...ljubavi i strasti te mlade i razigrane spisateljice, otkriva nam u svom leksikonskom zapisu. Nakon upoznavanja Mladena Kopjara i Sanje Lovrenčić autorski kutak je dobio novu šarenu nit...

1) autor slobodnim stilom

Dvadeset i kusur godina sam tu, lutam i još ne znam kamo idem, ali to mi je super. Volim doručke, ručke, večere, a najviše neformalne obroke između obroka i deserte. Volim knjige, djecu, pse, sunčana jutra, kišne nedjelje, zanimljive ljude i dobar humor. Ne volim nepravdu, ljubiće, lažljivce i smrdljive noge.

Pišem uvijek i svugdje, a najbolje priče stvorim onda kad ih nemam gdje zapisati, zato doma čuvam kutiju punu salveta, kuverti, računa i kutijica na kojima su ispisane moje najdraže pustolovine. Da nisam piskinja, bila bi vozačica podmornice ili uzgajivačica divovskih mrkvi.


2) knjige koje su me othranile

Crni ljepotan, Anna Sewell - Moja prva knjiga ikad (a da nije slikovnica i da mi je drugi nisu čitali). Ljeto prije prvog razreda, Hvar i gotovo mjesec dana čitanja tih stotinjak stranica. Stranicu po stranicu, poglavlje po poglavlje. I uspjela sam. Volim Crnog ljepotana i volim uspomene koje ova knjiga čuva.

Poplava iz šalice kave, Željka Horvat Vukelja - Ne znam je li zbog neobičnog naslova, vrckastih ilustracija Ninoslava Kunca, predivne priče moje drage Željkice ili jednostavno zbog te točketinaste šalice iz koje bijela kava ima drugačiji okus. Ne znam zašto, ali ovu priču još uvijek jednako volim kao i davne 2001. kad sam je prvi put čitala.

Dječja enciklopedija (i to baš ova) - Najdraža i najizlizanija knjiga koju imam. Ni jednu nisam s toliko radosti iščitavala i upijala kao ovu enciklopediju. Znala sam je napamet, od kazala do zadnje stranice, a omiljeni dio mi je bio onaj o životinjama. Svako bi dijete trebalo odrastati uz jednu ovakvu debeljucu.

Kaktus bajke, Sunčana Škrinjarić - Sunčana je neki drugi svemir. Šumski, minijaturni, meni predivan. Ne mogu izdvojiti ni jednu od bockastih bajki jer svakoj se uvijek rado vratim. Ona je odgojila piskinju u meni.

Mama, volim te; William Saroyan - Knjiga koju nikada nisam pročitala, ali na ovom je popisu sasvim zasluženo. Knjiga iz maminog djetinjstva koja je dugo vremena bila jedina dječja knjiga koju sam mogla dohvatiti s police naše kućne biblioteke. U tom periodu još ni slova nisam znala, ali je naslovnica bila primamljiva, a miris prošlog vremena neodoljiv. S vremenom smo kućnu biblioteku preselili u novi dom, a knjigu zagubili negdje usput. Mogla sam je pročitati već milijardu puta, ali nisam. Jer onda ne bi bila tako tajnovita i čudesna. A ja volim tajnovite i čudesne priče. I volim mamu.


3) osoba koja me navukla na čitanje

Mama. Od svih odgojnih izazova, ovaj je bio najveći. A gledaj me sad. Fala, mama!


4) suvremeni dječji pisac čije knjige volim čitati

Najveći sam živući fan dragog Mladena Kopjara i svega što izleti iz njegovoga pera. Pročitala sam sve njegove ukoričene priče za djecu, ali najviše se veselim tekstancima koje objavljuje u časopisu Prvi izbor. O njegovom porculanskom tanjuru Čingu mogla bi raspravljati satima. Danima. Nevjerojatno simpatičan pisac koji uvijek ima nešto zanimljivo za reći. Uvijek i svugdje preporučam Mladenove priče.


5) suvremeni hrvatski dječji roman / zbirka priča / poezije koji/koju preporučujem

Tajna čokoladnih bombona spisateljice Nives Madunić Barišić. Divna napetica o potrazi za voljenim djedom, jednom psu i jednoj mici. Zanimljiva priča o prijateljstvu čovjeka i psa, ispričana iz perspektive psa Melkiora koji je svoju priču ispričao i u nastavcima Lunapark te Mrak ili strah.


6) posljednja dobra dječja knjiga koju sam pročitala

Cijela serija Gregovih dnevnika. Ma kako je to dobro! Jednostavno, sličičasto, poučno i zabavno. Baš kako knjiga za djecu i treba izgledati.


7) da sam lik iz bajke / neke dječje priče / romana/pjesme, tko bih bila?

Charlie Bucket iz Charlieja i tvornice čokolade. Prvi je razlog Roald Dahl, moj omiljeni autor, i baš bi rado voljela biti izum njegove kreativne mašine. Drugi je razlog sasvim jasan. Čokolada.

8) zašto dječja knjiga?

Dječja knjiga zato što, kao i dječja glava i dječje srce, dozvoljava puno, oprašta često, vjeruje u nemoguće.


9) teme koje me inspiriraju / posebno motiviraju

Mislim da je redateljica Nora Krstulović jednom upotrijebila riječ drukčijatost. Eto, baš to je uvijek moja tema i moj motiv. Sve ono što preskače ograde običnosti. Sve i svatko tko nije „kao“ i nije „poput“.


10) sve su moje knjige moja djeca, ali jedna mi je draža od ostalih… koja? i zašto?

Brbljava Iva. Ivine su priče moje priče. Većina ih se dogodila meni ili mojim prijateljima. Iva je devetogodišnjakinja koja ima svašta nešto za izbrbljati drugima. A to sam ja.

Ponekad mi se čini da još uvijek imam devet. I kad gostujem u knjižnicama i školama, kad god mogu, tražim da gostujem u trećim razredima. Ta mi je dob ostala zapamćena kao najzanimljivija u djetinjstvu. Tad se u mojoj glavi i mome životu događalo svašta pa ni sama ponekad ne znam što je od toga bila istina, a što mašta. Više mi nije ni važno. Bilo je fantastično!

11) moje nagrade

Najdraže su mi slinave puse nakon književnog susreta. Slijede zagrljaji i „teta, dođi nam opet“ nagrade. Volim i mejlove učiteljica koje kažu da je Marko koji ne voli čitanje pročitao čitavu moju knjigu. Te su mi najdraže.

Od formalnih imam Pohvalu Nagrade Grigor Vitez za slikovnicu Doktor Crveni Nos.


12) moja posljednja knjiga – zašto biste ju trebali pročitati?

Moja posljednja je, ajme meni, bila prije tri godine. Mislim da je vrijeme za nešto novo, he-he.

Čarapica Pričalica zbirčica je pričica o svemu i svačemu, ali ponajviše o neobičnim pravilima koje nam je netko nekad utuvio u glavu, a ni sami ne znamo zašto. Čarapica Pričalica nudi odgovore na vječna pitanja kao što su šteti li izlazak s mokrom kosom na zrak, može li se ljubomora liječiti i gdje nestaju nesparene čarape.

Ja pak radije preporučam svoju prvu, Pjegavu Ivu, jer je temeljena na stvarnoj djevojčici Ivi koja je promijenila moj život. Iva je bila posebna čovuljčica u ovom Svemiru, a njezina se priča morala ispričati. Zašto je okej biti drukčijast i biti sretan zbog toga, sve je to Iva otkrila na najzabavniji mogući način.

Čarapica pričalica-cover