Odrasli ponekad ne mogu prepoznati što djetetu treba – je li gladno ili možda žedno, je li mu pretoplo ili želi da ga uzmu u naručje. Vjerojatno ne postoje roditelji koji nisu barem jednom, oznojeni i zabrinuti, bezuspješno pokušavali otkriti zašto njihova beba plače. Jedna od čestih roditeljskih rečenica glasi: „Kad bismo barem znali što mu je!“

To što bebe ne mogu govoriti, ne znači da nemaju puno toga reći! Srećom, postoji jezik koji bebe mogu naučiti i prije nego što progovore. Baby Signs ili znakovni jezik za bebe jednostavan je i prirodan način komuniciranja beba i roditelja pomoću pokreta i gesta. Taj jezik bebe mogu usvojiti u najranijoj dobi i njime izražavati svoje potrebe i dojmove o svijetu. Međusobno sporazumijevanje djece i roditelja, koje znakovni jezik čini mogućim, smanjuje obostrane frustracije i uči još vrlo malenu djecu da je razumijevanje osnova odnosa, povjerenja i ljubavi.

Znakovni jezik za bebe razvile su profesorice psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis dr. Linda Acredolo i dr. Susan Goodwyn. U svijetu se koristi više od 20 godina i omogućuje vrlo malenoj djeci diljem svijeta da komuniciraju s roditeljima. Prema riječima psihologinja koje su ga osmislile, brojne prednosti uporabe Baby Signs znakovnog jezika dokazale su znanstvene studije. Korištenje njime omogućuje djetetu da svoje potrebe priopći roditelju, koji onda na njih može odgovoriti, što stvara međusobno povjerenje. Znakovi za bebe omogućuju djeci da podijele svoj svijet s osobama koje vole, jačaju vezu između roditelja i djece, potiču emocionalni razvoj i samopouzdanje djece te pomažu u razvoju govornih vještina i u intelektualnom razvoju djeteta. 

„U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine."

Knjige i DVD-ove, koji će vas upoznati sa znakovnim jezikom, možete posuditi u našoj knjižnici. Dođite i započnite obiteljsku avanturu znakovima!

 „Znakovni jezik za bebe = Baby signs program : vodič za roditelje“ originalan je program utemeljiteljica L. Acredolo i S. Goodwyn. Donosi vodič s osnovnim informacijama o korištenju znakovnim jezikom i DVD s osobnim uvodom autorica te pregledom aktivnosti Programa. U paketu su i slikovnice namijenjene bebama te animirani film koji vrhunskom animacijom, živopisnim lutkama i preslatkim bebama koje znakuju zaokuplja pažnju najmlađih. Kako bi znakovi bili pri ruci za vrijeme učenja, tu su i kartice za učenje i lakše snalaženje.

„Znakujmo zajedno! = Baby signs“ serijal je od šest animiranih filmova koji poučavaju bebe znakovima. 3D animacija, lutke i bebe koje znakuju poučit će dijete znakovima kojima se koriste u vrijeme jela, kupanja, spavanja i u vrijeme oblačenja. Tu su i znakovi za igru u parku i za kućne ljubimce koji će omogućiti djeci da dijele s najmilijima ono što vide, trebaju i osjećaju. 

Uz znakovni jezik za bebe, djeca mogu utjecati na svijet oko sebe što im daje osjećaj kontrole i potiče njihovo samopouzdanje te stvara podlogu za njihov daljnji razvoj. Korištenje znakovnim jezikom za bebe obogaćuje veze unutar obitelji.