Ako ste se ikada pitali kako bi bilo imati bend u zlatno doba rock'n'rolla, a nisu vas privukle brojne (auto)biografije nego ste više pobornik beletristike, ovo je zaista knjiga koju ne smijete propustiti.

Pisana je na neobičan način, kao zapis usmene predaje ili dramski tekst u obliku intervjua gdje zapravo ne postoje pitanja nego se ona isčitavaju iz odgovora. Bez obzira na to, knjiga se jako lako i brzo čita, a radnja samo teče te pršti lijepim rečenicama koje zvuče kao poslovice o životu. 

Radnja nas gotovo dokumentaristički vraća u sedamdesete, desetljeće slobodne ljubavi u ratom razorenoj zemlji.

"Ali svi su stalno govorili o slobodnoj ljubavi i o tome kako je seks dobar. Ako si bio faca, ako si bio otkačen, volio si seks."

Priča je ovo o sukobima grandioznih karaktera, o magiji koja nastaje kada trust kreativnih mozgova pokrene perpetuum mobile i što je potrebno da se takav muzički sklad zauvijek prekine. 

Do kraja čitanja bit će vam žao što ovaj bend zapravo ne postoji :'(

Jednako tako pokazuje koliko je bitno da kvalitetna glazba, koja se ne zaboravlja i ne zastarjeva, bude odjek onoga što svi mi u sebi osjećamo, a mi je u samoj glazbi prepoznajemo i to je ono što nas privlači, uvijek iznova. Uz to prikazuje borbu da se pišu ljubavne pjesme u rock'n'roll izričaju koje nisu presladunjave.

Daisy Jones je prekrasna, velikih, kobaltno plavih očiju, sa bakrenom valovitom kosom bogatog volumena i izraženim jagodičnim kostima. 

"Bila je prelijepa i izravna i zanimljiva.”

Koliko je bistra i predivna, toliko je i slomljena. Ona je dijete prepušteno slučaju odraslo u umjetničkim krugovima, koje od malena pati od nesanice, a uskoro i od ovisnosti od svega čemu je imala pristup u ranim danima Sunset Stripa. 

Šestorka (The Six) počinje uspinjanje prema vrhu kao sastav zvan blues-rock-grupa Dunne Brothers, braća Billy i Graham koji u svojem glazbenom putu skupljaju oko sebe nadarene glazbenike i osebujne osobe. 

"Lisa Crowne nas je najavila, znaš već: "Dame i gospodo, Daisy Jones i Šestorka. Gomila je poludjela. Bila sam već na golemim stadionima s gromoglasnom publikom, ali ovo je bilo drugačije. U studiju je ispred nas stajala tako mala skupina ljudi, a stvarala je takvu buku. Bio je to izljev čiste energije."

Daisy Jones i Šestorku spojit će ista diskografska kuća, jedna pjesma, a zatim i jedan pronicljivi (i sudbonosan) novinski članak naziva "Šestorka koja bi trebala biti Sedmorka". Trzavice u bendu su jednako konstantnakao i upotrebe raznih stimulansa, no već prva suradnja dovodi do ključne pjesme za album Šestorke, ali i kao "polazna točka njihova uspona prema vrhu." Zajedno stvaraju jedan veleban album i zatim se raspadaju. Što se dogodilo, saznat ćete unutar korica knjige.

"Znao sam da držim sve te ljude na dlanu. Znao sam da nas oni žele voljeti. Već su nas voljeli. Nisam ih trebao pridobiti. Stao sam na tu pozornicu i... već smo bili pobjednici."

Priča prigodno završava svim pjesmama koje se spominju u knjizi i koje su sam bend proslavile. Najavljena je istoimena TV serija u koprodukciji Reese Witherspoon s impresivnom glumačkom postavom (između ostaloga, Daisy Jones glumiti će unuka Elvisa Presleya) pa zašto ne biste pročitali knjigu prije nego što naiđe serija? 

Serija će uključivati originalno napisanu glazbu,a do tada se možete zabaviti Spotify playlistom koju je Random House Books objavio na Spotify u ime autorice.

Playlista sadrži pjesme koje su autoricu inspirirale da napiše ovu priču. Bend koji je imao najviše utjecaja za začetak ideje o ovoj knjizi su Fleetwood Mac i previranja između njihovih ženskih i muških članova.

Nema puno knjiga uz koje dobivate čitalačko, glazbeno i filmsko iskustvo kroz istu priču, zato pozovite na pozornicu Daisy Jones i Šestorki i dopustite da vam ga priušte!