...nedavno jasno i glasno poručila da je čitanje u modi. Prava nadopuna ovom leksikonskom zapisu za sva vremena. :) 

1) autor slobodnim stilom

Zovem se Melita Rundek, spisateljica sam, profesorica književnosti, teta knjižničarka i umjetnica. Napisala sam 18 naslova za djecu i odrasle, na književnim susretima diljem Hrvatske djecu škakljam i nagovaram na čitanje. U slobodno vrijeme slikam, izrađujem glinene figure, oslikavam sve što mi dođe pod ruku.


2) knjige koje su me othranile

Teško mi je odabrati posebno hranjive knjige jer sam ih gutala. Voljela sam čarobni svijet Ivane Brlić Mažuranić jer su se događale zanimljive, maštovite, neobične stvari. Pa sam voljela dvije cure - Pipi Dugu Čarapu i Alisu. Pipi jer je bila tako jaka i samostalna (uvijek sam to htjela biti), Alisu jer je proživljavala avanture i dobro se snalazila u njima. Knjige Mate Lovraka progutala sam jer govore o prijateljstvu, zajedništvu, druženju. Kušan me osvojio svojim knjigama jer su bile uzbudljive i nudile mi pustolovine koje sam i sama htjela doživjeti. Vrlo rano počela sam čitati i vrlo ozbiljne knjige. Dostojevskog primjerice. No, s njim valja pričekati, ako se ide u osnovnu školu.


3) osoba koja me navukla na čitanje

Tata mi je pričao priče za laku noć, kupovao mi slikovnice i vrlo rano me učlanio u knjižnicu. Tako je utro moj put. Kasnije je htio da budem liječnica, ali bilo je već kasno jer sam se zarazila knjigama.


4) suvremeni dječji pisac čije knjige volim čitati

Zvonko Todorovski


5) suvremeni hrvatski roman koji preporučam

Zeleni pas


6) posljednja dobra dječja knjiga koju sam pročitala

P. Sueskind: Priča o gospodinu Sommeru, nju spominjem jer ju je teško nadmašiti.


7) da sam lik iz bajke /neke dječje priče / romana, koji bih lik bila?

Pa ja nekako odgovaram Pipi Dugoj Čarapi. :)


(ima jako puno knjiga, stavila bih tri točkice da mi ruka ne otpadne od nabrajanja)


8) zašto dječja knjiga?

Ne bih baš tako rekla. Dječja je knjiga odabrala mene kad sam se zaposlila na dječjem odjelu knjižnice i puno se družila s djecom. Pišem inače i za djecu i za odrasle.


9) teme koje me inspiriraju / posebno motiviraju

U razgovorima s djecom, mladima i odraslima sudarim se s temom koja ih intrigira. Ne tražim ja temu, tema nađe mene. No, ponekad me svrstavaju u problemske pisce. Zanima me ono što je trajno i zajedničko vremenu unatoč.


10) sve su moje knjige moja djeca, ali jedna mi je draža od ostalih… koja?

Pa to je, naravno, teško reći. Svaki dan nailazim na djecu, mlade i odrasle ljude koji kažu: ova vam je knjiga najbolja, pa ova, pa ova… Svatko ima neku drugu moju knjigu koja mu je favorit. Jedna teoretičarka književnosti kaže da je moja najbolja knjiga Kupit će ti tata koturaljke. Druga, da je to moja najnovija knjiga Hrvač.11) moje nagrade

Ivana Brlić Mažuranić

Mato Lovrak


12) moja posljednja knjiga – zašto biste ju trebali pročitati?

Moja posljednja knjiga zove se Hrvač. Na jednom nivou temelji se na istinitoj sudbini jednog posebnog dječaka pa mladića, a na drugom nivou cijela je knjiga metafora. Na poleđini knjige piše: Hrvač jesi ili nisi – tako kaže Filip u ovoj knjizi. Pa kako se on hrvao sa školom, ljubavlju, bolešću i svime što mu je život donio, pročitajte u ovoj toploj i dirljivoj priči. Postoji li u vama hrvač, spava li ili ga treba probuditi? Posumnjate li ikad u ostvarivost svojih snova, pročitajte upravo ovu knjigu!

Knjiga Hrvač višeslojna je knjiga i za djecu, i za mlade, i za odrasle. Ona govori o tome da je za uspjeh potrebna ustrajnost i strpljenje. Uči nas kako pasti pa dići se i nastaviti dalje u ostvarenju svojih ciljeva, uči kako ne odustati i tako nastoji biti podsjetnik za život kako mladima tako i onima koji to više nisu.

Knjiga nije dosadno pisana, čita se u dahu. Istkana je od puno dijaloga, koje drže prirodnim i uvjerljivim, a jedna od njenih osobitosti jest da se glavna teškoća s kojom se glavni junak hrva spominje tek u drugoj četvrtini romana.

Želite li knjigu koja neće biti dosadna i dati vam vjetar u leđa u savladavanju svakodnevnih prepreka, Hrvač je tu pred vama. Razni ljudi, stručni i nestručni, drže tu knjigu mojom najboljom knjigom.

Hrvač