policiji i vojsci.

Iz stranice u stranicu, donoseći sudove bez previše razmišljanja, otkriva on paranoju prema okolini, bez selekcije, čak i prema članovima svojega benda.

Crtež bez naslova (84)


Nick Kent: Tamna strana rocka

Knjiga eseja o rock-glazbi iz pera engleskog kritičara Nicka Kenta obuhvaća 27 eseja, opširnih prikaza i intervjua nastalih i objavljenih od sedamdesetih do devedesetih godina 20. st. u NME-u, The Faceu, Liberationu i drugim publikacijama i novinama.

Za razliku od npr. MacDonalda koji je o rock and rollu pisao intelektualistički, a Murray o njegovom probijanju iz "glazbenog podzemlja" na kulturnu pozornicu, Nick Kent o rock and rollu piše s pozicija čovjeka koji je došao s ulice i koji najbolje od njih poznaje stvarni svijet rock-glazbenika i miljea u kojem se rock obožavao. Autodestruktivan kao i mnogi glazbenici, Kent je analitično pisao o onima s kojima se družio i koje je odlično razumio: o Whitney Houston, Davidu Bowieu, Jerryu Leeu Lewisu, Jimu Morrisonu, Johnu Lennonu, Eminemu, Johnyju Cashu, Neilu Youngu, Iggyju Popu i dr.

Crtež bez naslova (85)


Bruce Springsteen: Born to Run: Autobiografija

Punih sedam godina ovaj je slavni izvođač pisao u bilježnicu svoju životnu priču. Rođen u u skromnoj obitelji, talijansko- irskih korijena bogatim riječnikom i s puno lirskih elemenata oduzima dah čitatelju.

Publikacija je nazvana Born to run po jednom od brojnih albuma. Bruce Springsteen primljen je u kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih skladatelja i kuću slavnih New Jerseyja, svoga rodnoga grada. Ovaj svestrani umjetnik dobitnik je dvadeset nagrada Grammy, jednog Oskara i nagradu Kennedy Centera. Često je nastupao u Sjedinjenim američkim državama i u Europi, te ima milijune prodanih ploča i obožavatelja. Bez svake sumnje, on je pravi primjer istinske rock zvijezde.

Crtež bez naslova (86)