Hrvatsko knjižničarsko društvo povodom Dana hrvatskih knjižnica provodi natječaj “Najbolji selfie u knjižnici” i to pod geslom  “Što mi znači knjižnica”. Riječ “selfie” odmah nas je zaintrigirala, pa smo se javili ekipi koja stoji iza ideje i provedbe. Ne bi li ostali u duhu akcije razgovarali smo putem Facebooka i to u jutarnjim satima sunčanog četvrtka… Vani sunce, a nama glava u monitoru. I to je život, zar ne?  

Kristian: Znači, vrlo letimično sam vidio, kako i doliči digitalnom vremenu, nekakav poziv s ključnim riječima "selfie", "knjižnica"... Doista nisam stigao više pogledati, ali sam se odmah sjetio - Marija sve zna! Pa draga Marija Maja Šimunović o čemu je riječ? Možeš li nam reći iliti napisati?  

Marija Maja: Dobardančić Kristiane. Marija sve zna i sve će objasniti. Znači radi se o akciji koju je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo, a sve je dio aktivnosti koje prate obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica.

Kristian: Kada je taj Dan i zašto tada? Da li je i zašto nije Dan hrvatskih knjižnica neradan dan na nacionalnoj razini, ali kojeg rade samo knjižnice… 

Marija Maja: Odlično pitanje. Da, nažalost nije neradni dan, ali ne znači da ne može biti značajan dan za nas knjižničare i naše korisnike. Dan hrvatskih knjižnica obilježava se inače 11.11..

Kristian: 1111. Zvuči geeky.

Marija Maja: I jeste geeky. Nismo li mi knjižničari takvi. :)  Datum je odabran jer je na taj datum 1960. godine proglašen prvi Zakon o bibliotekama.

Kristian: Zakon zvuči Zakon.

Marija Maja: Obilježavati se počeo 2010. godine tako da je to relativno "mlad" svečarski dan za knjižnice no to ne znači da je manje značajan.

Facebook razgovor

Kristian: Doista je  mlad, sve je to još na početku i pomalo će se ugraditi u kalendar neradnih dana. No šalu na stranu, jedna od aktivnosti uključuje “sebić” slikanje.... Objasni nam o čemu je riječ… Ja sam mislio da se "sebići" rade samo u WC-u i na moru. Kako sada i knjižnica?

Marija Maja: Tako je. Ideja je krenula iz želje da što više u obilježavanje Dana knjižnica uključimo i naše korisnike, knjižničare i ljubitelje knjige. Tema "selfija" je "Što mi znači knjižnica" i svatko tko se želi uključiti u akciju može napraviti "selfie" po svome nahođenju.

Kristian: Znači “sebić” mora biti napravljen u knjižnici?

Marija Maja:  Pa popularnost “sebića” je i krenula s mlađim generacijama, a gdje god da se oni nalaze postoje “selfiji”, pa i u knjižnici (a znamo da ih ima puno u knjižnicama).

Kristian: Narodnoj, školskoj, sveučilišnoj, onoj iza ugla? Svejedno?

Marija Maja: Da jedan od uvjeta je da se označi/tagira knjižnica. Bilo kojoj knjižnici, ipak je to dan svih naših knjižnica.

Kristian: Opa, znači prvo se pofotkaš i onda to moraš podijeliti? Na mreži po izboru ili?

Marija Maja: Podijeliti se treba na kreiranom događaju na Facebook stranicama HKD-a. Uz hešteg #danhrvatskihknjiznica2016

Kristian: Vidim da su nastale već neke super fora fotke...

Marija Maja: Čim smo objavili natječaj počeli su se javljati korisnici. Na puno knjižničnih profila vijest je objavljena i očekujemo veliki odaziv. Važno je naglasiti da postoje i nagrade.  

Kristian: Nagrade znači… E sad smo na bitnom. Znači nekako se biraju najbolje fotke...Kako će se to odvijati? Što čeka najbolje?

Marija Maja: Definirano je povjerenstvo koje se sastoji od knjižničara koji će pregledati sve fotografije, odabrati tri najbolje te ih nagraditi s: 1. Knjigom (kakvi bi mi bili knjižničari da knjigu ne poklonimo),  2. besplatnim godišnjim članstvom u knjižnici (iz kojeg god grada pobjednik dolazio), 3. Tiskanim plakatom s pobjedničkom fotografijom i idejnim dizajnom Dana hrvatskih knjižnica.

Kristian: E ovo treće mi je zanimljivo. Hoće li se i druge fotografije tiskati za neku izložbu ili slično?

Marija Maja: Hm, definitivno ćemo razmisliti što dalje s fotografijama. Drago nam je da je ova akcija toplo dočekana od strane korisnika i knjižničara. Otvoreni smo za prijedloge kolega i kolegica. Pustit ćemo da priča sama zaživi. A za par godina - ta da - praznik za Dan knjižnica.  

Kristian: To se traži. Reci nam još do kada traje akcija?

Marija Maja: Akcija traje od 1. do 25. listopada, a javno proglašenje pobjednika očekuje se 11. studenoga, na Dan hrvatskih knjižnica, u Zagrebu.

Kristian: To je neki poseban događaj u Zagrebu?

facebook 2

Marija Maja: Ovogodišnje priznanje „Knjižnica godine“ dobila je Hrvatska knjižnica za slijepe te će se svečana proslava zbog toga održati u Zagrebu u Hrvatskoj knjižnici za slijepe

Kristian: Cool.

Marija Maja: Također je bio jako velik broj prijavljenih knjižnica za ovo vrijedno priznanje dok su prošle godine bila iznimno dva dobitnika, između ostalih i Sveučilišna knjižnica u Rijeci.

Kristian: To nije naša knjižnica tako da ne pričamo. ;)

Marija Maja: Okej, a važno je još reći da će svaka knjižnica u svojoj sredini organizirati neku aktivnost u povodu Dana hrvatskih knjižnica. Na web stranici HKD-a moći će skinuti prigodni plakat koji će prilagoditi svojim aktivnostima, kao i upute za oglašavanje aktivnosti.

Kristian: Lijepo. Mislim da smo saznali većinu toga što nas je zanimalo... Jedino još moramo reći ljudima zašto si ti bila prava osoba za razgovor.

Marija Maja: Zato što sam knjižničarka, zato što imam opečene i zamotane prste i zato što sam predsjednica Povjerenstva za obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica pri HKD-u. U povjerenstvu sudjeluje mali broj ljudi koji aktivno smišlja, piše, sastanči i vuče za rukav ljude da akcija bude što uspješnija. Nadamo se da će se trud isplatiti i da će prvenstveno korisnici, a onda i knjižničari biti zadovoljni.

Kristian: Hahahahhahahha. Nadam se da razgovor nije bio previše bolan.

Marija Maja: Nije bilo uopće bolan, to znači da je gotov. Pih, taman sam se raspisala.

Kristian: Za kraj naravno…

Sebić

Marija Maja: Ja nemam kameru na kompu. Ali evo s moba. Jesi primio?

Kristian: Nisam.

Marija Maja: Sad će.

Sebić Marija

Kristian: Hahaha to se traži, odlično. E hvala ti, bit će cool.

Marija Maja: Hehe