... svih razgovarali smo s Knjigoljupcem Velikim!

Knjigoljupče, Knjigoljupče, zašto imaš… ne jednu, već ono, dvije glave?

Da ti dvaput odgovorim na ovo pitanje… Je l' ti to ozbiljno? Pa da mogu istovremeno čitat dvije knjige. Čuo sam da vi s jednom glavom imate gadnih problema s time. Osobito vi što radite po knjižnicama. Vama doduše nisu dosta ni dvije, al' to je već neki drugi problem…

Zmaj si, a dvoglav. Iz čije si vreće ispao?

Potječem iz poznate plemićke obitelji: moj otac je poznati trsatski zmaj, a mama mi je dvoglavi riječki orao. Od tate sam naslijedio rep i vatrenu ćud, a od mame… pa… valjda… izrazito dobar vid, zbog čega sam razvio tu extrastrastvenu ljubav prema čitanju…

Pišeš tajni dnevnik. Čemu tajne? Jesi malo paranoičan?

Imam tu tajnu (opet tajnu!) moć da nanjušim dobre knjige mjesecima unaprijed, među mnoštvom loših itd. A kako imam kratku pamet (nijedna mi se glava baš ne može pohvalit bogznakakvom memorijom) nema mi druge no bilježit to u tekicu. Kako mi drugi ne bi maznuli željenu knjigu pred nosom, krijem taj dnevnik pod krevetom. Nikakva mudrost, eto, zato.

Priča se da mjesečariš. Koji ti je mjesec najdraži?

Ne mogu se odlučiti između punog mjeseca i travnja, iako nisam siguran da uopće vidim razliku između ta dva mjeseca.

Tvoj patent su navodno knjige sa specijalnim efektima. Navodno si izmislio knjige za sreću, za tužan dan, za zaljubljene, za umrijet od straha, za riknut od smijeha i za pošašavit kroz. Od kojih se najbolje osjećaš?

A pogodi. Ove za pošašavit skroz uzimam natašte i najčešće, od njih sam takav kakav sam. Neponovljiv, neodoljiv. Svaka mi glava na svoju stranu kosu češlja.

Od tih knjiga sam ove godine u Tjednu dobre dječje knjige složio toliko geeenijalnih šašavih knjiških igara da će bar polovina djece koja ih budu igrala postati mali Ja. To bi mi bio najveći kompliment. Da budem uzor i da imam horde sljedbenika.

Kažu da u taj svoj dnevnik bilježiš knjige od kojih te boli trbuh od smijeha. Je li ta bol ugodna ili neugodna?

To je bol od koje se tresem dok čitam, a nakon čitanja dugo, dugo ne mogu skinuti osmijeh s lica. Pa ti vidi.

Crtaš i stripove u tom svom dnevniku. Jesi i ti jedan od onih koji tvrde da je strip zapravo umjetnost? :rolleyes: 

Na tankoj si crti da ti prestanem odgovarat na ova pitanja. Ne provociraj. Malo vatrice…? (otvara usta na obje glave, paluca jezicima…)

Ok, ok… nemoj se ljutit. Knjige ljepotice, knjige za zagrljaj… girly rubrike… ti se zbilja tako emotivno vežeš uz knjige? Zbilja ti je važno kako izgledaju, uz ono o čemu pišu?

Ilustracija je 50 % dobre knjige. Evo, i taj moj dnevnik dok nije dospio u ruke te Goge crtačice bio je živo ništa. A sad je glavni hit. Pa ti reci…

E, stvarno. Isprva ti je taj tvoj dnevnik bio dobar, ali oku bezveze, kao nogom nažvrljan. Kad su ga poželjeli objaviti, našli su ti crtačicu. Kako ti se čini to što je nacrtala? Jesi zadovoljan s njom?

Ta Goga mi se jako sviđa, skužila je sve od prve. Pomalo me i plaši – kud ja okom, ona skokom. Ja poskočicu – ona doskočicu. Nadovezujemo se ko vezice. Ali ne volim joj to baš previše spominjat da se ne umisli.

Neću joj reć, ne brini. Mijenjam temu. Rubrika Grozomorno grozne knjige je baš nekako opaka rubrika. O čemu se zapravo radi?

Knjige su to koje ne želim preporučiti ni najgorem mogućem neprijatelju. I ni slučajno ih ne želim nikad više vidjeti. I točka.

Od Knjiga za zdrav mozak bi svima kao trebalo biti bolje…?

Ajooj, knjige su to o svemu i svačemu, knjige na koje bi i Tesla bio ponosan. Npr. knjiga Najveći zmajski geniji… enciklopedija bez koje nijedan zmaj ne bi smio odrasti.. Ima ih puno, puno, takvih, od kojih mozak postaje zdrav. Puno!

U tom tvom dnevniku postoji i prava pravcata Kućica za knjige. Čemu ta služi?

U nju upisujem knjige koje sam pročitao, dajem im ocjene, zabilježim si najcitat i tako to… Poslije mi to dosta dobro dođe kad trebam svom čitateljskom klubu predložiti dobar naslov za čitanje…

Imaš čitateljski klub?

A ti nemaš?!

Sastavljaš i čitateljski kalendar. Što tu imaš upisati?

Čuj, što tu imam upisat… Ja se brinem hoće mi bit dosta to nešto rubričica za sve što moram upisati, a ona me pita što se tu ima upisati… Znaš ti kolko samo ova riječka knjižnica ima tih zbivanja, da nemam dvije glave propustio bi pola toga. Ovako imam dosta dobar pregled igre. Udaram knjigu na veselje simultano.

knjigoljubac kaka

Gdje najradije čitaš?

Tamo gdje i većina ljudi… Gdje ti najradije čitaš?

Dobro, nisam ja zvijezda koja zanima čitatelje, nije to sad bitno… Imaš još nešto za dodati ili smo rekli sve što smo trebali o tom tvom dnevniku?

Ej, reci još da bez džeparca Ministarstva kulture ne bi bilo ni d od mog dnevnika. I bez vrijednih mrava iz tiskare Helvetica na rubu grada ne bi bilo dosta primjeraka mog dnevnika za sve gladne knjigoljupce - evo i dok ti ovo pričam dotiskuju primjerke, potražnja je izvan svih očekivanja. Hvala im svima. Evo, samo toliko još. Aj, sad lagano odšetaj, pusti me na miru. Čitam jednu super knjigu i nemam baš vremena za ova čavrljanja…