...i ravno na klupicu s knjigom u ruci sletjela je Ivona Šajatović!

1) autor slobodnim stilom

Zovem se Ivona i rodila sam se jednog proljetnog dana u Koprivnici. Tamo sam i završila školu. Po struci sam ekonomistica i već dugi niz godina radim u banci, ali pisanje je bilo i ostalo moja ljubav iz djetinjstva. Prvu pjesmu napisala sam još u nižim razredima osnovne škole i shvatila kako pisanjem iz sebe izbacujem emocije koje se ne usudim ili nemam s kim podijeliti. Kako su s odrastanjem te emocije postajale sve kompleksnije, i forma mojih radova mijenjala se iz poezije u kratku priču ili dramu, a kasnije i roman. I danas živim u Koprivnici, imam djevojčicu od 5 godina, što znači da svakodnevno žongliram između posla, neizmjerne potrebe da svaki trenutak provedem s njom i potrebe da sve što doživim kanaliziram kroz riječi u neku novu priču.


2) knjige koje su me othranile

Ljubići Mahlerice, posebno „Prosjačka princeza“ i ciklus romana o „Angelici“ Anne i Sergea Golon. Još kao desetogodišnjakinja počela sam čitati takvu literaturu jer me ona fascinirala i, nažalost, u mene ucijepila uvjerenja kako je i život jedna prekrasna priča u kojoj svi dobri završe dobro, a loši loše.

Bila sam uvjerena da sam i ja kao neka od tih junakinja koju čekaju fascinantne avanture i nešto nesvakidašnje. Možda baš iz tog razloga danas pišem za djecu o temama koje nisu baš bajkovite i trudim se da svaki moj roman završi realno, tj. onako kako bi se zapravo u stvarnom životu to moglo odviti.


3) osoba koja me navukla na čitanje

Moja baka koja je živjela i radila na selu, ali je u sebi nosila neizmjernu ljubav prema priči, tako da je i čuvajući krave na ispaši uvijek u ruci držala i čitala neki ljubić ili povijesni roman. Već kao maloj prepričavala mi je Zagorkine romane i Janka Matka.


4) suvremeni dječji pisac čije knjige volim čitati

Kao dijete jako sam voljela Kušana i Lovraka, a danas mi se sviđaju romani Nade Mihelčić, Silvije Šesto i Mladena Kopjara.


5) suvremeni hrvatski dječji roman / zbirka priča / poezije koji / koju preporučujem

„Debela“ Silvije Šesto i „Zeleni pas“ Nade Mihelčić.


6) posljednja dobra dječja knjiga koju sam pročitala

Moram priznati da već dugo nisam pročitala ništa od dječjih knjiga osim slikovnica i kratkih pričica za uzrast petogodišnjaka koje čitam mojoj kćeri.


7) da sam lik iz bajke/neke dječje priče/romana/pjesme, tko bih bila?

Kaja iz mog romana „Pazite kako igrate“.

8) zašto dječja knjiga?

Moram priznati da sam se u dječjoj literaturi našla sasvim slučajno. Zbog jednog natječaja „Školske knjige“ za neobjavljeni roman pomislila sam da pokušam napisati nešto za djecu. Htjela sam da to bude baš onakav roman kakve sam i sama voljela čitati kao dijete, pitak, zabavan, s neočekivanim krajem, a opet životan, da u njemu ima socijalnih i emotivnih situacija u kojima svatko od nas može prepoznati sebe ili nekoga iz svoje okoline.


9) teme koje me inspiriraju / posebno motiviraju

Socijalne teme s naglaskom na one koje su pomalo ili u potpunosti još uvijek tabu u našem društvu. Zato u svojim romanima imam likove s hendikepom, udomljenu djecu, temu seksualnog zlostavljanja, roditelje kojima se brak raspada, korumpirane pojedince…


10) sve su moje knjige moja djeca, ali jedna mi je draža od ostalih… koja? i zašto?

Tajna ogrlice sa sedam rubina“, zato što je prva, a sve prvo poput prve ljubavi, prvog poljupca, prvog razočaranja, prvog velikog putovanja i sl. čovjek nikad ne zaboravlja i uvijek zauzima posebno mjesto u njegovom srcu i uspomenama.


11) moje nagrade

Za „Tajnu ogrlice sa sedam rubina“ nagrade "Ivana Brlić Mažuranić" i „Mato Lovrak, za „Pazite kako igrate“ nagrada "Ivana Brlić Mažuranić", IBBY Honour List i nominacija za nagradu "Mali princ", za „Jackpot“ pohvala nagrade “Grigor Vitez“


12) moja posljednja knjiga – zašto biste ju trebali pročitati?

Moj je posljednji objavljeni roman „Jackpot“. Njega bi trebali pročitati svi koji su bar jednom maštali o dobitku na lotu. Nastao je iz pitanja zašto svi mislimo da bi nam život uz dobitak na lotu bio nužno bolji, a dodatno je začinjen svim onim što muči svakog prosječnog tinejdžera, razmišljanjima o sebi, svojem mjestu u obitelji, svojem odnosu s prijateljima i prvoj ljubavi – od prvog poljupca do prvog spolnog odnosa.

jackpot