Kako je Bruce Wayne postajao Batman i koje je greške počinio na početku svoje junačke karijere podrobno se prikazuje u naslovu Godina prva (Fibra, 2017.). Nespretnosti i preračunavanja u početku nije manjkalo, nije jednom Šiško izvukao deblji kraj u junačenju, zbog početničkih grešaka i slabih predviđanja lizao bi zadobivene rane.

O početku karijere tajanstvenoga zaštitnika Gothama govori se i naslovu Zemlja jedan (Fibra, 2019.) u kojemu se, doduše, reinterpretiraju bitni događaji iz prošlosti Brucea Waynea koji polako postaje Batman, maskirani borac protiv kriminala u Gothamu. Scenarij je napisao Geoff Johns, za crtež olovkom zaslužan je Gary Frank, tuš potpisuje Jonathan Sibal, dok je za boju bio zadužen Brad Anderson.

Zbog gubitka roditelja Bruce Wayne željan je pravde, energičan je u borbi protiv zločinaca, borben i nepromišljen, nedostaje mu stega, a tu će veliku ulogu odigrati batler Alfred Pennyworth, Bruceov zamjenski otac i najbolji prijatelj. Veliki je značaj Alfred imao u Bruceovom životu, zato u ovoj priči saznajemo više podataka o njemu. Priča započne tako da Bruce u kostimu Batmana ganja policajca koji bi mogao imati veze sa smrću njegovih roditelja.

Alfred

Bruceov otac bio je perspektivan kandidat za gradonačelnika, bavio se unosnom profesijom (medicinskom tehnologijom), a Alfred je, kao stari prijatelj Bruceova oca Thomasa, pozvan u obitelj Wayne kako bi održavao sigurnost. Idila u obitelji Wayne prekinuta je ubojstvom Thomasa i Marthe Wayne. Bruce je dodijeljen Alfredu Pennyworthu. Nije postojao razlog ni mehanizam koji bi Alfreda natjerao da se brine za Brucea, mogao je komotno odbiti ulogu skrbnika i prepustiti dječaka institucijama, ali pristao je biti njegov batler. Pokazao je Alfred nevjerojatnu dozu dobre volje i posvetio se djetetu mrtvoga prijatelja.

U Zemlji jedan ukratko se, dakle, prepričava kako je došlo do Alfredovog službovanja u obitelji Wayne; što je Alfred prije radio i koje ga spone vežu uz Thomasa Waynea. Alfred će pomagati Bruceu i kasnije, u borbi protiv zločina. Pokazat će se da je Alfred okrutniji od Brucea koji ne želi koristiti oružje i ubijati ljude, već ih samo kažnjavati i zaustavljati njihove zločinačke namjere. Alfred se ne bi zadržao samo na batinanju i utjerivanju straha, no Batman ima razlog zašto ne želi ubijati protivnike:

Nije mi stalo do njih, Alfrede. Možda imaju obitelj, djecu. Ne želim da itko odrasta u uvjerenju da mu je Batman ubio oca.“ (159.)

Alfred ima istaknutu ulogu i predstavlja glas razuma, skrbi o Bruceu iako on više nije nemoćan dječak - stalno ima ulogu zamjenskoga oca i najboljeg prijatelja koji ga priprema za borbu protiv kriminala. Alfred je oprezan, nema povjerenja u policiju, pa ni u detektiva Gordona kojega zbunjuje lik tajanstvenoga zaštitnika kojega javnost percipira kao čudaka. Kako će prolaziti vrijeme, tako će Gordon uvidjeti da se on i Batman bore na istoj strani.

I Gordon će pridonijeti Batmanovom razvoju detektivskih sposobnosti – jednom će mu prilikom napomenuti da uništava zakone i da bi trebao biti oprezniji na mjestu zločina. Jer, neće Batman imati posla samo s džeparošima, već će se pojaviti zeznuti protivnici kao što je Zagonetač.

ZemljaJedanPreview-page-044

Samotni Bruce

Bruce nije imao adekvatnu roditeljsku skrb i ljubav u formativnim godinama, što će ga obilježiti. Za mnogošto zakinut i emocionalno oštećen, Bruce će se mučiti s potisnutim traumama. Imućnost će mu pomoći u borbi protiv zločina, shvatit će da mu je potrebna pomoć u obliku provjerenih suradnika te da se ne može pouzdati samo na svoju tjelesnu snagu i nepouzdana pomagala (koja zakažu u ključnom trenutku!). Srećom, samotni Bruce Wayne može si priuštiti istraživanja i razraditi zacrtanu misiju, ostvarivati ciljeve.

Pokazuje veliku volju za treninzima i obukom, otporan je i nastoji se oduprijeti iskušenjima. Shvatit će Batman da je svaki oblik potpore dobrodošao, da je potrebno upregnuti snage i biti lukav ako se želi uspostaviti mir u Gothamu. Naravno, jedinstvo između Batmana i Gordona neće doći preko noći. I Gordonu je udijeljen veći prostor u priči. On je prikazan kao uplašen detektiv koji zna kako Gotham funkcionira i boji se za sigurnost svoje kćeri Barbare. Njegov novi partner, detektiv Bullock koji je slavu stekao glumeći u serijama, razbudit će Gordona i pokrenuti ga na akciju. Znači, osim što otkrivamo brojne detalje iz Alfredove i Bruceove prošlosti, u naslovu Zemlja jedan pratimo policijsku priču (buddy-buddy odnos između dvaju suprotnih osobnosti, Gordona i Bullocka).

ZemljaJedanPreview-page-015

Smrknut zbog pogibelji roditelja, Bruce Wayne nije na glasu kao odveć društveno biće. U javnosti ga nema često, a zbog svoje tajanstvenosti pobuđuje pažnju javnosti. Pojavit će se tijekom Bruceovih junačkih početaka i ljudi iz prošlosti s kojima ga vežu stare zavade – samodopadni Harvey Dent neće biti na njegovoj strani i neće mu biti nimalo drago što se Bruce druži s Jessicom, njegovom sestrom blizankom.

Kompleksna pitanja

Taj odnos Harveyju nikada nije bio po volji, uvijek je čuvao sestru od mladoga Brucea čija je obitelj bila na lošem glasu (spominju se ukratko mračni detalji i davne prošlosti obitelji Wayne). Bruce će potporu imati u Jessici Dent koja je stekla titulu gradonačelnice, no kao Batman će oklijevati i nastojati Jessicu držati na distanci. Najsigurniji pomagač bit će mu Alfred. Kao Batman, morat će uvjeriti stanovnike Gothama da im želi dobro, a probrana ekipa suradnika morat će se, na žalost Alfredovu, postupno širiti. Shvatit će Batman da će biti učinkovitiji ako se može osloniti u sposobne osobe koje mu jamče diskreciju.

Kakve su nepovoljnosti spopadale mladoga Batmana, koliko ga je obilježilo ubojstvo roditelja (čemu je svjedočio), koja je uloga Alfreda i što je radio prije službovanja u obitelji Wayne? Koji su prijelomni trenuci bili od izuzetne važnosti Alfredu i Bruceu kojega s razlogom muče emocionalne blokade i nagon za osvetom, suzbijanjem kriminala? Koliko je Brucea pogodila smrt roditelja, kakve emocionalne traume vuče za sobom i u čemu je osobito prikraćen?

Koje su Bruceove namjere dok preuzima tajni identitet Batman, koji ga motivi pokreću i koje ga mentalne kočnice zaustavljaju u ostvarenju ciljeva? Kako je Batman polako izbrusio zanat, stekao temeljitost i nove (ne)prijatelje? Na ta i još brojna pitanja Geoff Johns ponudio je odgovore u ovoj kompleksnoj i ambicioznoj priči.

*Sadržaj nije dopušteno preuzimati bez pisanog dopuštenja autora