...njega upao Tomislav Zlatić. I ne puštamo ga van. Tutnuli smo mu leksikon u ruke i evo što nam je u njega napisao.

1) ilustrator slobodnim stilom

Najteže pitanje na samom početku. Hmm... po čemu se razlikujem od drugih. Vjerojatno ni po čemu. Možda po prstima. Imam fleksibilne prste pa ih mogu svijati i na suprotnu stranu od one na koju se inače svijaju.

Što volim? Volim jutarnju kavu, more, planine, šumu, prirodu. Svijet je prepun zanimljivih mjesta i ljudi. Proveo bi ostatak života putujući, samo moram otkriti kako. Inspirira me konstantna promjena. Ne volim kada mi perilica loše opere suđe.

Trenutno uživam u pogledu na moju dragu, Anu, i našeg malog čovuljka Vanju. Jedva čekam da poraste pa da izvadimo lego-kockice i plastelin. :)

Na fotografijama: Tomislav Zlatić na radionici u Dječjem odjelu Stribor


2) omiljena tehnika

Najviše volim crtaće tehnike, olovku i ugljen. Doduše, prilikom ilustriranja koristim se njima samo za postavljanje skice, dizajniranje likova i sl. Većinu ilustracija radim digitalno. Odnosno koristim ekran po kojem se crta olovkom.

Na ilustracijama: Strip "Grof Šapa, Vinka i Sunac" 


3) zašto slikovnice?

Kod slikovnica me privlači njihov format. One često imaju malo teksta pa tako ostaje veća površina za ilustraciju, što nama ilustratorima ostavlja puno mogućnosti. Nikad mi nije ležalo crtanje vinjeta (malih ilustracija), ako se mene pita, crtao bi po zgradama i zidovima. Što veće, to bolje.

U ovom poslu mogu opušteno dati djetetu u sebi da preuzme kormilo i odvede me u u onaj svijet Petra Pana u kojem si i dalje klinac, oduševljavaš se sa svime, a svaka se glupost čini odličnom idejom.


4) knjiga na koju sam najponosniji

To je uvijek teško reć, ali možda bi se odlučio za "Školice za Tratinčicu". Super mi je bila za ilustriranje, jedino tisak nije ispao naj, ali bez obzira na to bilo je gušt raditi.

Na ilustracijama: Naslovnice izabranih djela Tomislava Zlatića


5) nagrade

Primio sam nagradu "Grigor Vitez" 2006. g. za ilustracije knjige „Esperel – grad malih čuda“.


6) angažmani izvan zemlje, ako ih ima

Kao i mnogi naši ilustratori, radim za strane izdavače. Nažalost, moram konstatirat da sam za njih napravio skoro duplo više slikovnica nego za naše nakladnike. Kažem da mi je žao jer imam osjećaj da se već neko duže vrijeme premalo ulaže u knjige za djecu. Imamo sjajnih književnika i ilustratora, a na policama prevladavaju razne jeftine knjige koje su tamo samo zato što su izdavaču jeftinije od angažmana autora.

7) suvremeni ilustrator kojeg posebno cijenim

Ima gomila sjajnih ilustratora. Samo kod nas bi mogao nabrojati 20-ak meni zanimljivih. Čini mi se da kod većine ilustratora nađem nešto što me zaintrigira, nešto što mi je odlično. Cijenim originalnost, ali se nimalo ne opterećujem ako vidim nešto što je "već viđeno", bitno mi je samo da je to dobro.

Nasumce ću izvući prvog ilustratora koji mi padne na pamet, a da mi je drag... Evo, Shauna Tana koji ima sjajan crtež, a teme njegovih slikovnica i knjiga za djecu možda neće sjesti većini djece jer su pomalo mračne. Volim njegovu knjigu "The Arrival" koja je nacrtana prvenstveno olovkom, a bavi se čovjekom koji emigrira u novu sredinu, velegrad gdje traži posao kako bi uzdržavao svoju malu familiju.

Sljedećih par koji mi padaju na vlasište... Isabelle Arsenault, Jon Klassen, Manu Larcenet, Alexis Deacon...


8) autori priča koji me inspiriraju na ilustriranje / priče koje su me posebno inspirirale za ilustriranje

Klasika su mi braća Grimm, Oscar Wilde, I. B. Mažuranić... Volim kada priče malo odlijepe pa odu u potpuno nerealne, ali zanimljive svjetove. Ne nalazim se previše u temama u kojima npr. zečići uče kako pospremiti sobu i sl. Volio sam ilustrirati knjige Sanje Lovrenčić, Ane Đokić...


9) ilustratori koji su obilježili moje djetinjstvo ili priča/knjiga uz čije sam ilustracije u djetinjstvu proveo puno vremena

Imam loše pamćenje pa se slabo sjećam što sam sve imao u rukama. Znam da sam volio Cvijetu Job i njene ilustracije za I. B. Mažuranić. Kasnije su došli razni stripovi, od Mikijeva almanaha do Alana Forda. Dok nisam znao čitati, stripove sam gledao, što mi je bilo dovoljno da probam izvesti nešto s flomasterima na papiru.

Na ilustracijama: Radovi Cvijete Job.