Interes za brutalnim zlikovcima svako malo poraste. Primjer za to je strip serijal Živi mrtvaci u kojem se svako malo pojavi više-manje karizmatični negativac. Spekuliralo se naveliko i naširoko tko bi u istoimenoj seriji mogao glumiti negativca Negana, rječitog nasilnika koji se budi i liježe sa psovkom na usnama, uz bejzbolsku palicu pomoću koje se riješio brojnih neistomišljenika te potencijalnih prijetnji. Dok je Negan bez pardona rascopao glavu dobričini Glennu kao da je u pitanju trula rajčica, javnost je bila podijeljena, našlo se onih koji su kasnije uporno tražili opravdanja za Neganova brojna nedjelja i nastojali ga prikazati kao simpatičnoga negativca, nadajući se da će se s vremenom Negan iskupiti dobrim djelima.

U središtu psihološke drame Joker (Todd Phillips, 2019.) također je zlikovac – točnije, superzlikovac Joker, Batmanov najbolji neprijatelj. Film pokazuje kako je mladić Arthur Fleck (Joaquin Pheonix) spletom nesretnih okolnosti počeo gubiti razum i postao zloglasni negativac – film je povećao interes javnosti za Jokerom i nije manjkalo dušobrižnika koji su tvrdili da će film loše djelovati na mlade, kao da će sada odjednom doći do masovne najezde Jokera. Joker je u središtu priče Strašan vic (Fibra, 2017.) koju je napisao Alan Moore, a nacrtao Brian Bolland – u njoj Moore nudi svoju verziju priče kako je propali komičar iz očaja pristupio kriminalnim radnjama te slučajno završio u kemikalijama, nakon čega prolupa i postane opaki zločinac.

Izlazak iz Arkhama

U priči Joker (Fibra, 2019.), koju je napisao Brian Azzarello, a odlično nacrtao Lee Bermejo, glavnu riječ ima Joker. Otpustili ga iz psihijatrijske ustanove Arkham. Nitko ne zna kako mu je to pošlo za rukom niti je taj detalj kasnije razjašnjen. Mada je otpušten, Joker nije stekao razumnost, ostao je isti i on to ne krije. Čitava je priča ispričana iz perspektive sitnoga kriminalca Jonnyja Frosta koji je također nedavno izašao iz zatvora, nema svijetlu budućnost i želi se dokazati. Vidi Jokera kao mogućnost da se probije pa se ponudi da autom ode po njega. Jonny je podatan kriminalac sitnoga kalibra koji će Jokeru poslužiti kao potpora u procesu uspona. Kako će vrijeme ići, tako će Jonny sve više ulaziti u Jokerov napaćeni svijet.

JokerPreview-8

Gotham je čisti magnet za psihopate svih profila, rajska lokacija za kriminalce koji se samo množe i napreduju u izopačenosti. Joker se mora ponovno dokazati na ulici, povratiti titulu kralja među zločincima i nanovo se probijati. Nije ni novajlija ni slučajna pridošlica, ali nailazi na otpor. Dok ga nije bilo, drugi su preuzeli njegov dio kolača i Jokera to nimalo ne veseli. Morat će Joker uzburkati duhove, steći poštovanje u kriminalnom miljeu koji je rastao i bez njega. Da bi učinkovito preveslao braću po zločinu i poremetio novi poredak, potreban mu je kapital. Samozavaravanje i pasivno čekanje nije svojstveno Jokeru, stoga brižno plete mrežu u koju će uhvatiti suparnike. Ne da se namagarčiti ni ponižavati, dat će sve od sebe da nanovo osvoji teritorij koji su okupirali drugi zločinci (primjerice, Harvey Dent/Dvolični lijepo se probijao dok Jokera nije bilo), u čemu će mu itekako pomoći efikasan nagon za ubijanjem, mahnitost i neobazrivi postupci. Uzburkat će Joker čitavu situaciju u kriminalnoj sceni, raširiti histeričnost što je njemu tako svojstvena…

Povratak na tron

Dok se čita Azzarellov Joker, mišljenje o ovom superzločincu neće se promijeniti nabolje, ne veliča se Jokerov lik i djelo. Nema u toj priči savršenih pozitivaca niti itko prolazi katarzu, čak će i Jonny Frost, sitna riba, još više posrnuti u moralnom pogledu, neće se izvući od lošeg utjecaja. Joker i u ovoj priči ima oštar jezik pomoću kojega izazivati zazor i poštovanje kolega kriminalaca, bez ikakvih se problema nanovo uklapa u društvo gdje prevladava mačističko čavrljanje, u zadimljene lokale i mračna skladišta gdje izostaje međuljudska solidarnost i plemenitost. Ne boravi u luksuznim ambijentima, prostor u kojemu obitava uklapa se u njegovo mentalno stanje. Tijekom ponovnoga stjecanja moći Jokeru će od velike pomoći biti Harley Quinn, njegova vjerna sljedbenica. Zahvaljujući njoj, omjer snaga promijenit će se u Jokerovu korist.

JokerPreview-18

Koliko je Joker zaista lud i što ga pokreće? Zašto želi steći vodeće mjesto u Gothamu, što mu uistinu znači taj grad, leglo krimosa svake vrste? Uvid u Jokerovu nutrinu nudi se iz perspektive kriminalca maloga kalibra. U Azzarelovoj priči Joker nije izgubio temeljne odlike psihopata – ostao je poremećen i mahnit, raspoloženje mijenja iz trena u tren, a silovitim postupcima postupno će steći izgubljenu potporu među sebi sličnima, utjerati strah onima koji su se previše opustili i zaboravili u kojoj mjeri Joker umije biti nemilosrdan. Okružen kojekakvim neotesancima i sirovinama, profesionalnim lupežima koji ništa nije sveto, Joker dodatno pridonosi rastu napetosti što se doslovno osjeća u zraku. Prljavštinu eksterijera, koja je Jokerovo prirodno okruženje, zorno je predočio Bermejo hiperrealističnim crtežom za kojega se mogu izraziti samo riječi hvale i divljenja. Batman se nakratko pojavljuje pri kraju priče jer, jedan bez drugoga nikamo ne ide, povezani su neraskidivim vezama neprijateljstva.

*Sadržaj nije dopušteno preuzimati bez pisanog dopuštenja autora.