Asocijalan, a drži do socijalnih prilika. Emotivno oštećen i nepristupačan, a ipak itekako zanimljiv. Ne traži hvalu i slavu, no uvijek je u centru pažnje. Tko je taj svat? Jednom riječju, Punisher!

Punisher ili Frank Castle, pravim imenom Francis Castiglione, prvi se put pojavio 1974. godine u 129. broju serijala The Amazing Spider-Man,da bi malo kasnije dobio samostalni serijal u svijetu stripa. U više je navrata lik Punishera ekraniziran – snimljeni su igrani filmovi The Punisher (Mark Goldblatt, 1989.), Punisher (Jonathan Hensleigh, 2004.), Punisher: War Zone (Lexi Alexander, 2008.), The Punisher: Dirty Laundry (Phil Joanou, 2012.), a uskoro će početi i emitiranje televizijske serije Punisher. Radnja se pretežno odvija u gradskim prostorima pa u crtežu prevladavaju tamne nijanse, što dodatno oslikava Punisherov karakter.

Kao literarni lik, Frank Castle veoma je zahvalan za pomnije proučavanje – u serijalu koji je napisao Garth Ennis[1]Kao scenarist, Ennis je uspješno radio na više serijala - PreacherHitmanJudge DreddHellblazer... (1970.) postupno saznajemo dijelove njegove prošlosti, što ga uopće motivira na djelovanje. Više je crtača radilo na Ennisovom runu (Lewis Larosa, Leandro Fernandez, Dougie Braithwaite, Goran Pavlov…), a Ennis Punishera u uvodniku opisuje sljedećim riječima: „Sam Frank Castle bio je savršen protagonist: nije djelovao kao čovjek koliko kao skup komada mesa, prvo fizički, a zatim i duhovno rastavljenih, pa potom natrag sastavljenih hladnim, crnim željezom. Uvijek pouzdan, apsolutna konstanta, nepokolebljivo bi koračao mračnim stazama na koje bih ga poslao.“ (7.) 

Prije Punishera, kapetan Frank Castle

U četverodijelnoj priči Rođen, koja se odvija tijekom rata u Vijetnamu 1971. godine, Punisher je još uvijek u društvu poznat kao kapetan Frank Castle u čijem vodu nijedan vojnik nije ubijen tijekom okršaja jer je Castleu svaki vojnik jednako vrijedan i bitan, kod njega nema rasne diskriminacije ni u tragovima. Više je različitih viđenja Amerike bilo prisutno u logoru jer, tih je godina američki narod bio podijeljen na crnu Ameriku i bijelu Ameriku. Rasne napetosti nisu išle na ruku američkom snu u čije postojanje nije vjerovao Angel, tamnoputi vojnik koji je znao da će nakon rata ponovno završiti u getu.

Punisher 1

Frank je rijetko kada pokazivao osobne osjećaje pred ljudima, ali je svima dao do znanja da mu je stalo do čete i tako izazivao divljenje i strahopoštovanje kod drugih vojnika. Brutalnost iskazuje tijekom i nakon sukoba s vojskom Vijetkonga - kad vojnici siluju zarobljenicu, Frank ju hladnokrvno upuca u glavu. Zna da će joj to ionako učiniti njezini ako im se kojim slučajem vrati.

Saznajemo da Franka kod kuće čeka supruga i kći, da je drugo dijete na putu i da se nada sinu. Posjeduje čvrst, patrijarhalan um, priželjkuje nasljednika - žensko dijete manje je vrijedno,  a slično razmišljanje nalazimo u naslovu Arapin budućnosti. Mada se nalazi u surovom okruženju što podsjeća na (anti)ratnu dramu Vod smrti (Oliver Stone, 1986.), dogodi se pokoja crnohumorna situacija. Generala Paddena, koji je došao u inspekciju jer želi zatvoriti bazu Valley Forge zbog brojnih nepravilnosti, neprijateljski snajperist skrati za glavu. Ne bi do toga došlo da Frank nije bio ležerno naslonjen na tablu „OPASNOST OD SNAJPERA“.

Nakon kapetana Castlea, Punisher

Preživjevši napad na bazu Valley Forge, Frank Castle vratio se kući, gdje ga je dočekala žena, kći i sin koji je dobio ime po njemu. Obiteljska idila traje do 1976. godine, sve dok mu obitelj nije pobijena. Od onda pa nadalje traje Frankova nemilosrdna borba protiv kriminala – ne odaje se rezignaciji zbog osobnog gubitka, već odlučno djeluje protiv zla i ostvaruje zavidne rezultate.

PUN_FB_2

Frank Castle nije superjunak, ali je ipak grandiozan u svojim izvedbama i sposobnostima – veoma je vješt i taktičan, teško ga je iznenaditi, poznavatelj je borilačkih vještina, neobjašnjivo je jak i otporan kao da je sazdan čelika. Možda kao osoba nije kompletan, ali je zato sasvim kompetentan da napravi svijet pravednijim mjestom za život. Postaje zaštitnik slabih i ugroženih, protivnih silnih, nepoštenih moćnika koji mare samo za sebe i lješkare se u čarima nemoralnosti.

Navučen na nasilje i svoju tamnu stranu, Frank Castle otvoreno uživa u sukobima, ne bira sredstva i ne pristaje na kompromise. S podjednakim žarom napada male i velike ribe – tajne službe, svodnici, dileri, talijanska, irska i ruska mafija – svi su oni Punisherovi protivnici. Budući da djeluje u kvartu Hell's Kitchen, neizostavna je korelacija s Daredevilom i sukob s Kingpinom. Živopisni negativci u obliku brutalnih, sadističkih psihopata koji imaju svoje specijalne vještine po kojima su prepoznatljivi u kriminalnom miljeu rado bi smaknuli Punishera, a ne vole ga ni korumpirane gradske vlasti.

Običan svijet je na Punisherovoj strani, tim više jer on dosljedno vodi računa da tijekom sukoba ne bude civilnih žrtava. Ljudsku stranu pokazuje u priči Majka Rusija – kad štiti djevojčicu, sjeti se svoje kćerke koja je ubijena. S rijetkima tijesno surađuje, nepovjerljiv je individualac, nerado se veže i pouzdaje na druge osobe. U rijetkim prilikama otvoreno pokazuje ljudskost.

Teško mjerljive brutalnosti

Budući da ima puno psovki, eksplicitnog nasilja i golotinje, Punisher nije štivo za bilo koga, već je čisti primjer hardboiled štiva što je krcato teško mjerljivim brutalnostima. Lako se može zamisliti filmsko ostvarenje temeljeno na stripu jer Ennis ima montažerski mozak, taj umije skovati priču što se može prenijeti u druge medije. A Punisher je veoma zahvalan predložak za ekranizaciju jer ga karakterizira neprestana napetost i akcija, more metaka, rijeke krvi i potoci suza.

Nije da se radnja temelji samo na poetiziranom nasilju, odnosno propucanim nogama i glavama, priča o Punisheru višeslojna je zbog njegove složene psihologije. On nema umiljatu osobnost i nedostaje mu šarma, ali mu se ipak i neprijatelji otvoreno dive jer je na glasu kao savršen stroj za ubijanje. U Punisherovoj nutrini prevladava tamna strana, ali ona ga ne uspijeva posve nadvladati. Što ga točno potiče na nasilne postupke, koji su pravi okidači? Djelomični odgovori kriju se, naravno, u obiteljskoj tragediji što se dogodila 1976. godine, no to su tek ostaci odgovora kojima se objašnjava tama Franka Castlea koja je istovremeno i konstruktivna i destruktivna.