"Flumen obscura" zajedničko je djelo skupine autora okupljenih pod imenom Fluminati, a skupinu čine Tamara Crnko, Goran Gluščić, Irena Hartmann, Zoran Krušvar, Antonija Mežnarić, Igor Rendić i Dajana Šalinović. Urednica knjige je Milena Benini, ilustraciju na naslovnici je izradila Korina Hunjak, a djelo je moguće nabaviti u knjižari Ribook te putem Superknjižare. U četvrtak 17.9. u 19 sati autori će predstaviti knjigu u knjižari Ribook. 

Tko su Fluminati i zašto su napisali Flumen obscuru

Fluminati *sasvim definitivno **nisu** skupina okultno orijentiranih piskarala tajno financiranih od strane ezoteričnog književnog podzemlja da podrivaju kulturnoknjiževni poredak države i unesu nered i kaos u isti. A Flumen obscura definitivno nije napisana kako bi bila prvi korak u tom podmuklom planu.

Fluminati su izabrali spisateljski kolaboraciju kao metodu djelovanja. Koji su najveći interni izazovi takvoga načina rada? 

Najveći izazov je ne žrtvovati tijelo i dušu kolege spisatelja radi bolje inspiracije, najveći izazov Fluminatima bili su koordinacija i brainstorming ideja za razvoj radnje i likova.

Koji su skriveni ciljevi Fluminata i od koga očekuju da će paliti njihove knjige? Čije knjige pak Fluminati žele zapaliti ili bar sakriti s polica? 

Svaka spaljena knjiga samo napaja tajni magijski ritual. Fluminati se nadaju da nitko neće paliti knjige. Jednako tako ne bi palili ikakve knjige. Naročito ne konkurenciju za nagrade Artefakt i Sfera. Naročito ne njih. Nikako.


Govori se da će e-izdanje biti besplatno, a za poleđini tiskanog stoji cijena od 80 kuna. Što Fluminati imaju protiv onih koji vole papir? 

Apsolutno ništa efikasno na velikom području u kratkom vremenu. Sljedeće pitanje, molim.


Laska li Fluminatima što su im poneki Flumen obscuru usporedili s Vježbanjem života? Doduše na LSD-u...

Niti jedan testni čitatelj nije bio na drogama (niti teškim mukama), kao niti jedan od Fluminata, laži i objede. Dalje.

Vjeruju li Fluminati da Flumen obscuru smiju čitati i djeca? 

Dapače, što su djeca mlađa i neiskvarenija to je učinak rituala jači. Fluminati smatraju da će djeca znati sama procijeniti je li štivo prikladno za njih te se nadaju da će ih što više uzeti knjigu u ruke radi te procjene.

Jedan je tviteraš zazivao i filmsko izdanje knjige? Da li je nešto takvo moguće u ovoj dimenziji? 

"Filmsko izdanje" nije entitet poznat Fluminatima, ali naravno cijenimo svaki pokušaj pomoći. Fluminatima je drago zbog želje za adaptacijom i nadaju se da će više instance prepoznati kvalitetu te filmičnost romana.

Hoće li Fluminati raditi zajedno i na novim projektima, spisateljskim ili nekim drugim? 

Ni mrtvi. Šala, naravno, Fluminati ne mogu umrijeti.

Jesu li Fluminati prokleti? 

Naravno da nisu. Prokletstva ne postoje. Tko god širio te glasine, laže i izmišlja i čim oslobodimo naše duše zapele na pola puta između dimenzija. Ne, Fluminati nisu prokleti. Nimalo i nikako.