Maledetti bastardi, sono ancora vivo!*

Roberto Saviano, talijanski novinar iz Napulja, zbog ove knjige od 2008. godine živi pod policijskom zaštitom na tajnoj lokaciji i jedno je od najtraženijih lica na međunarodnoj tražilici mafijaških bossova koji su ga odlučili ubiti zbog razotkrivanja najčuvanijih tajni njihova poslovanja i privatnog života. Gomorra je prodana u nevjerojatnih 1,5 milijuna primjeraka samo u Italiji i prevedena na čak 45 jezika.

Šteta kriminalnoj organizaciji

Savianova je knjiga u međuvremenu i ekranizirana, a taj je film bio kandidat za Oskara. Naravno,to je prouzrokovalo veliku štetu kriminalnoj organizaciji tako što je skrenulo pozornost na njezino djelovanje,što opasno povećava pritisak i na pravosuđe, zakonodavca i policiju.

Podršku Savianu izrazilo jei šest nobelovaca. Orhan Pamuk, Mihail Gorbačov, Desmond Tutu, Dario Fo, Gunter Grass i Rita Levi Montalcini pozvali sutalijansku državu da dodatno zaštiti Saviana. Roberto Saviano tako je postao simbol borbe protiv organiziranog kriminala.

Gomorra je zapravo reportažna knjiga koja razotkriva kako tajne talijanske mafije tako i one suvremenog uberkapitalističkog poslovanja, knjiga koja ne okoliša. Imena i prezimena koja spominje istinita su, kao i opisani užasi, naime svaka se informacija može provjeriti u vijestima, novinama, na internetu, dovoljno je u tražilice upisati riječi poput (klan) Casalesi, Di Laurio, Secondigliano, Schiavone, camorra... da budete preplavljeni ovom nezamislivom istinom.

Roberto Saviano prikupio je informacije tako što je, uz to što je odrastao u sistemu, nekoliko godina radio u tekstilnoj i građevinskoj industriji, koju u potpunosti drže camorristi.

Suživot Camorre i stanovništva Napulja te njegove zloglasne periferije samorazumljiva je činjenica koja se ne propituje i ne dovodi u raspravu, to je surovi zakon ulice, zakon camorrista koji u svojim rukama drže sve konce. Udovice koje dobivaju mjesečnu naknadu za muževe likvidirane od strane suprotne bande, majke koje bivaju zbrinute do kraja života u slučaju da su im sinovi poginuli za bossa, mladi muškarci kojima je životna aspiracija da budu uključeni u taj povlašteni svijet pravila, krvne osvete i bratstva jer to je ono što znači živjeti časno, sve su to stvarne osobe iz svakodnevice talijanskog juga. Camorra je tako stvorila paralelni socijalni i mirovinski sustav, njihova je famiglia proširena, sada i manji igrači mogu obrnuti novac, što znači da camorriste zajednica štiti iz osobnih interesa.

Daleko od filmskih predodžbi

Ovo je knjiga koja se mora pročitati kako bi se razumjeli razmjeri i uvjeti trgovinskih putova robe, liberalizacije uvoza, industrije luksuza i oružja, prenamjene poljoprivrednih zemljišta i s njima povezanu građevinsku i prehrambenu industriju, kao i gorućeg problema zbrinjavanja otpada, sve redom područja kojima dominira mafija.

Saviano naglašava da Camorra izvorno ne odgovara predodžbama o mafiji kakve prosječan građanin obično ima. Riječ je o složenu, teško shvatljivu aparatu koji izvrsno funkcionira u globalnom kapitalizmu, a ne o ekscentričnoj sceni o kojoj su generacije učile iz filmova. Organizacija tog sustava, neuhvatljivost bossova, ili čak i njihovo smjenjivanje, osiguravaju trajno promjenjivo stanje, konstatnu prilagodbu kapilarnog sustava moći, što mnogi smatraju upravo glavnim oružjem i uvjetom opstanka Camorre.

* Roberto Saviano, posljednja rečenica knjige Gomorra