Uzevši je u ruke, odmah smo pomisli na Pinocchia, njegov duuugi nosić i brojne laži koje je izrekao, stoga je lako za zaključiti da je teme ove knjige laganje. 

Možda se pitate zašto ljudi lažu i koliko se često susrećemo s lažima? Je li laž prihvaćena u našem društvu ili na nju gledamo kao isključivo nešto negativno? 

„Sve laži, izrečene ili napisane, podržane gestama i mimikom, sastoje se od djelomično ili potpuno neistinitih, izmišljenih ili iskrivljenih sadržaja.“ (Iz knjige laži naše svakidašnje, M. Krizmanić, str. 17)

U svojoj novoj knjizi „Laži naše svakidašnje“, autorica progovara o tome zašto svakodnevno lažemo sebe i druge, kakvi sve oblici laži postoje, koliko su one štetne ili u nekim slučajevima korisne, kako prepoznati laž, može li se živjeti bez laži i sl. Autorica se bavim svim aspektima laži i laganja, navodi životne primjere i situacije u kojima se laž upotrebljava te objašnjava koliko laž, ali i govorenje isključivo istine utječu na naše odnose s drugima.

„Bez laži ne bismo mogli živjeti ni s drugima ni sa sobom.“ Dok nam uglavnom laži kompliciraju život i kvare odnose s drugima, autorica poručuje da ipak neke „dobronamjerne, zaštitničke i milosrdne laži imaju upravo suprotan učinak: one obogaćuju naše odnose i često nam pomažu da prebrodimo neke teške životne situacije i nastavimo uživati u ovom jedinom životu koji – barem ovdje na Zemlji – imamo.“ (Iz knjige laži naše svakidašnje, M. Krizmanić)

 

Potražite knjigu na našim policama.