Stripovi koji se mogu kupiti na kioscima nisu samo razbibriga, lagano štivo pomoću kojega se čitatelj može opustiti na plaži ili nakon radnog dana. Ne bih rekao da je, primjerice, serijal Ken Parker štivo koje služi za razonodu jer više priča uopće ne završava sretno i primorava nas na razmišljanje.

Stripovi jesu zabava i pružaju užitak tijekom čitanja, ali nešto stariji čitatelji sjetit će se koliko su puta strepili dok su pratili Zagorove avanture. Dok su čekali novu epizodu, pitali bi se kako će ovaj put Zagor izvući živu glavu. Nedavno je u ediciji Zagor extra objavljena epizoda Veliki mrak (u ediciji Zlatna serija ista se priča zvala Slepilo) u kojoj Zagor udari glavom u kamen i izgubi vid. Premda naglo oslijepi, Zagor se ipak bori protiv ratobornih Indijanaca oslanjajući se na ostala osjetila, a pomaže mu i Čiko, vjerni prijatelj. Još se pomalo sjećam kako sam kao klinac jedva čekao nastavak te uzbudljive priče – u ediciji Zagor Extra nastavak priče zove se Zagor u škripcu (u ediciji Zlatna serija zvala se Zagor na nišanu).

Baš me zanima što bi čitatelji rekli da se na kioscima pojave serijali Magični Vjetar ili Siročad, kakve bi bile reakcije. Oba su serijala kompleksna i radnja nije humoristična – bitna je razlika u tome što serijal Magični Vjetar ima preko 130 priča, dok se serijal Siročad sastoji od 12 priča. Doduše, serijal Siročad ne završava s 12. epizodom – to je bio tek kraj prve sezone.

Naravno, priča ima nastavak, a druga sezona serijala Siročad zove se Ringo (Libellus, 2020.). Radnja se odvija dvadeset godina nakon prve sezone, a glavni lik je Ringo, nekoć znan kao Revolveraš. Sada je Ringo u društvu simbol pobune i otpora, a nekoć je bio ideal mladima, predstavljao je slobodu i služio kao moralni poticaj. Je li Ringo živ ili mrtav? Ako je živ, gdje se nalazi? Odgovore na ta pitanja rado bi saznala profesorica Jasna Jurić koja je postala predsjednica Specijalne krizne vlade (nadalje: SKV).

imgSizerStrip (1)

Premda živi povučeno, Ringo je u očima predsjednice Jurić državni neprijatelj broj 1. Ringo je odustao od borbe, a kasnije se sazna koji su razlozi tome. Situacija na Zemlji nije bajna, diktatura predsjednice Jurić efektna je i pobunjenika je sve manje. Ipak, postoje male grupe koje aktivno pružaju otpor SKV-u i ne slažu se sa strahovladom koju predsjednica Jurić provodi. Jedna grupa mladih pobunjenika bude uhvaćena dok pokušaju izvesti atentat na predsjednicu Jurić. Troje mladih je zatvoreno (Nuè, Rosa i Seba) i čekaju smaknuće.

Da do smaknuća ipak ne bi došlo, nastoji se pobrinuti Barbara, nešto starija članica otpora. Ona želi spasiti mlade pa moli Ringa, nekadašnjeg borca (i ljubavnika) za pomoć. Ringo isprva odbija, ali pristane kada čuje da je jedan od zatočenika dijete začeto između njega i Barbare. Dio nastavka priče možete pretpostaviti. Naravno, Ringo će spasiti mladež, ali mora ih odvesti na sigurno mjesto, što mu neće biti lako jer predsjednica Jurić ne odustaje od lova na njega. Želi ga pokoriti, a u tome će joj od pomoći biti Gavrani, posebna jedinica robota koji su nekoć bili Ringova obitelji, a sada su pretvoreni u poslušne mašine vođene mržnjom.

Neće samo nemilosrdni Gavrani zadavati probleme Ringu i grupi mladih koji imaju različite osobnosti, ali ipak se drže zajedno kao obitelj. Naći će se na putu puno drugih prepreka za svladati jer se čovječanstvo drastično promijenilo – teško je pronaći ljude koji se nisu prepustili očaju, svako malo nalete na neprijateljski nastrojene grupe ili kakve psihopate loših namjera.

Premda je prošlo dvadeset godina, Ringo je jednako ubitačan i efikasan borac, ali je stariji, mudriji i ogorčeniji – dobrano ga žuljaju ožiljci u obliku sjećanja. Nije lišen osjećaja, muče ga davne greške koje je počinio. Sada mora brinuti za skupinu mladih koji ga ne prihvaćaju, već ga doživljavaju kao smetnju i ne slažu se s njegovim odlukama. Nije ni Ringu lako u novoj ulozi, stoga se isprva Ringo i mladi nimalo ne slažu, trebat će proći dosta vremena da se naviknu jedni na druge. Problem je i u tome što se Nuè i Seba bore za Rosinu naklonost jer ju obojica iskreno vole.

Serijal Ringo izlazio je u Italiji od listopada 2014. do rujna 2015. godine, a Libellusovo izdanje sastoji se od četiri knjige[1]Prva knjiga objavljena je u travnju 2020., druga u svibnju 2020., a treća i četvrta u srpnju 2020. godine. Dakle, čitava druga sezona kompletirana je u svega tri mjeseca. – svaka od njih ima po tri priče, a scenarij i ovaj put potpisuje Roberto Recchioni (1974.), a u nastanku scenarija i priče doprinos su dali Mauro Uzzeo i Luca Vanzella, Na serijalu je radilo više crtača, od kojih su neki prethodno radili na serijalu Siročad, (Emiliano Mammucari, Luca Maresca, Carlo Ambrosini, Alex Massacci, Davide Gianfelice, Alessio Avellone, Luca Genovese, Paolo Bacilieri, Werther Dell'Edera, Matteo Cremona, Luigi Pittaluga, Giancarlo Olivares, Roberto Zaghi). Sve naslovnice potpisuje Emiliano Mammucari.

imgSizerStrip (2)

Druga sezona nimalo ne zaostaje za kvalitetom, i ovoga se puta Roberto Recchioni pokazao kao vrstan i talentiran tekstopisac. Serijal Ringo krasi dinamična priča koja je puna žestoke akcije i emocija, veoma neizvjesna i ispunjena obratima. Onaj koga je osvojila prva sezona, neće biti razočaran drugom sezonom, naprotiv, očekivanja bi trebala biti ispunjena. Naravno, i u drugoj sezoni ima eksplicitnih scena i izraza koji nisu za bilo koga, stoga i ovaj serijal preporučam nešto starijim čitateljima koji se neće zgražati zbog psovke ili stupnja nasilja.

Ringo je dinamična priča o preostalim ljudima koji ne odustaju od ideala i sebe – s jedne strane je Ringo, iskusan i oprezan borac kojega su brojne borbe razočarale, a s druge je strane neiskusni trojac, mladi ljudi koji još nisu proživjeli sve ono što je Ringo iskusio na vlastitoj koži. Da bi preživjeli, moraju se osloniti na Ringa, pružati otpor i ne odustajati od sebe. Ako vam se čita priča u kojoj se miješaju elementi ZF-a i drame u (post)apokaliptičnom ambijentu, onda pročitajte serijal Ringo. Barem jednom. Može i više puta. Ne brinite, nuspojava nema!

*Sadržaj nije dopušteno preuzimati bez pisanog dopuštenja autora.