...će nam se uživo pojaviti na Tjednu dobre dječje knjige. U svakom slučaju autorski kutak je dobio još jednu stanovnicu! :)             

1) autor slobodnim stilom

Otkako znam za sebe, izmišljam – mami i tati da nas uznemiravaju susjedi ako smo brat i ja sami doma (očito nismo voljeli biti sami), u školi izmišljam nevjerojatne avanture tijekom školskih praznika (nikamo nisam putovala, osim u mašti, a tada je bilo bolje nego ikome tko je doista putovao), prijateljicama (tajanstveni obožavatelji koji mi pišu pisma – prije nije bilo mailova i sms-ova…).

Pisati sam počela u višim razredima osnovne objavljujući priče na Radio Zagrebu i u Modroj lasti. Radio je postao i mjesto moga stalnog posla tako da se uređujući dramsku emisiju za djecu mogu igrati na poslu i za to mi još daju i plaću.

Pišem igrokaze i priče. Naša je mama postala zmaj i Mala zelena gusjenica igraju u zagrebačkim kazalištima. Tajna čokoladnih bombona, Lunapark i Mrak ili strah tiskaju se na policama knjižara i knjižnica i otimaju za čitatelje. Za svoj rad dobila sam i poneku nagradu, ali za njih još uvijek ne trebam napraviti posebnu policu u stanu.

Doma sam mama i to mi je najvažnije postignuće u životu.

Sve ostalo samo je igra…


2) knjige koje su me othranile

Knjige su mi oduvijek bile važne. One o povijesti Grčke bile su mi važne kao dokaz da su junaštvo i napredak usko povezani. One o putovanjima pokazale su mi da postoje svjetovi koje mogu izgraditi oko sebe i da ne moram izaći iz svoje sobe. Ipak najviše sam voljela Koka i njegove pustolovine, Pipi i njezine ludorije, Dorothy i njezinu hrabrost te još poneku o ljubavi i prijateljstvu… Biblioteka Vjeverica bila je moj najprijatelj godinama.

zagonetni dječak


3) osoba koja me navukla na čitanje

Moj je otac kao srednjoškolac dobio na dar cijelu jednu policu ispunjenu desetcima knjiga kao nagradu za sastavak koji je napisao. Ta polica inspirirala me je da pišem, ali i da čitam.


4) suvremeni dječji pisac čije knjige volim čitati

Jasminka Tihi Stepanić i J. K. Rowling


5) suvremeni hrvatski dječji roman/zbirka priča/poezije koji/u preporučujem

Imaš fejs? J. Tihi Stepanić, Z. Balog Ja magarac


6) posljednja dobra dječja knjiga koju sam pročitala

Vlado Rajić Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata.


7) da sam lik iz bajke/ neke dječje priče /romana/pjesme, tko bih bila?

Hermione Granger


……polica (dječjih) najdražih knjiga……

Krimići su knjige koje danas čitam… Nemam listu i nikada je nisam ni imala jer jednostavno volim čitati i čitam mnogo. No, najdraža mi je knjiga Olive Kitteridge autorice Elizabeth Strout (za odrasle). Najdraža mi je dječja knjiga Čarobnjak iz Oza.


8) zašto dječja knjiga?

Jer se volim igrati, volim pretjerivati, maštati, šaliti se…


9) teme koje me inspiriraju / posebno motiviraju

Osjećaji koji oblikuju naše ponašanje – strahovi, ljubavi, ljubomore…


10) sve su moje knjige moja djeca, ali jedna mi je draža od ostalih… koja? i zašto?

Mrak ili strah - jer je najnapetija i da sam dijete, takvu bih knjigu voljela čitati.11) moje nagrade

A. G. Matoš – za dramski tekst Vjetar i vrag, 2. Nagrada Mali Marulić za dramski tekst Naša je mama postala zmaj, 3. Nagrada Mali Marulić za dramski tekst Ispod zvončića se rodio kraljević


12) moja posljednja knjiga – zašto biste ju trebali pročitati? (o knjizi ukratko)

Mrak ili strah – priča o obitelji, mlađem i starijem bratu, o ljubavi i prevarama, o strahovima, o laganju, o prijateljstvu i udruživanju u nastojanju da se pobijedi veliko zlo, knjiga je napeta toliko da oduzima dah i čita se u jednom dahu…

Mrak-ili-strah-500pix

U programu Tjedna dobre dječje knjige u utorak, 25. 4. u Dječjem odjelu Stribor u 11 sati:

 

Autorica s likom u gostima: Nives Madunić Barišić i detektiv Melkior.

 

Tri dosad objavljena krimića za djecu čiji detektiv Melkior održava napetost do samoga kraja! Dramaturginja Nives Madunić Barišić, HRT-ova urednica dramske emisije Radioigra za djecu i mlade, svojim romanima Tajna čokoladnih bombonaLunapark i Mrak ili strah pronašla je recept za privlačenje i zadržavanje dječje pažnje.