Listajući prinove u Središnjem odjelu Palača Modello, žedne su nam se ruke dokopale nove knjige Pavla Pavličića, poznatog kao jedan od najplodnijih hrvatskih živućih pisaca, što - pa i zbog te činjenice - nije tako rijetka pojava.

No, ovoga puta nije riječ o novom krimiću ili srodnoj napetici, žanru kojim se Pavličić proslavio, kako sa spisateljske, tako i s akademske strane, već o svojevrsnoj meta knjizi - u kojoj piše o pisanju.

Tajne zanata strukturirane su kao razgovori s publikom nekoliko uzrasta, s kojima je pisac često komunicirao, te u obliku pitanja i esejističkih odgovora. (Da, baš poput ispita.) Tu su književni susreti u osnovnoj i srednjoj školi, ali i (zamišljeni) razgovor s polaznicima škole pisanja.

Čak i ako samo prelistate knjigu, te pročitate prve rečenice odgovora - kako i mi, naposljetku, moramo činiti - dobit ćete fascinantan uvid u život, rad i pogled na pisanje osobe koja je čak i nama zauvijek osvojila srce još davne devedeset i neke, čak i ako smo u međuvremenu prešli na neke druge, angliciziranije pisce krimića.

 

Potražite knjigu na našim policama.